tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Összes tárgyszó megjelenítése

babakötvény
babaváró támogatás
baleset
baleset fizetés nélküli szabadság alatt Táppénz fizetés nélküli szabadság ideje alatt
Jogosult lesz táppénzre az előre bejelentett fizetés nélküli szabadság lejárta után az a munkavállaló, aki 2016. november 14-től áll kifizetőhelyet működtető munkáltatója alkalmazásában, és a 2017. április 20-tól 2017. június 16-ig igényelt fizetés nélküli szabadságának ideje alatt, 2017. június 3-án közúti balesetet szenvedett, amely miatt előreláthatólag hosszú ideig keresőképtelen lesz? Amennyiben nem jogosult az ellátásra, mi a teen-dő a fizetés nélküli szabadság lejárta után?
A szabadság kiadásakor a munkáltató írásban felhívta a dolgozó figyelmét, hogy a biztosítása szünetel, ezért egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett. A dolgozó a fizetés nélküli szabadság időtartama alatt Ausztriában dolgozott, de a baleset ideje alatt már ott sem volt bejelentve, mert előbb végeztek az eltervezett munkával.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 323. számában (2017. augusztus 15.), 5488. kérdésszám alatt
baleset GYED alatt Ellátások GYED-ben részesülő anya balesete esetén
Milyen ellátást vehet igénybe az anya, illetve igényelheti a GYED-et az apa abban az esetben, ha az anya a 2017. augusztus 5-én született gyermekük gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon van, amelynek ideje alatt közúti balesetet szenvedett 2018. február 23-án, két hétig kórházban volt, jelenleg pedig begipszelt lábbal fekszik otthon, a gyermeket sem tudja ellátni, így az apának kellett otthon maradnia? Az anya 15 éve dolgozik jelenlegi munkáltatójánál, részére a GYED-et a cég által üzemeltetett kifizetőhely folyósítja, de a kifizetést 2018. február 24-től felfüggesztette. A gyógyulása több hónapot fog igénybe venni, ezért az orvos keresőképtelen állományba vette.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 336. számában (2018. április 17.), 5727. kérdésszám alatt
baleset minősítése
baleset táppénz alatt Baleset orvosi vizsgálatra menet
Jogosult lesz baleseti táppénzre az a veszélyeztetett terhességére tekintettel jelenleg táppénzben részesülő munkavállaló, aki a kezelőorvosa által elrendelt kardiológiai vizsgálatra menet a frissen felmosott kövön megcsúszott, eltört a bokája, ezért jelenleg kórházi ápolásban részesül? A teljes felépülés több hónapot is igénybe vehet. Hogyan kell eljárnia a kifizetőhelynek ebben az esetben?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 390. számában (2020. december 15.), 6656. kérdésszám alatt
baleset-biztosítás Egyéni baleset-biztosítás közterhei
Milyen közteher-fizetési kötelezettségek vetődnek fel abban az esetben, ha egy kft. a dolgozói részére egyéni baleset-biztosítást kötött, amit minden hónapban mindenki után egyénenként fizet be?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 38. számában (2004. június 1.), 662. kérdésszám alatt
balesetet okozó munkavállaló
baleseti hozzátartozói nyugdíj Baleseti hozzátartozói nyugdíj
Mitől függ a baleseti hozzátartozói nyugdíj összege abban az esetben, ha a munkavállaló 52 éves korában üzemi balesetben hunyt el, tehát még nagyon sok ideje volt hátra a nyugdíjkorhatár eléréséig? Milyen módon történik az ellátás igénylése, illetve milyen dokumentumokat kell csatolni az igénybejelentéshez?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 362. számában (2019. augusztus 6.), 6167. kérdésszám alatt
baleseti járadék
baleseti járadékban részesülő kisadózó Baleseti járadékban részesülő kisadózó vállalkozó
Milyen összegű tételes adó fizetésére kötelezett egy betéti társaság kisadózóként bejelentett beltagja, aki baleseti járadékot kap, 4. baleseti fokozatba tartozik, és munkaképesség-csökkenése 50 százalékos?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 369. számában (2019. november 26.), 6264. kérdésszám alatt
baleseti járadékban részesülő munkavállaló
baleseti járadékos
baleseti járulék
baleseti jegyzőkönyv Baleseti jegyzőkönyv
Üzemi baleset esetén kötelező-e az OEP által kiadott baleseti jegyzőkönyvet használni, amelynek nyomdai ára 7500 forint/10 db, vagy más is használható erre a célra?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 44. számában (2004. szeptember 28.), 794. kérdésszám alatt
baleseti özvegyi nyugdíj 1948-ban született nő baleseti özvegyi nyugdíja
1948-ban született nő férje 27 éve meghalt üzemi balesetben. Akkor két árvaellátásra jogosult gyermeket tartott el. Meddig jogosult baleseti özvegyi nyugdíjra, és mi történik, ha saját jogon öregségi nyugdíjat igényel?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 60. számában (2005. május 31.), 1067. kérdésszám alatt
baleseti rokkantsági nyugdíj
baleseti táppénz
baleseti táppénz alapja
baleseti táppénz időtartama
baleseti táppénz lejárta Ellátás üzemi baleseti táppénzjogosultság lejárta után
Milyen ellátásra lesz jogosult az a biztosított, aki üzemi balesetet szenvedett, jelenleg még baleseti táppénzben részesül, ami nemsokára megszűnik, de munkavégzésre még nem alkalmas?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 166. számában (2010. január 26.), 2848. kérdésszám alatt
baleseti táppénz mértéke Baleseti táppénz mértéke
Valóban csak kilencvenszázalékos baleseti táppénzre lesz-e jogosult az a munkavállaló, aki 2009. szeptember 3-án munkába menet balesetet szenvedett, baleseti táppénzben részesült 2010. január 4-ig, majd ugyanezen balesetből kifolyólag 2010. március 16-ától kórházi ápolásban részesül, és még egy ideig keresőképtelen lesz?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 171. számában (2010. április 6.), 2935. kérdésszám alatt
baleseti táppénz összege
baleseti táppénzben részesülő ügyvezető Betéti társaság baleseti táppénzben részesülő ügyvezetője
Hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettsége egy betéti társaság ügyvezetői teendőket ellátó beltagjának, aki rendelkezett egy heti 36 órás munkaviszonnyal, amely megszűnt ugyan, de e jogviszonyra tekintettel továbbra is baleseti táppénzben részesül? Az ügyvezető e tevékenységéért jövedelemben nem részesül.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 279. számában (2015. június 2.), 4741. kérdésszám alatt
balesetitáppénz-jogosultság
balesetitáppénz-különbözet Balesetitáppénz-különbözet
Kell-e balesetitáppénz-különbözetet adni annak a közszférában dolgozó munkavállalónak, aki 2008 októberében baleseti táppénzben részesült, 2008. novemberben pedig 20 000 forint eseti keresetkiegészítést kapott?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 152. számában (2009. június 3.), 2610. kérdésszám alatt
ballonos víztartály Ügyfélváróban elhelyezett ballonos víz adókötelezettsége
Reprezentációs költségnek vagy természetbeni juttatásnak minősül-e egy rendelő várójában a betegek részére elhelyezett ballonos víztartály bérleti díja?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 176. számában (2010. június 29.), 3014. kérdésszám alatt
banki költségekre adott juttatás Banki költségekre adott juttatás közterhei
Milyen járulékokat kell megfizetni a dolgozók részére kifizetett 12x2000, azaz 24 000 forint összegű juttatás után, amelyet a munkáltató a banki számlavezetési költségek ellensúlyozására ad?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 186. számában (2010. december 7.), 3177. kérdésszám alatt
banki tartozás Banki tartozás levonása családi pótlékból
Jogosult levonni a bank a tartozás összegét a családi pótlékból?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 236. számában (2013. április 16.), 4050. kérdésszám alatt
bankköltség
bankszámla-hozzájárulás Közalkalmazott béren kívüli juttatása
A vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezések alapján helytállóak egy közalkalmazott feltevései, aki írásban fordult a munkáltatóhoz azzal, hogy megítélése szerint egyrészt folyószámla-támogatás nem folyósítható a közalkalmazottak részére megállapított cafeteriajuttatási keretből, másrészt utalt arra, hogy álláspontja szerint jogszabályi előírás értelmében a munkáltató a közalkalmazott részére egyébként is köteles folyószámla-támogatást adni?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 295. számában (2016. március 22.), 5005. kérdésszám alatt
bányászati dolgozók keresetkiegészítése
bányászok egészségkárosodási járadékában részesülő munkavállaló Bányászok egészségkárosodási járadékában részesülő munkavállaló
Milyen járulékfizetési kötelezettség terheli 2020. július 1-jétől azt a munkavállalót, aki bányászok egészségkárosodási járadékában részesül? Vonatkozik a keresőtevékenységére bármilyen kereseti korlát?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 382. számában (2020. augusztus 4.), 6499. kérdésszám alatt
be nem jelentett szolgálati idő Be nem jelentett szolgálati idő igazolása
Milyen lehetőségei vannak annak a magánszemélynek, akinek a korábbi munkáltatója 1981-ben "kilépett" bejegyzéssel megszüntette a jogviszonyát, és 1984 decemberétől új belépőként kezelte annak ellenére, hogy a munkaviszonya ténylegesen folyamatosan fennállt? Az érintett úgy tudta, hogy minden rendben van a szolgálati idejével, de 2016-ban az adategyeztetés során kiderült, hogy a nyugdíjbiztosítás rendszerében nem szerepel ez a 3 év, mert a volt munkáltató erre az időszakra nem jelentette be. A munkáltató jogutódjának tudomása van az ügyről, a Munkaügyi Bíróság vizsgálata során el is ismerte, hogy korábban ebben az ügyben volt egy legfelsőbb bírósági határozat, amit a jogelőd vállalat nem hajtott végre. A munkavállaló ez alapján kérte a jogutódot, hogy váltsa meg számára a hiányzó 3 évet, illetve fizessen számára sérelemdíjat, tekintettel arra, hogy ez az időszak hiányozni fog a szolgálati idejéből, azonban a jogutód vállalkozás úgy véli, hogy nem neki kell helytállnia, annak ellenére, hogy az ezzel kapcsolatos dokumentumokat neki kellett volna megőriznie. Hogyan hozható helyre a munkavállalót ért sérelem ebben az esetben? Érdemes esetleg pert indítania a jogutód cég ellen? A Munkaügyi Bíróság utasította a kormányhivatalt egy új eljárás megindítására és az érintett időszak figyelembevételére.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 373. számában (2020. február 25.), 6338. kérdésszám alatt
bedolgozó
bedolgozó szabadsága Bedolgozó szabadsága
Hogyan kell értelmezni a 24/1994. Korm. rendelet 26. §-ának (3) bekezdésében foglalt rendelkezést, amely szerint a bedolgozók szabadságának kiadására, számítására, pénzbeli megváltására az Mt. szabályait kell megfelelően alkalmazni abban az esetben, ha a bedolgozó csak heti két napot dolgozik, tehát hetente többet pihen, mint a munkaviszonyban foglalkoztatott dolgozók? Helyesen jár-e el a foglalkoztató, ha egy bedolgozó jogviszonyának megszűnésekor, öt munkanap megmaradt szabadság esetén minimum 23 400 forint/5 nap összeget fizet?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 209. számában (2011. december 6.), 3568. kérdésszám alatt
bedolgozói jogviszony
bedolgozói munka GYES mellett Bedolgozói munka GYES mellett
Vállalható-e bedolgozói munka GYES mellett, a gyermek kétéves kora után?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 182. számában (2010. október 12.), 3117. kérdésszám alatt
behívás alapján történő munkavégzés
beiskolázási segély Beiskolázási segély
Adhat-e beiskolázási segélyt egy társas vállalkozás a rokkantsági nyugdíjas kiegészítő tevékenységet folytató tagjának középiskolás gyermekére tekintettel?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 204. számában (2011. szeptember 27.), 3504. kérdésszám alatt
bejegyzésre nem kötelezett
bejegyzett élettársi kapcsolat Élettárs családi pótléka
Igényelhetik-e az élettársak egymás gyermekei után a családi pótlékot abban az esetben, ha bejelentik kapcsolatukat? Mi ennek a módja?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 192. számában (2011. március 16.), 3307. kérdésszám alatt
bejelentés
bejelentés elmulasztása
bejelentési kötelezettség
bejelentett kisadózó Bejelentett kisadózó
Megteheti egy kisadózó betéti társaság, hogy csak az egyik beltagját jelenti be kisadózóként?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 389. számában (2020. november 24.), 6634. kérdésszám alatt
bejelentkezés Bejelentkezés az OEP-hez
Megalakulása után azonnal be kell-e jelentkeznie az OEP-hez annak a gazdasági társaságnak, amely nem fizet bért, vagy elegendő csak az első bérfizetést követően?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 19. számában (2003. augusztus 5.), 329. kérdésszám alatt
belépés magánnyugdíjpénztárba Pályakezdőnek nem minősülő személy belépése magánnyugdíjpénztárba
Mit kell tennie annak a munkavállalónak, akinek pályakezdőként nem volt kötelező belépnie magánnyugdíjpénztárba, de most szeretné ezt megtenni?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 177. számában (2010. július 20.), 3032. kérdésszám alatt
belföldi
belföldi kiküldetés
belföldi kirendelés Belföldi kirendelés
Melyik cég köteles teljesíteni a munkavállaló bérfizetésével, illetve járulékbevallásával kapcsolatos kötelezettségeket belföldi kirendelés esetén? Be kell jelenteni a NAV-nak a kirendelést? Mi a teendője a kirendelő cégnek és a foglalkoztató cégnek?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 248. számában (2013. november 12.), 4239. kérdésszám alatt
belga állampolgár Külföldi állampolgárok részére fizetett tiszteletdíj közterhei
Egy magyar egyesület kiállítást szervez. Kinek és milyen közterheket kell fizetnie a külföldi állampolgárok részére kifizetett tiszteletdíj összege után abban az esetben, ha az amerikai, francia, német és belga állampolgárok kizárólag azért utaznak Magyarországra, hogy zsűritagként részt vegyenek a kiállításra kerülő művek zsűrizésében?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 52. számában (2005. február 8.), 933. kérdésszám alatt
belorusz állampolgár Belorusz állampolgárságú beltag biztosítási kötelezettsége
Kell-e járulékot fizetni egy betéti társaság belorusz állampolgárságú beltagja után abban az esetben, ha jövedelmet nem vesz fel?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 29. számában (2004. január 27.), 516. kérdésszám alatt
belső ellenőr Társadalombiztosítási kifizetőhelyi belső ellenőr szakképzettsége
Van-e valamilyen kötelező előírás a társadalombiztosítási kifizetőhely által foglalkoztatott belső ellenőr végzettségével kapcsolatban, vagy a munkáltató eldöntheti, hogy a középfokú OKJ-s végzettséggel és többéves szakmai tapasztalattal rendelkező kollégák közül kit szeretne ebben a munkakörben alkalmazni?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 152. számában (2009. június 3.), 2607. kérdésszám alatt
beltag
beltag GYES-e Beltag GYES-e
Átveheti-e a tartósan beteg 10 éven aluli gyermekükre tekintettel folyósított GYES-t a közös háztartásban élő feleségétől az édesapa, aki egy bt. egyedüli beltagja, és a bt. által számlázott munkáját otthon végzi? A társaság kültagja nem végez munkát a cégben, és alkalmazott sincs. A beltag a társaságból nem vesz fel jövedelmet, de a garantált bérminimum után megfizeti a járulékokat. Szünetel-e a járulékfizetési kötelezettsége a GYES ideje alatt?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 211. számában (2012. január 17.), 3595. kérdésszám alatt
beltag GYET-e GYET-ben részesülő beltag
Keletkezik járulékfizetési kötelezettsége egy betéti társaság beltagjának abban az esetben, ha gyermeknevelési támogatásban részesül, és mellette 30 órás munkaviszonyt létesít?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 353. számában (2019. február 26.), 5999. kérdésszám alatt
beltag javára kötött biztosítás Beltag javára kötött biztosítás
Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségek merültek fel 2019. január 1. után egy kisvállalatiadó-alany betéti társaságnál abban az esetben, ha az ügyvezetői teendőket megbízási jogviszonyban, azaz kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóként ellátó nyugdíjas beltag kedvezményezettre több mint 10 éve kötöttek egy "Aranyszárny Clavis" rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött, élethosszig tartó életbiztosítást, amelynek díjait a társaság fizeti?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 389. számában (2020. november 24.), 6635. kérdésszám alatt
beltag jogviszonya
beltag külföldi munkaviszonya
beltag munkaviszonya
beltag nyugdíja Betéti társaság beltagjának nyugdíjba vonulása
Igénybe veheti a nők kedvezményes nyugdíját egy betéti társaság beltagja 2013. július hótól a 40 éves munkaviszonya alapján, vagy meg kell szüntetnie a személyes közreműködését, esetleg munkaviszonyba kell állnia? Nyugdíjasként utána bejelentkezhet a kata hatálya alá?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 233. számában (2013. február 26.), 3995. kérdésszám alatt
beltag nyugdíjba vonulása
beltag rokkantsági ellátása Beltag rokkantsági ellátása
Kaphat rokkantsági ellátást egy betéti társaság egyetlen beltagja, figyelembe véve, hogy az ügyvezetés keresőtevékenységnek minősül?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 279. számában (2015. június 2.), 4742. kérdésszám alatt
beltag szülése Bt. beltagjának CSED-jogosultsága
Dolgozhat tovább a betéti társaságban az a kismama, aki várhatóan szeptember közepén szül, több éve fennálló munkaviszonya mellett egy bt. beltagja is, ahol 2013-tól 2014. év végéig kisadózóként volt bejelentve, 2015. január 1-jétől pedig részmunkaidős munkaviszonyban áll, és a főállású munkahelyén keresőképtelen állományban van? Jogosult lesz CSED-re a betéti társaságban fennálló jogviszonyára tekintettel, illetve hol kell benyújtania az erre vonatkozó igényét? A kismama főállású munkahelyén társadalombiztosítási kifizetőhely működik.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 283. számában (2015. augusztus 11.), 4807. kérdésszám alatt
beltag táppénze
beolvadás
beolvadó cég Eljárás beolvadó cég esetében
Milyen dokumentumokat kell a munkavállalóknak kiadni abban az esetben, ha egy cég beolvad egy másik cégbe, és egyidejűleg az átvevő cég neve is megváltozik? Milyen adatszolgáltatásokat kell megküldeni a hatóságok felé?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 106. számában (2007. június 5.), 1820. kérdésszám alatt
beolvadó társaság Járulékfizetés "beolvadó" társaság esetében
"A" kft. beolvad "B" kft.-be úgy, hogy az "A" kft.-ből az egyik tulajdonost alkalmazottként átvették, a másik tulajdonos kilépett. Az üzletrész átruházásának ellenértékét "B" kft. a cégbírósági végzés előtt kifizette. Van-e járulék és egyéb adófizetési kötelezettség az "A" kft.-ben a cégbejegyzésig, és ha igen, mikortól meddig, ki után és kinek kell megfizetnie?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 50. számában (2005. január 11.), 916. kérdésszám alatt
bér besorolása
bérbeadás
bérbeadás ehója
bérelszámolás Bérelszámolás
Amennyiben a munkavállalónak átadott bérelszámoláson a biztosítás szünetelése napjainak száma megegyezik a táppénzes napok számával, az azt jelenti, hogy a munkáltató kijelentette a munkavállalót a keresőképtelenség időszakára? A munkavállaló kérésére a munkáltató azt válaszolta, hogy ez a táppénzes időszak, de a munkavállalónak kétségei vannak.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 304. számában (2016. augusztus 30.), 5155. kérdésszám alatt
béremelés Nyugdíjas munkavállaló fizetésemelése
Meg kell fizetni a járulékokat, a szociális hozzájárulási adót, valamint a szakképzési hozzájárulást a nyugdíjazás előtti időszakra járó bér után abban az esetben, ha a munkaviszonyban álló munkavállaló 2019. június 8-án betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárát, ettől a naptól meg is igényelte az ellátást, tovább dolgozik, és a munkáltató január 1-jétől visszamenőleg béremelésről döntött, amelyet a július havi munkabérrel együtt folyósít?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 362. számában (2019. augusztus 6.), 6151. kérdésszám alatt
béren kívüli juttatás
béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások
bérgarancia Bérgarancia
Milyen módon juthat hozzá elmaradt, kifizetetlen munkabéréhez egy felszámolás alá került gazdálkodó szervezet volt munkavállalója? Van eltérés a kielégítés mértékében és a kifizetési határidőben a munkavállalók és a vezető vagy tulajdonosok esetében?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 386. számában (2020. október 13.), 6585. kérdésszám alatt
bérkompenzáció
bérkorrekció Bérkorrekció minősítése
Rendszeres vagy nem rendszeres jövedelemnek minősül az a bérkorrekció, amelyet egy pénztárgépfiók gyártásával foglalkozó kft. a munkaviszonyban álló dolgozói részére - a munkaszerződésük alapján - a hó végi elszámolásnál teljesítményarányosan fizet?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 38. számában (2004. június 1.), 681. kérdésszám alatt
bérköltség Bérköltség megállapítása bírósági végzés esetén
Be kell-e számítani a bérköltségbe a havonta adott adómentes üzemanyag-megtakarítás összegét abban az esetben, ha egy munkavállaló részére küldött gyermektartásdíj-fizetési kötelezettségről szóló bírósági végzés szerint a munkáltató a letiltást a bérköltség terhére köteles foganatosítani?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 119. számában (2008. január 15.), 2039. kérdésszám alatt
bérlakás
bérlet
bérleti díj
bérleti díj ehója Saját kft. részére kiadott lakás eho-ja
Kell-e 4 százalékos eho-t levonni annak a lakásnak a bérleti díjából, amit iroda céljára ad ki a magánszemély saját vállalkozásának? A szerződés összege évi 120 000 forint.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 98. számában (2007. február 13.), 1678. kérdésszám alatt
bérminimum
bérpótlék
bértámogatás
besorolás Romániai munkaviszony beszámítása köztisztviselő besorolásánál
Figyelembe vehető-e a közszolgálati jogviszonyban ügykezelő munkakörben foglalkoztatott személy besorolásánál a Romániában eltöltött munkaviszony?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 172. számában (2010. április 20.), 2953. kérdésszám alatt
beszámítható jogviszony
betanítás "Képzési támogatás" utáni közterhek
Egy kft. a tevékenységéhez betanított munkásokat (varrónő) szeretne alkalmazni. A betanítást ő maga végzi el. Képzetlen, de nem munka nélküli személyeket szervez be, akikkel a sikeres betanulás után munkaszerződést köt. A képzés 2 hétig tartó idejére képzési támogatást nyújt a résztvevőknek napi 2000 forint összegben. Milyen közterheket kell kifizetni ez után a juttatás után?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 45. számában (2004. október 12.), 806. kérdésszám alatt
beteg gyermek
beteg gyermek ápolása Ellátás gyermek betegsége esetén
Milyen ellátásra lehet jogosult az a munkavállaló, aki 2010-től áll jelenlegi foglalkoztatója alkalmazásában, és a 2009. július 10-én született gyermeke betegsége miatt keresőképtelen 2020. augusztus 24-től jelenleg is, de az előzmények figyelembevételével csak 23 napra, azaz 2020. szeptember 15-ig jogosult gyermekápolási táppénzre? Az anya már két éve egyedülálló, és a betegségre való tekintettel nem hagyhatja egyedül otthon a gyermeket, akinek a gyógyulása előreláthatóan hosszabb időt vesz igénybe.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 386. számában (2020. október 13.), 6592. kérdésszám alatt
beteg gyermek felülvizsgálata Emelt összegű családi pótlék
Meg fogják szüntetni az emelt összegű családi pótlékot abban az esetben, ha esedékes lenne a gyermek felülvizsgálata, de a veszélyhelyzet miatt a szakorvosi rendelőkben szünetelnek az ilyen jellegű vizsgálatok?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 376. számában (2020. április 14.), 6403. kérdésszám alatt
beteg szülő Beteg szülő külföldön történő ápolása
Szolgálati időnek minősül-e annak a személynek az Olaszországban töltött ideje, aki beteg édesanyja ápolása miatt tartózkodott ott?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 65. számában (2005. augusztus 30.), 1145. kérdésszám alatt
beteg társas vállalkozó Beteg társas vállalkozó járulékalapja
Hogyan kell megállapítani a havi járulékalapot egy társas vállalkozó esetében, aki a hónap egy részében nem köteles járulékfizetésre, mert egészségbiztosítási pénzellátásokat vesz igénybe, vagy a biztosítása hónap közben kezdődik vagy szűnik meg? A vállalkozó egész évben nem vesz ki tagi jövedelmet, ezért havonta a minimálbér alapulvételével történik utána a járulékfizetés. Pl.: 2009. január 1-jétől 10-ig táppénzes állományban van a társas vállalkozó, 11-től 31-ig pedig járulékfizetésre kötelezett. A Tbj-tv. vonatkozó jogszabályi helyei alapján véleményünk szerint ebben az esetben a járulékfizetési kötelezettség a következőképpen alapul: a január hónapi havi kötelezettség összegét (69 000 forint) csökkenteni kell a táppénzben töltött időszak naptári napjaival szorzott járulékalap alsó határának harmincadrészével. Számszerűen: 69 000-[(69 000/30) x 10] = 46 000 forint.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 151. számában (2009. május 19.), 2594. kérdésszám alatt
betegállomány próbaidő alatt Betegállomány próbaidő alatt
Szünetel-e a próbaidő a betegállomány ideje alatt, illetve meghosszabbítható-e ezzel az időtartammal? Felmondhat-e a munkáltató ebben az esetben a betegállomány ideje alatt?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 183. számában (2010. október 26.), 3135. kérdésszám alatt
betegszabadság
betegszabadság idejére járó díjazás
betéti társaság
betéti társaság beltagja
betéti társaság beltagjának nyugdíjazása
betéti társaság kültagja
betéti társaság nyugdíjas beltagja
betéti társaság tagjai
betéti társaság tagjának pótlékai Betéti társaság tagjának pótlékai
Jogosult délutáni pótlékra egy háziorvos, aki társas vállalkozóként működik közre a saját betéti társaságában, illetve az asszisztense, aki szintén ebből a társaságból kapja a jövedelmét abban az esetben, ha az egyik héten 8-16 óra között, a másik héten pedig 12-20 óra között rendelnek, tehát a beosztás szerinti napi munkaidejük kezdő időpontja változó? A 20.00 óráig tartó rendelést az önkormányzat írta elő.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 292. számában (2016. február 2.), 4959. kérdésszám alatt
betéti társaság tulajdonosa
betéti társaság ügyvezetője
bevallások utólagos rendezése Bevallások utólagos rendezése
Bejelentheti utólagosan a 2003. és 2004. évben foglalkoztatott munkavállalóit egy betéti társaság, amely abban az időben a járulékokat levonta, és be is fizette, de elmulasztotta a bejelentést, tekintettel arra, hogy az új Tbj-tv. lehetővé teszi utólagos bevallás teljesítését bírság- és pótlékmentesen?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 381. számában (2020. július 14.), 6481. kérdésszám alatt
bíró Sportversenybíróként tevékenykedő egyetemi hallgató közterhei
2007. évtől megszűnt a sportversenyek bírói kedvezménye. Mennyi adót és járulékot kell levonni egy egyetemi hallgató bírótól az alkalmanként 1300 forint összegű bírói díjból?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 105. számában (2007. május 22.), 1802. kérdésszám alatt
bíróság által megítélt juttatások
bírósági végrehajtás Banki tartozás végrehajtása gyermekek ellátásához kapcsolódó juttatásokból
Végrehajtható a GYES-ből, illetve a családi pótlékból a banki tartozás összege?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 228. számában (2012. november 6.), 3916. kérdésszám alatt
bírósági végzés
bizonylat nélküli vásárlás Bizonylat nélküli vásárlás közterhei
Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség keletkezik abban az esetben, ha egy dolgozó céges kártyával vásárol, és kiküldetéshez elszámolási előleget kap, de sem a kártyás vásárlásaival, sem az elszámolási előleggel nem tud elszámolni, nem mutat be számlát, sem annak megfelelő bizonylatot? Az elszámolási probléma miatt a munkáltató azonnali hatállyal megszüntette a munkavállaló munkaviszonyát.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 260. számában (2014. június 24.), 4432. kérdésszám alatt
biztonsági őr
biztosítás
biztosítás megszűnése Szüléshez kapcsolódó ellátások vállalkozói igazolvány visszaadása után
Főállású egyéni vállalkozó 2003. március 20-án szült. A szülés napjától terhességi-gyermekágyi segélyben részesült, majd gyermekgondozási díjat folyósítottak részére. 2003. április 1-jén vállalkozói igazolványát visszaadta. (Vállalkozói tevékenysége 2000-ben kezdődött, és a szülésig fizette is a járulékokat.) Az anya 2005. február 28-án ismét szült. A szülést követően milyen pénzbeli ellátásokra lesz jogosult?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 60. számában (2005. május 31.), 1061. kérdésszám alatt
biztosítás szülési szabadság ideje alatt Biztosítás szülési szabadság ideje alatt
Szünetel a biztosítási ideje a munkaviszonyban álló szülő nőnek abban az esetben, ha az Mt.-ben szabályozott szülési szabadság időtartama alatt otthon kíván lenni a gyermekével, azonban nem igényli a szülési szabadság teljes időtartama alatt a csecsemőgondozási díjat, sem pedig gyermekgondozási segélyt?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 382. számában (2020. augusztus 4.), 6512. kérdésszám alatt
biztosítás szünetelése
biztosítási díj
biztosítási idő
biztosítási idő igazolása
biztosítási idő megvásárlása Biztosítási idő megvásárlása
Van valamilyen mód arra, hogy megállapodás alapján megvásárolja a biztosítási idejéből hiányzó 65 napot egy egészségi állapota alapján rokkantsági ellátásra jogosult személy?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 302. számában (2016. július 26.), 5124. kérdésszám alatt
biztosítási jogviszony
biztosítási jogviszony igazolása
biztosítási jogviszony lekérdezése Biztosítási jogviszony lekérdezése
Hol tudja megtekinteni a biztosítási jogviszonyait az ügyfélkapuval rendelkező magánszemély? Van valamilyen lehetőség az elektronikus ügyintézésre abban az esetben, ha az érintett úgy gondolja, hogy a nyilvántartás nem tartalmaz minden időszakot, amelyet biztosításban töltött?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 375. számában (2020. március 24.), 6370. kérdésszám alatt
biztosítási jogviszony megszakítása TGYÁS- és GYED-jogosultság megszakított biztosítási jogviszony esetén
Jogosult TGYÁS-ra, illetve GYED-re az a munkavállaló, aki iskolái befejezése után 2012. július 15-től 2013. január 31-ig szerződéses munkaviszonyban állt egy cégnél, ezután kilenc hónapig nem dolgozott, majd 2013. október 1-jétől újra munkába állt előző munkáltatójánál, és 2014. február 22-én ikergyermekeket szült?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 264. számában (2014. szeptember 2.), 4494. kérdésszám alatt
biztosítási jogviszony megszüntetése nyugdíjazás miatt
biztosítási kötelezettség
biztosítással nem rendelkező személy
biztosított panasza Biztosított panasza
Egy általános kifizetőhelyet működtető cég dolgozói hónapok óta nem kapják meg a tb-ellátásukat (tp, GYED stb.). A reklamálásra az ügyintéző azt a tájékoztatást adta, hogy ügyviteli szolgáltatót váltottak, és egyelőre nem biztosított a számfejtés. Mit tehet a biztosított ebben az esetben?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 177. számában (2010. július 20.), 3043. kérdésszám alatt
biztosítottak be- és kijelentése
biztosítottak bejelentése
bolgár állampolgár Bolgár állampolgár egészségügyi szolgáltatásra jogosultsága
Hogyan változott meg a bolgár állampolgárok egészségügyi szolgáltatásra jogosultsága?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 87. számában (2006. augusztus 15.), 1514. kérdésszám alatt
borravaló
bosnyák állampolgár Bosnyák állampolgárok biztosítása
A foglalkoztató bosnyák állampolgároknak ad megbízást díszlet- és jelmeztervezésre. Van-e járulékfizetési kötelezettsége a kifizetőnek a megbízási díj után, mivel szja levonása kötelező, az érvényben lévő magyar-jugoszláv kettős adóztatás elkerülése végett kötött egyezmény alapján.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 11. számában (2003. március 25.), 175. kérdésszám alatt
bölcsőde térítési díja Bölcsőde díja
Átvállalhatja adómentesen a munkáltató a munkavállalója élettársának közös háztartásban nevelt gyermeke után fizetendő bölcsődei díjat?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 327. számában (2017. október 24.), 5552. kérdésszám alatt
brazil állampolgár Brazil állampolgárságú diákok megbízási jogviszonya
Hogyan kell elbírálni a Magyarországon felsőfokú tanulmányokat folytató brazil diákok biztosítási jogviszonyát abban az esetben, ha megbízási szerződés alapján a minimálbér 30 százalékát meghaladó jövedelmet szereznek? Kell számukra taj-t, illetve adóazonosító jelet kiváltani ebben az esetben? Létezik valamilyen szociális egyezmény, illetve speciális szabályozás a brazil állampolgárokra vonatkozóan?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 261. számában (2014. július 15.), 4448. kérdésszám alatt
brit állampolgár Brit állampolgár közterhei
Lehetséges-e, hogy egy Magyarországon élő brit állampolgár vállalkozásából származó jövedelme után a személyi jövedelemadót Magyarországon, míg a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot Angliában fizesse? Eddig nem volt Magyarországon biztosított, Nagy-Britanniában viszont igen.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 58. számában (2005. május 3.), 1032. kérdésszám alatt
brit nyugdíjban részesülő magánszemély 1947-ben született magyar-brit állampolgár jogállása
Nyugdíjasnak minősül Magyarországon egy 1947-ben Budapesten született magyar-brit kettős állampolgár, aki 2003. január 1. óta itt tartózkodik, ettől az időponttól biztosítási kötelezettség hiányában fizeti maga után az előírt járulékot, és 2014. január 1. óta a brit állami nyugdíjintézettől nyugellátásban részesül a 2003 előtt végzett munkája alapján? A magánszemély sosem rendelkezett Magyarországon biztosítási kötelezettség alá eső jogviszonnyal, nyugdíjjárulék-köteles jövedelmet nem szerzett, a brit nyugellátásról pedig csak egy írásbeli nyilatkozatot állított ki az ottani nyugdíjintézet, de E104-es, illetve E121-es igazolást nem, mert Nagy-Britanniában nem jogosult egészségügyi ellátásra. Ebben az esetben 2014. január után is meg kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot? Milyen összegű tételes adót kell megfizetni abban az esetben, ha a magánszemély kisadózó egyéni vállalkozóként kezd el tevékenykedni?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 305. számában (2016. szeptember 20.), 5170. kérdésszám alatt
bt. ügyvezetője
bt. üzletvezetője
bt.-tag
bt.-tag munkaideje Betéti társaság tagjának pótlékai
Jogosult délutáni pótlékra egy háziorvos, aki társas vállalkozóként működik közre a saját betéti társaságában, illetve az asszisztense, aki szintén ebből a társaságból kapja a jövedelmét abban az esetben, ha az egyik héten 8-16 óra között, a másik héten pedig 12-20 óra között rendelnek, tehát a beosztás szerinti napi munkaidejük kezdő időpontja változó? A 20.00 óráig tartó rendelést az önkormányzat írta elő.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 292. számában (2016. február 2.), 4959. kérdésszám alatt