tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott baleseti hozzátartozói nyugdíj tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Baleseti hozzátartozói nyugdíj

Kérdés: Mitől függ a baleseti hozzátartozói nyugdíj összege abban az esetben, ha a munkavállaló 52 éves korában üzemi balesetben hunyt el, tehát még nagyon sok ideje volt hátra a nyugdíjkorhatár eléréséig? Milyen módon történik az ellátás igénylése, illetve milyen dokumentumokat kell csatolni az igénybejelentéshez?
Részlet a válaszból: […]származott, vagy a házastársak a házasság megkötésétől öt éven át megszakítás nélkül együtt éltek.Az elvált, továbbá házastársától egy évnél hosszabb ideje külön élő személynek ideiglenes özvegyi nyugdíj csak akkor jár, ha a házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült, vagy részére a bíróság tartásdíjat álla-pí-tott meg. (Ilyen esetben az özvegyi nyugdíj összege nem lehet magasabb, mint a házastársi tartásdíj összege.)Az elvált, továbbá a házastársától egy évnél hosszabb ideje külön élő személy özvegyi nyugdíja a részére az elhunyt által haláláig nyújtott házastársi tartásdíj összegénél több nem lehet. (A tartásdíjat a bíróság hagyhatja jóvá vagy állapíthatja meg, vagy közjegyző által hitelesített kötelezettségvállaló nyilatkozat tartalmazhatja. Ilyen tartásdíj hiányában az elvált vagy egy évnél hosszabb ideje külön élő házastárs nem jogosult özvegyi nyugdíjra.)Az özvegyi nyugdíj összege az elhunyt jogszerző átlagkeresetétől - 1988. január 1-jétől a halál időpontjáig elért, nyugdíjjárulék-alapot képező keresetekből kerül kiszámításra - és a haláláig megszerzett szolgálati idő hosszától függ. Az ideiglenes özvegyi nyugdíj ugyanis a hatvan százaléka annak az öregségi nyugdíjnak, amely az elhunytat halála időpontjában megillette vagy megillette volna, mely nyugellátás az özvegyet, alapesetben, az elhunyt jogszerző halálát követő egy évig illeti meg.A rendes hozzátartozói nyugdíjhoz képest a baleseti hozzátartozói nyugdíj annyiban különbözik, hogy a hozzátartozót - a reá meghatározott jogosultsági feltételek fennállása esetén - abban az esetben is megilleti, tehát megállapítható részére a hozzátartozói nyugdíj, ha az elhunyt jogszerző az életkorához előírt szolgálati időt nem szerezte meg.A baleseti özvegyi nyugdíj összege magasabb a "sima" özvegyi nyugdíjhoz képest, ugyanis csak akkor lesz az elhunyt havi átlagkeresetének 60 százaléka, ha a jogszerző egy év szolgálati időt sem szerzett. Ez a mérték azonban a jogszerző szolgálati idejének minden éve után egy százalékkal emelkedik, viszont az átlagkeresetnél nem lehet magasabb.Fontos tudni, hogy az özvegyi nyugdíjat nem állapítják meg hivatalból, az ellátást az özvegynek minden esetben meg kell igényelnie.Az özvegyi nyugdíj megállapítására irányuló igénybejelentést az "Igénybejelentés az 1997. évi LXXXI. törvény alapján özvegyi nyugdíj elbírálásához [3515-275.]" elnevezésű nyomtatványon lehet beadni személyesen a kormányablakoknál, vagy ügyfélkapun keresztül elektronikusan.Amennyiben az igény elbírálásához szükséges okmányokat a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv szerzi be, annak időtartama az ügyintézési határidőbe nem számít bele, ezért az ügy elintézési ideje meghosszabbodik. Emiatt a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. augusztus 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6167
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: