tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott biztosítási jogviszony megszüntetése nyugdíjazás miatt tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Nyugdíjazás megbízási jogviszony fennállása alatt

Kérdés: Milyen hatással lehet a foglalkoztatott 2018. április 15-ei nyugdíjazására a 2017. december 1-jétől 2018. június 30-ig fennálló megbízási jogviszony abban az esetben, ha a megbízási díj a projekt végén, egy összegben kerül kifizetésre olyan magas összegben, amely bizonyosan biztosítási jogviszonyt eredményez? Hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettség ebben az esetben?
Részlet a válaszból: […]számottevően nem módosítja a nyugellátás összegét?-, a rá vonatkozó járulékigazolás birtokában lehet kérni annak újraszámolását. A nyugdíjazást követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-alap pedig a 0,5 százalékos nyugdíjnövelés alapjául szolgál.A kérdésben vázolt helyzet azonban ennél komolyabb problémát is takar. Közismert előírása a Tny-tv.-nek, hogy az igénylő azon a napon, amelytől kezdve számára az ellátást megállapítják, nem állhat biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban. A?kérdésben említett személy a határozat kiadásakor, április 15-én meg is felelt ennek a feltételnek. Ugyanakkor a megbízási díj kifizetéskor (júliusban) a foglalkoztató 2017. december 1-jétől 2018. június 30-ig megállapítja biztosítási kötelezettségét, és bejelenti biztosítottként, illetve feltünteti a jogviszony tartamát a 08-as bevallásban. A havi bevallás alapján készült NAV-adatszolgáltatás révén a nyugdíjbiztosítás megállapítja, hogy az érintett a nyugdíjazás első napján[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. május 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5756

2. találat: Biztosítási jogviszony nyugdíjazás esetén

Kérdés: Kérheti 2018. február 1-jétől a nyugdíjazását a 40 éves jogosultsági ideje alapján a munkavállaló abban az esetben, ha fizetés nélküli szabadságon van, tekintettel arra, hogy ebben az esetben biztosítási jogviszonyban nem áll? A dolgozó február 2-től - már nyugdíjasként - tovább dolgozna.
Részlet a válaszból: […]fizetés nélküli szabadság ideje alatt viszont a biztosítás a Tbj-tv. 8. §-ának a) pontja értelmében csak szünetel, de az azt megalapozó jogviszony folyamatosan fennáll.A nyugdíjbiztosítási eljárás során tehát mégsem lehet az öregségi nyugdíjat megállapítani abban az esetben, ha a kérelmező fizetés nélküli szabadságon van, a jogviszonyt mindenképpen meg kell szüntetni a nyugdíj
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. február 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5651

3. találat: Németországban dolgozó személy nyugdíjazása

Kérdés: Valóban meg kell szüntetnie legalább egy napra a munkaviszonyát annak a magánszemélynek, aki 3 éve Németországban dolgozik, idén betöltötte a nyugdíjkorhatárt, és be szeretné nyújtani a nyugdíjigényét? Mit tehet a munkavállaló, ha a német munkaadó nem érti ennek a szükségességét, és nem akarja elfogadni ezt a megoldást?
Részlet a válaszból: […]bekezdésének a)-b) és e)-g) pontjai szerinti biztosítással járó jogviszonynak megfelelő jogviszonyban áll.Ebből következően tehát a nyugdíjazás érdekében a külföldön fennálló jogviszonyt is meg kell szüntetni.Amennyiben ez nem lehetséges, érdemes élnie a nyugdíjrögzítéssel. A Tny-tv. 82. §-ának (1) bekezdése értelmében, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt elérte, és eddig az időpontig legalább húsz év szolgálati időt szerzett, kérheti a nyugdíja összegének folyósítás nélküli megállapítását. Amennyiben a nyugdíjra jogosító korhatáron túl tovább dolgozik úgy, hogy legalább 365 naptári napra szolgálati időt szerez, és ez idő alatt nem kéri a nyugdíja folyósítását, a tényleges nyugdíjba menetel idején - amennyiben számára kedvezőbb - választhatja a nyugdíjkorhatár betöltésére rögzített nyugdíjként kiszámított, és az évenkénti emelésekkel növelt nyugdíját a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított összeg helyett. A nyugdíjrögzítés érdekében nem szükséges a biztosítási jogviszony megszüntetése.A nyugdíjrögzítés mellett érdemes figyelembe venni azt is, hogy a kérdésben említett munkavállaló németországi munkavégzésével további szolgálati időt szerez, ami azt jelenti,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. május 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4729