tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott bölcsőde térítési díja tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Bölcsőde díja

Kérdés: Átvállalhatja adómentesen a munkáltató a munkavállalója élettársának közös háztartásban nevelt gyermeke után fizetendő bölcsődei díjat?
Részlet a válaszból: […]az ellátást igénybe vevő nagykorú jogosult,b) a z ellátást igénybe vevő gyermek esetén a szülői felügyeletet gyakorló szülő vagy más törvényes képviselő,c) az ellátást igénybe vevő gondnokolt esetében a törvényes képviselő[az a)-c) pont alattiak a továbbiakban együtt: kötelezett] az intézménynek fizeti meg."A szabályozásból az látható, hogy a szülői felügyeletet gyakorló szülő vagy más törvényes képviselő kötelezett a térítési díj megfizetésére. Szülői felügyeletet gyakorló szülő lehet a szülői felügyeletet közösen gyakorló mindkét szülő, a szülői felügyeletet egyedül gyakorló egyik szülő, más törvényes képviselő, a gyám és a gondnok.A gyermek törvényes képviselői a Ptk. 4. könyvének XVIII. fejezete szerint alapvetően a szülők, akik a szülői felügyeleti jog részét képező törvényes képviseletet ellenkező megállapodás hiányában együttesen gyakorolják. Ha a kiskorú nem áll szülői felügyelet alatt, törvényes képviselőként a gyámhatóság által kirendelt gyám jár el (Ptk. 5. könyv).E szabályok értelmezéséből az következik, hogy saját háztartásban nevelt gyermek tekintetében a szülőnek nem minősülő élettárs nem törvényes képviselője a gyermeknek, ezért részére adómentesen nem téríthetők meg a bölcsődei elhelyezéssel kapcsolatos költségek. Ugyanakkor a külön háztartásban élő szülő is - eltérő megállapodás hiányában - szülői[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. október 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5552
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,