tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott betéti társaság beltagjának nyugdíjazása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Járuléktartozást felhalmozó bt. beltagjának nyugdíjazása

Kérdés: Jogosult lesz a nők 40 év jogosultsági idő alapján járó kedvezményes nyugdíjára egy 1961. október 13-án született munkavállaló, aki már rendelkezik a szükséges jogosultsági idővel, de az utolsó 10 évben egy olyan betéti társaság beltagjaként áll munkaviszonyban, amely jelentős járuléktartozást halmozott fel?
Részlet a válaszból: […]megfizetése, illetve a törvény 38. §-ának (2) bekezdése rögzíti, hogy szolgálati időként nem lehet figyelembe venni a társas vállalkozás tagja esetében az adott társas vállalkozás tagjaként fennállt biztosítási kötelezettség alá tartozó jogviszonyának azt az időtartamát, amelyre vonatkozóan a társas vállalkozásnak a biztosítottnak minősülő akkori tagjai után 2011. december 31-éig fennálló időszakra nyugdíjbiztosításijárulék- vagy nyugdíjjárulék-, 2012. január 1-jétől nyugdíjjárulék-tartozása[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. december 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6663

2. találat: Egyszerűsített végelszámolás alatt álló betéti társaság

Kérdés: Hogyan alakul a jogviszonya egy egyszerűsített végelszámolás alatt álló betéti társaság ügyvezetőjének, aki a végelszámolás közben nyugdíjba megy, és erre tekintettel megszünteti a munkaviszonyát a cégnél? Hol található meg az egyszerűsített végelszámoláshoz szükséges vagyonfelosztási javaslat, illetve határozat adattartalma, amit a Ctv. előírásai szerint kötelezően alkalmazni kell?
Részlet a válaszból: […]hogy a munkaviszonyát megszünteti, hiszen ennek másnapjától a Tbj-tv. 4. §-a d) pontjának 5. alpontja értelmében társas vállalkozónak - nyugdíjasként kiegészítő tevékenységű társas vállalkozónak - minősül. Ennek megfelelően ettől a naptól kezdve a társaságnak havi 7320 (napi 244 forint) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni utána, míg esetleges - tagi jövedelemnek minősülő - díjazását a személyi jövedelemadó mellett 10 százalékos nyugdíjjárulék terheli.Felhívjuk a figyelmet, hogy 2018. július 26-tól a nyugdíjazásnak nem feltétele a biztosítási jogviszony megszüntetése, jelen esetben azonban az ügyvezető mindenképpen jobban jár, ha nem munkaviszonyban, hanem kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóként folytatja tovább a tevékenységét.Ami[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. szeptember 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5871

3. találat: Betéti társaság beltagjának nyugdíjba vonulása

Kérdés: Valóban módosítani kell a társasági szerződést, és le kell mondania a tagságáról egy betéti társaság munkaviszonyban álló üzletvezető beltagjának, aki 2014. április 15-ével nyugdíjba kíván vonulni? A társaságnak van egy másik, ugyancsak munkaviszonyban álló üzletvezető beltagja.
Részlet a válaszból: […]is beltag és üzletvezető marad, de immár - munkaszerződés híján, a Tbj-tv. 4. §-a d) pontjának 5. alpontja értelmében - társas vállalkozónak minősülő ügyvezető. Ezt a jogviszonyt pedig azért nem kell megszüntetni, mert a nyugdíjazás kezdőnapjától már nem minősül biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonynak, hiszen a saját jogú nyugdíjas társas vállalkozó kiegészítő tevékenységet folytatónak tekintendő, aki a Tbj-tv. 5. szakasza szerint nem biztosított.Sajnos mindezzel kapcsolatban nemegyszer elhangzik helytelen vagy félreérthető tájékoztatás.A Tbj-tv. 4. §-a d) pontjának 5. alpontja értelmében tehát társas vállalkozónak minősül - többek között - a betéti társaság, a közkereseti társaság és a korlátolt felelősségű társaság olyan természetes személy tagja, aki a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látja el. A Gt. szerint a társas vállalkozások ügyvezetése a munkaviszonyon kívül megbízási jogviszony keretében látható el, így ennek a furcsa jogszabálynak[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. március 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4346