tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott beltag javára kötött biztosítás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Beltag javára kötött biztosítás

Kérdés: Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségek merültek fel 2019. január 1. után egy kisvállalatiadó-alany betéti társaságnál abban az esetben, ha az ügyvezetői teendőket megbízási jogviszonyban, azaz kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóként ellátó nyugdíjas beltag kedvezményezettre több mint 10 éve kötöttek egy "Aranyszárny Clavis" rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött, élethosszig tartó életbiztosítást, amelynek díjait a társaság fizeti?
Részlet a válaszból: […]fizeti, és a biztosítási díjból nem tudja levonni a magánszemélyt terhelő személyi jövedelemadót, ezért azt kénytelen más jövedelméből megállapítani és levonni, vagy felhívni a magánszemély figyelmét az adóelőleg-fizetési kötelezettségre [Szja-tv. 46. § (6)-(7) bekezdések].A kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó 2019. január 1-jét követő időszakban nem minősül a társadalombiztosítás rendszerében biztosítottnak [régi Tbj-tv. 5. § (1) bekezdés f) pont, Tbj-tv. 6. § (1) bekezdés e) pont]. 2019. január 1-je és 2020. június 30-a között a kiegészítő tevékenységet végző társas vállalkozó tíz százalék nyugdíjjárulék megfizetésére kötelezett. A nyugdíjjárulék alapja egyéni biztosítások esetében a magánszemély javára más személy által fizetett biztosítási díj összege, ami megegyezik a személyi jövedelemadó alapjával [régi Tbj-tv. 4. § k) pont, 36. § (1) bekezdés]. 2020. július 1-ét követően a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó nem köteles a jövedelme után nyugdíjjárulékot vagy társadalombiztosítási járulékot fizetni.A társas vállalkozás mentesül a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után [Szocho-tv. 5. § (1a), (5) bekezdés b) pont].A kérdéses esetben a társas vállalkozás a kisvállalati adó hatálya alá tartozik. A társas vállalkozás adóalanyisága nem érinti a társas vállalkozó mint magánszemély adókötelezettségét, ezért a leírtak szerint a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó magánszemélyt 15 százalék személyi jövedelemadó, valamint 2020. június 30-ig[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. november 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6635
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,