tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott balesetet okozó munkavállaló tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Ellátás a dolgozó hibájából bekövetkező baleset esetén

Kérdés: Folyósíthat baleseti táppénzt a kifizetőhely annak a hegesztő munkakörben dolgozó munkavállalónak, aki 2017. június 8-án többszöri figyelmeztetés ellenére is a vaslemezeken csúszkálva játszott, egyensúlyát vesztve elesett, és eltört a keze? A munkavállaló jelenleg is keresőképtelen, az orvosi igazoláson a keresőképtelenség kódja "4", azaz egyéb baleset.
Részlet a válaszból: […]§-a (1) bekezdésének b) pontjában foglaltak alapján nem üzemi baleset az a baleset, melyet a sérült munkahelyi rendbontás következtében, illetve annak során szenvedett el. Márpedig a munkavégzés közben végzett játék munkahelyi rendbontásnak minősül, tehát üzemi balesetnek nem ismerhető el. A baleseti táppénz iránti igényt a kifizetőhelynek határozattal kell
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. augusztus 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5463

2. találat: Balesetet okozó munkavállaló ellátásai

Kérdés: Jogosult betegszabadságra az a munkavállaló, aki szabadsága alatt ittasan vezetett járművet, és saját hibájából közúti balesetet okozott? Fel lehet mondani neki a táppénz alatt, illetve követelhet tőle kártérítést a munkáltató a felmerült költségei (betegszabadság, táppénz 1/3) miatt?
Részlet a válaszból: […]baleset következtében a dolgozó keresőképtelen, és még nem merítette ki az éves betegszabadságát, a keresőképtelenség időtartamára betegszabadságra, annak lejártát követő naptól - ha továbbra is keresőképtelen - táppénzre jogosult.A társadalombiztosítási törvény is csak az üzemi balesetnél mondja ki, hogy nem üzemi baleset az a baleset, amely részben vagy egészében a balesetet szenvedett biztosított alkohol vagy kábítószer általi - igazolt - befolyásoltsága miatt következett be. Mivel üzemi balesetnek nem ismeri el a balesetet, ezért a biztosított részére keresőképtelensége esetén baleseti táppénz nem jár, de táppénzre az általános szabályok szerint jogosult.A munkaviszony megszüntetésének módjairól és a kivételekről az Mt. rendelkezik. Az Mt. előírásai szerint annak nincs akadálya, hogy a munkáltató a táppénz[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. június 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5105