tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott beltag táppénze tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Betéti társaság beltagjának betegsége

Kérdés: Milyen lehetőségei vannak annak a betéti társaságnak, amelynek egyetlen beltagja kimerítette a táppénzre való jogosultságát, de még mindig beteg, és a téli időszakban egyébként sincs munkája, ezért a járulékokat sem tudná kigazdálkodni?
Részlet a válaszból: […]a mentessége a főfoglalkozásúnak minősülő társas vállalkozónak a táppénzre való jogosultság megszüntetésével megszűnik, azaz keresőképtelensége ellenére fennáll a legalább a minimálbér alapulvételével történő járulékfizetési kötelezettsége. Ez történt (történne) a kérdésben vázolt esetben is. A megoldás: a személyes közreműködés megszüntetése, szüneteltetése, ami történhet egyszerű taggyűlési jegyzőkönyv alapján, vagy - rosszabb esetben - a társasági szerződésből a személyes közreműködési kötelezettség törlésével. (Az üzletvezetői[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. december 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3199

2. találat: Beltag kötelezettségei táppénz ideje alatt

Kérdés: Egy betéti társaság üzletvezetésre jogosult beltagja terhessége miatt táppénzes állományba kerül. A táppénz időszakában megszűnik a minimumjárulék-fizetési kötelezettség, és a tételes ehót sem kell megfizetni. Mennyiben módosítja ezen szabályokat az a tény, hogy a bt. társasági szerződése szerint személyes közreműködésre csak a beltag kötelezett, és a társaság teljes képviseletét is ő látja el?
Részlet a válaszból: […]nem kap ugyan táppénzt, de keresőképtelen (kivéve természetesen a betegszabadság időtartamát). A fent említett jogszabályi előírásokon az sem változtat, ha az adott társaságnak csak egy üzletvezetésre jogosult beltagja van. Sőt, a kérdésben szereplő beltag a terhességi-gyermekágyi segély, illetve a GYED tartama alatt is minden további nélkül - helyettes híján is - megtarthatja funkcióját. Arra viszont "ügyelnie" kell, hogy az üzletvezetésért ebben az időszakban javadalmazásban nem részesülhet, mert akkor az említett pénzbeli ellátásokra elveszíti a jogosultságát. [Eb-tv. 41. § (1) bekezdés b) pontja, 42/C § a) pontja, illetve 47. § (2) bekezdés a) pontja.] Némileg más a helyzet a GYES tartama alatt. A GYES-ben részesülő után sem kell tételes[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. február 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 930
Kapcsolódó tárgyszavak: