tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott beltag GYES-e tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Beltag GYES-e

Kérdés: Átveheti-e a tartósan beteg 10 éven aluli gyermekükre tekintettel folyósított GYES-t a közös háztartásban élő feleségétől az édesapa, aki egy bt. egyedüli beltagja, és a bt. által számlázott munkáját otthon végzi? A társaság kültagja nem végez munkát a cégben, és alkalmazott sincs. A beltag a társaságból nem vesz fel jövedelmet, de a garantált bérminimum után megfizeti a járulékokat. Szünetel-e a járulékfizetési kötelezettsége a GYES ideje alatt?
Részlet a válaszból: […]végez a betéti társaságban, tehát a társaság tevékenysége gyakorlásában nem munkaviszony és nem megbízási jogviszony keretében személyesen közreműködik. A Tbj-tv. 4. §-ának d) pontja alapján ezért társas vállalkozónak minősül, aki után a betéti társaság - jö­vedelemfelvétel hiányában - legalább a minimálbér alapulvételével köteles a biztosított társas vállalkozót terhelő 10 százalékos nyugdíjjárulékot és a minimálbér másfélszeresének megfelelő összeg alapulvételével a 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot megfizetni. Ezen a kötelezettségen nem változtat az a tény, hogy a beltag gyermekgondozási segélyben részesül, tekintettel arra, hogy az ellátás folyósításának időtartama alatt is folytatja személyes közreműködését a társaság tevékenysége gyakorlásában [Tbj-tv. 28. § (1) bekezdésének a) pontja]. 2012-től a társadalombiztosítási járulékot felváltotta az ugyancsak 27 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adó, mely a társas vállalkozót foglalkoztató gazdasági társaságot terheli. Alapja a társas vállalkozó személyes közreműködésére tekintettel kifizetett, az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem, de havonta legalább a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. január 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3595
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,