tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott biztosítás szülési szabadság ideje alatt tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Biztosítás szülési szabadság ideje alatt

Kérdés: Szünetel a biztosítási ideje a munkaviszonyban álló szülő nőnek abban az esetben, ha az Mt.-ben szabályozott szülési szabadság időtartama alatt otthon kíván lenni a gyermekével, azonban nem igényli a szülési szabadság teljes időtartama alatt a csecsemőgondozási díjat, sem pedig gyermekgondozási segélyt?
Részlet a válaszból: […]kivéve, ha ezen időtartam idejére csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély vagy gyermeknevelési támogatás kerül folyósításra (Tbj-tv. 8. §, új Tbj-tv. 16. §). Tehát mindkét törvény egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy ha a szülő nő nem igényli a szülési szabadság teljes időtartama alatt a csecsemőgondozási díjat, az ellátatlan időszakban szünetel a biztosítása. A biztosítás szünetelésének időtartama alatt az anya egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultsága megváltozik. Csak abban az esetben lesz jogosult, ha megfizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, melynek összege havi 7710 forint (napi 257 forint) [Eb-tv. 29. § (10) bekezdés, új Tbj-tv. 25. § (3) bekezdés]. A járulék-fizetés kötelező.A biztosítás szünetelésének időtartama alatt az egészségbiztosítás egyéb pénzbeli ellátásaira sem jogosult az anya. Amennyiben a szünetelés időtartama a 30 napot meghaladja,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. augusztus 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6512