Keresés eredménye

2 találat a megadott betéti társaság nyugdíjas beltagja tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Betéti társaság nyugdíjas beltagja
Kérdés: Milyen változtatásokat kell megtennie egy betéti társaság beltagjának, aki jelenleg munkaviszonyban működik közre a társaságban, ezenkívül az ügyvezetői teendőket megbízási jogviszonyban "0" forint megbízási díj ellenében látja el, és 2019. január 20-tól öregségi nyugdíjat igényel, mert betölti az öregségi nyugdíjkorhatárát? Valóban van olyan konstrukció, amely alapján ezután semmilyen közterhet nem kell fizetnie a társaságban?
Részlet a válaszból: […]egyben azzal jár, hogy a társaságnak meg kell fizetnie a havi 7500 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot, illetve az esetleges tagi jövedelméből le kell vonni a 10 százalékos nyugdíjjárulékot.A heti 36 órát elérő foglalkoztatással járó munka-viszonyban is álló egyéni vagy társas vállalkozót ugyanis a jövő évtől már nem mentesíti az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól a Tbj-tv. 37/A. §-ának f) pontja, amely január 1-jétől úgy módosul, hogy a mentesítés tekintetében figyelmen kívül kell hagyni a saját jogú nyugdíjas Mt. szerinti munkaviszonyában fennálló jogviszonyát.Azt a megoldást viszont semmilyen jogszabály nem tiltja, hogy a betéti társaság beltagja az ügyvezetői teendőket is munkaviszony keretében lássa el, amely alapján 2019. január 1-jétől[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. december 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5947
2. találat: Betéti társaság nyugdíjas beltagjának kötelezettségei
Kérdés: Milyen kötelezettségeket kellett volna teljesítenie annak az évekkel ezelőtt létesített betéti társaságnak, amelynek beltagja egy jelenleg 74 éves nyugdíjas, aki semmilyen jövedelmet nem vesz fel a társaságtól? A társaság néhány éve már az eva hatálya alá tartozik, de jelentős bevétele nincs, csak az evajogosultság fenntartása miatt nyújt kis összegű számlás szolgáltatást.
Részlet a válaszból: […]kötelezettség nem keletkezett. Abban az esetben azonban, ha esetlegesen történt/történik a részéről munkavégzés, akkor további kérdés, hogy azt milyen jogviszonyban tette/teszi. A betéti társaságban végezhet munkát megbízási jogviszony keretében és kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóként egyaránt. Megbízási jogviszonyban történő munkavégzése esetén díjazás, jövedelem hiányában sem biztosítási, sem járulékfizetési kötelezettség nem keletkezik utána. A Gt. 91. §-ában foglaltak alapján a betéti társaság bármely tagja a társasági szerződés rendelkezése vagy a többi taggal való külön megállapodás alapján személyesen közreműködhet a társaság tevékenységében. (Nem minősül személyes közreműködésnek az üzletvezetés és a képviselet ellátása,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. március 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3314