tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

13 találat a megadott baleseti táppénz alapja tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Baleseti táppénz alapja

Kérdés: Mi lesz a baleseti táppénz alapja abban az esetben, ha a dolgozó az első baleseti táppénzre való jogosultság megszűnését követő 180 napon belül ugyanazon üzemi baleset következtében újból keresőképtelenné vált? Mi lesz a többedszerre is ugyanazon üzemi baleset következtében újbóli keresőképtelenné válás esetén a táppénz alapja, ha minden további keresőképtelenség az első jogosultság megszűnését követő 180 napon túli, de a közvetlenül megelőző ugyanazon balesetitáppénz- jogosultság megszűnését követő 180 napon belüli? Hasonlítani kell a legújabb alapot a megelőző alaphoz vagy a megelőző alapok bármelyikéhez?
Részlet a válaszból: […]táppénzre nem jogosult az, aki ugyanazon üzemi balesetből baleseti járadékban részesül. Ez azt jelenti, hogy ha már baleseti járadékban részesül a dolgozó, s ugyanazon üzemi baleset következtében akárhányszor ismét keresőképtelenné válik, már nem baleseti táppénzre, csak táppénzre lesz jogosult.A baleseti táppénz összegének megállapításánál van egy előnyszabály [Eb-tv. 56. § (5) bekezdés]. Ennek lényege, hogy ha a dolgozó az első baleseti táppénzre való jogosultságának megszűnését követő 180 napon belül ugyanazon üzemi baleset következtében újból keresőképtelenné válik, a baleseti táppénzének összege a korábbinál kevesebb nem lehet. Ez a szabály akkor alkalmazható, ha a dolgozó újbóli keresőképtelenné válása abban a jogviszonyában történik, amelyben az üzemi baleset érte.Ha ugyanazon üzemi baleset következtében a dolgozó többször válik keresőképtelenné, de a kereső-képtelenné válása (válásai) az első baleseti táppénzre való jogosultsága megszűnését követő 180 napon belül következik (következnek) be, az újbóli baleseti táppénzének (táppénzeinek) összege az első baleseti táppénze összegénél kevesebb nem lehet. A 180 napot nem a közvetlenül megelőző jogosultság megszűnésétől kell számolni, hanem az első jogosultság megszűnésétől.Előfordulhat olyan eset,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. június 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6846
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Baleseti táppénz alapja

Kérdés: Milyen jövedelem alapulvételével állapíthatja meg a baleseti táppénzt a kifizetőhely annak a munkavállalónak az esetében, aki 2014. október 1-jétől 2016. május 31-ig szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanulóként tanulószerződéssel dolgozott a cégnél, 2016. június 7-től munkaviszonyban áll, és 2016. szeptember 6-án üzemi balesetet szenvedett? A munkavállaló a munkaviszonya kezdetétől a balesetet megelőző napig jövedelemben részesült.
Részlet a válaszból: […]történt, ezért csak a munkaviszony alapján elért jövedelem vehető figyelembe.A baleseti táppénz összegének naptári napi alapjához meg kell határozni mind az irányadó, mind a számítási időszakot.Az irányadó időszak az ellátásra való jogosultság kezdőnapján fennálló biztosítási jogviszony első napjától az ellátásra való jogosultságot megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszak. Jelen esetben ez az időtartam 2016. június 7-től 2016. június 30-ig tart.A számítási időszak az irányadó időszakon belül az Eb-tv. 55. §-ának (7)-(8) bekezdésében meghatározott időtartam, amely ebben az esetben megegyezik az irányadó időszak időtartamával.Lényeges az a szabály, hogy a pénzbeli ellátások, így a baleseti táppénz alapjának meghatározásánál is a tényleges jövedelem nem vehető figyelembe, ha az 30 naptári napnál kevesebb. Ebben az esetben a jogosultság kezdőnapjának hónapjára járó szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni. Mivel a dolgozónak mind az irányadó, mint a számítási időszakon belül 30 napnál kevesebb tényleges jövedelme van, ezért a szerződés szerinti jövedelmét kell figyelembe venni. A dolgozó esetében szerződés szerinti jövedelem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. október 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5199
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Baleseti táppénz alapja

Kérdés: Milyen jövedelem lesz a baleseti táppénz alapja annak a munkavállalónak az esetében, aki 2016. április 6-tól áll a munkáltató alkalmazásában napi 8 órás munkaviszonyban 1000 forint/óra munkabérért, és 2016. július 5-én munkavégzés közben balesetet szenvedett? A keresőképtelenségről szóló igazoláson a keresőképtelenség első napja július 5., de erre a napra a munkavállaló munkabért kapott, mert a baleset a munkavégzés hatodik órájában történt, ezért a baleseti táppénzre július 6-tól jogosult. A munkavállaló előző jogviszonya 2015. június 16-án szűnt meg.
Részlet a válaszból: […]Mivel ezen időtartamon belül nincs a dolgozónak 30 napi jövedelme, ezért jövedelemként a szerződés szerinti jövedelmét kell alapul venni. A szerződés szerinti jövedelem megállapítására vonatkozóan az OEP 2015/3. számú tájékoztatója ad eligazítást. E szerint, ha a baleseti táppénz összegének napi alapját a számított szerződés szerinti jövedelem alapján kell megállapítani, szerződés szerinti jövedelem - a betegszabadságra jogosultak esetén - az ellátásra való jogosultság kezdőnapjának[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. szeptember 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5179
Kapcsolódó tárgyszavak:

4. találat: Baleseti táppénz alapja

Kérdés: Köteles a munkáltató kiegészíteni a baleseti táppénzre jogosultságot szerzett munkavállaló szerződés szerinti jövedelmét a minimálbérre, ha egy 20 munkanapos hónapban a szerződés szerinti jövedelem havi összege nem éri el a 105 000 forintot?
Részlet a válaszból: […]§-ának rendelkezése szerint a baleseti táppénz alapjának megállapításánál a jogosultság kezdőnapjának hónapjára járó szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni, abban az esetben is, ha a tényleges jövedelem 30 napnál kevesebb.Valószínűsítjük, hogy az érintett munkavállaló havi díjazása teljesítménybérben van megállapítva. Az Mt. 138. §-ának (5) bekezdése úgy rendelkezik, hogy teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóra irány­adó teljesítménybér-tényezőt úgy kell megállapítani, hogy a teljesítménykövetelmény százszázalékos teljesítése és a teljes munkaidő ledolgozása esetén a munkavállalónak járó munkabér legalább[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. november 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4918
Kapcsolódó tárgyszavak:

5. találat: Baleseti táppénz alapja II.

Kérdés: Mi lesz a baleseti táppénz alapja annak a munkavállalónak az esetében, aki 2013. szeptember 2-től 2014. június 30-ig tanulószerződés, 2014. július 1-jétől pedig munkaszerződés alapján dolgozik a cégnél, és 2015. január 27-én üzemi balesetet szenved? Figyelembe vehető a tanulószerződés időszaka ebben az esetben?
Részlet a válaszból: […]jogosultság kezdőnapján fennálló biztosítási jogviszonyban a személyijövedelemadó-előleg megállapításához bevallott jövedelmet kell figyelembe venni.Döntő hangsúly a fennálló biztosítási jogviszonyon van.Mivel a fennálló jogviszony a munkaviszony, ezért - függetlenül attól, hogy a dolgozó a munkaviszonyt megelőzően szakmunkástanulóként volt biztosított a cégnél - csak a munkaviszony alapján bevallott jövedelme vehető figyelembe.Tekintettel arra, hogy a dolgozónak nincs a jogosultsága kezdőnapját közvetlenül megelőző harmadik hónap[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. március 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4677
Kapcsolódó tárgyszavak:

6. találat: Baleseti táppénz alapja I.

Kérdés: Mi lesz a baleseti táppénz alapja annak a munkavállalónak az esetében, aki 2014. december 12-én létesített munkaviszonyt a munkáltatónál, és 2015. január 8-án balesetet szenvedett? A munkavállaló ezt megelőzően semmilyen biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezett.
Részlet a válaszból: […]közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 naptári napi jövedelem alapján kell megállapítani.Ez az időszak ebben az esetben 2014. október 31-től visszafelé számított 180 naptári napi jövedelem lenne. A dolgozónak ebben az időszakban nincs
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. március 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4676
Kapcsolódó tárgyszavak:

7. találat: Baleseti táppénz alapja

Kérdés: Figyelembe vehető-e a baleseti táppénz naptári napi átlagának kiszámításánál az április hónapban végzett túlóráért elszámolt bér annak a munkavállalónak az esetében, aki 2011. május 2-án 13.00 órakor üzemi balesetet szenvedett? A munkavállaló munkaideje 5.45-től 14.00 óráig tartott, a baleset napjára megkapta a teljes munkaidőre járó munkabért. A dolgozó 2011. április havi törzsbére 170 240 forint + 2 napra fizetett szabadság 19 348 forint + munkaszüneti napra járó bér 9674 forint + túlóra 35 840 forint.
Részlet a válaszból: […]az igénylőnek az április hóban végzett munkájáért rendszeres és nem rendszeres jövedelme (a túlóra), valamint olyan jövedelme, amely nem vehető figyelembe. A baleseti táppénz összegének kiszámításánál nem vehető figyelembe a fizetett szabadság idejére járó távolléti díj összege, és az az időtartam, amelyre azt kifizették. Figyelembe kell viszont venni az április hónapban végzett túlmunkáért elszámolt összeget. A túlórának mint nem rendszeres jövedelemnek a naptári napi összegét azon időtartam naptári napjainak a számával kell elosztani, amelyre tekintettel azt kifizették, tehát ebben az esetben 30 nappal. A naptári napi jövedelem kiszámításához eltérő az osztószám a rendszeres és nem rendszeres jövedelem vonatkozásában. A rendszeres jövedelem esetében az április hónap 30 naptári napjából ki kell vonni a 2 napra járó szabadságot, így az osztószám 28 lesz. A nem rendszeres jövedelem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. augusztus 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3481
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

8. találat: Baleseti táppénz alapja, osztószáma

Kérdés: Mennyi lesz a baleseti táppénz alapja annak a 2009 szeptemberében üzemi balesetet szenvedett munkavállalónak az esetében, akinek a 2009. augusztus havi munkabére 100 000 forint volt, és 2009 szeptemberében a 2009. január-augusztus havi jó munkájáért 50 000 forint jutalomban részesült? Ki kell-e venni a hétvégét is az osztószámból abban az esetben, ha a dolgozó augusztusban két napot (csütörtök, péntek) szabadságon volt? Csökkenti-e az osztószámot a fizetett ünnepnap?
Részlet a válaszból: […]betegszabadság esetében a következők szerint kell eljárni: Ha a dolgozó szabadságot: - Csütörtök-péntekre kér, osztószámcsökkentő 2 nap - Péntektől hétfőig kér, osztószámcsökkentő 4 nap - Csütörtöktől hétfőig kér, osztószámcsökkentő 5 nap - Csütörtöktől keddig kér, osztószámcsökkentő 6 nap - Hétfőtől péntekig kér, osztószámcsökkentő 7 nap A baleseti táppénz összegének kiszámítása két lépcsőben történik. Külön kell kiszámítani a rendszeres és a nem rendszeres jövedelem naptári napi átlagát. Rendszeres jövedelemnél a baleseti táppénzre való jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári hónapban végzett munkáért kifizetett pénzbeli egészségbiztosításijárulék-alapot képező jövedelem naptári napi átlagát kell számítani (van osztószámcsökkentő nap). A nem rendszeres[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. december 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2816

9. találat: Baleseti táppénz alapja

Kérdés: A január vagy a február havi jövedelem lesz-e a baleseti táppénz alapja annak a munkavállalónak az esetében, aki 2006. február 28-án üzemi balesetet szenvedett, a műszakot még végigdolgozta, de másnapra a lába oly mértékben bedagadt, hogy orvoshoz kellett fordulnia, aki 2006. március 1-jétől keresőképtelen állományba vette?
Részlet a válaszból: […]megelőző naptári hónapban végzett munkáért kifizetett, a biztosított egészségbiztosításijárulék-alapját képező jövedelmének naptári napi összegével. Tekintettel arra, hogy a dolgozó baleseti táppénzre 2006. március 1-jétől jogosult, ezért a baleseti táppénzének az összegét a
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. május 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1437
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

10. találat: Baleseti táppénz több munkáltató esetén

Kérdés: Milyen ellátások illetik meg azt a több munkahellyel rendelkező biztosítottat, akinek munkába menet a buszra történő felszálláskor kifordult a bokája, e naptól keresőképtelen beteg, és baleseti táppénzt igényel? Egyik munkáltatójánál teljes munkaidőben foglalkoztatják, a másik foglalkoztatónál heti 20 órában dolgozik. Ez utóbbi foglalkoztatónál 4 százalékos egészségbiztosítási járulék fizetésére nem kötelezett.
Részlet a válaszból: […]ahhoz a munkáltatóhoz menet közben érte a baleset, ahol teljes munkaidővel van foglalkoztatva, akkor e jogviszonyában jogosult baleseti táppénzre. A másik munkáltatónál fennálló biztosítási jogviszonya alapján - tekintettel arra, hogy egészségbiztosítási járulék fizetésére nem kötelezett - táppénzre nem jogosult. Amennyiben e munkáltatónál munkaviszonyban van foglalkoztatva a dolgozó, a keresőképtelensége időtartamára betegszabadságra vonatkozó rendelkezéseket is alkalmazni kell. (A munkaviszonyban álló dolgozót[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. szeptember 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1162
| 1 - 10 | 11 - 13 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést