tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott baleseti rokkantsági nyugdíj tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Baleseti rokkantsági nyugdíj megtérítése

Kérdés: Meddig kell a munkáltatónak a volt munkavállalója baleseti rokkantsági nyugdíját megtérítenie?
Részlet a válaszból: […]meg azért, mert a megtérítés alapját képező nyugellátás a jogosultat egyéb címen, így például korbetöltés címén (az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének esete) is megilletné. Azonban a megtérítésre kötelezett - jelen esetben munkáltató - kérhet egyösszegű megtérítést. Egyösszegű megtérítés címén a megtérítési kötelezettség alapjául szolgáló baleseti rokkantsági nyugdíj egyhavi összegének az ellátásban részesülő személyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. június 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3003
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Baleseti rokkantsági nyugdíj

Kérdés: Jogosult-e nyugellátásra az a 25 éves dolgozó, aki üzemi baleset következtében elvesztette a munkaképessége 67 százalékát, de csak 1 év szolgálati idővel rendelkezik?
Részlet a válaszból: […]vagy rokkantságának (munkaképesség-változásának) az elbírálása céljából elrendelt, illetőleg a keresőképessé váláshoz szükséges egyéb orvosi vizsgálaton vagy kezelésen történt megjelenésével összefüggésben érte. Foglalkozási betegség az a betegség, amely a biztosított foglalkozásának különös veszélye folytán keletkezett. A baleseti ellátásra jogot adó foglalkozási betegségek körét a kormány rendeletben állapítja meg. Ha a törvény eltérően nem rendelkezik, üzemi baleseten a foglalkozási betegséget, üzemi baleseti sérültön a foglalkozási betegségben megbetegedettet is érteni kell. Nem üzemi baleset az a baleset, amely kizárólag a sérült ittassága miatt, vagy munkahelyi feladatokhoz nem tartozó, engedély nélkül végzett munka, engedély nélküli járműhasználat, munkahelyi rendbontás során, vagy a lakásról (szállásról) munkába, illetőleg a munkából lakásra (szállásra) menet közben, indokolatlanul nem a legrövidebb útvonalon közlekedve, vagy az utazás indokolatlan megszakítása során következett be. Baleseti rokkantsági nyugdíjra az a személy jogosult, aki a munkaképességét túlnyomóan üzemi baleset, vagy foglalkozási megbetegedés következtében 67 százalékban elvesztette, és rendszeresen nem dolgozik, vagy keresete lényegesen kevesebb a megrokkanás előtti kereseténél. Ez alapján látjuk, hogy a baleseti rokkantsági nyugdíjra való jogosultság elbírálásánál nem jogosultsági[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. október 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 17