tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott biztosítással nem rendelkező személy tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező kismama ellátásai

Kérdés: Milyen ellátásokra lesz jogosult a szülést követően az a kismama, aki több mint két évet töltött egy EU-s tagállamban egy ismerősénél nyelvtanulás céljából, a magyarországi munkaviszonyát a kiutazás előtt megszüntette, azóta sem itthon, sem külföldön nem dolgozik, de a külföldi tartózkodásának ideje alatt itthon fizették utána az egészségügyi szolgáltatási járulékot, és jelenleg 2 hónapos várandós?
Részlet a válaszból: […]jogviszonyt létesít. A pénzbeli ellátások közül a gyermek születését követően sem csecsemőgondozási díjra, sem gyermekgondozási díjra nem lenne jogosult, mivel a jogosultsághoz szükséges előzetes biztosítási időt, amely a szülést megelőző két éven belül 365 nap biztosításban töltött idő, már nem tudja megszerezni. Az Eb-tv. 44. §-ában foglaltak alapján keresőképtelen az, aki várandóssága, illetve szülése miatt munkáját ellátni nem tudja, és csecsemőgondozási díjra nem jogosult. Mivel táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, ezért ebben az esetben táppénzre válna jogosulttá, amely 42 napig folyósítható, ha lenne legalább ennyi nap biztosításban töltött ideje. A táppénzfolyósítás megszűnését követően ebben az esetben is a GYES lenne az igénybe vehető ellátás, amelynek havi összege 2015-ben egy gyermek után az öregségi nyugdíjminimum 100 százaléka, azaz 28 500 forint, kettő vagy több gyermek esetén pedig ennek az összegnek az arányosan növelt többszöröse.A gyermek születését követően az édesanya jogosult lehet az anyasági támogatásnak nevezett egyszeri ellátásra is abban az esetben,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. június 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4744

2. találat: Jogosultság egészségügyi szolgáltatásra

Kérdés: Fizetheti továbbra is a megszokott módon a járulékokat az a magánszemély, aki megszüntette az egyéni vállalkozását, levélben értesítést kapott, hogy nem kötelezett járulék­fizetésre, de szeretne gondoskodni az egészségügyi ellátásáról, mert jelenleg semmilyen biztosítási kötelezettség alá eső jogviszonnyal nem rendelkezik? Felhasználhatja a megmaradt csekkjeit a járulékok befizetésére, esetleg van valamilyen más módja az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megszerzésének?
Részlet a válaszból: […]jogosultságuk érdekében kötelesek havi 6660 forint összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Tehát itt kötelezettségről, és nem választási lehetőségről van szó, melyet a NAV-hoz benyújtott T1011 jelű nyomtatványon kell teljesíteni. A 6660 forint összegű egészségügyi szolgáltatási járulék befizetését a 10032000-06056229 számú APEH Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek beszedési számlára, 124 adónemkóddal kell teljesíteni. A csekken - egyebek mellett - a magánszemély adóazonosító jelét kell feltüntetni. Tehát ha az egyéni vállalkozásból[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. február 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3979