tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott betanítás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: "Képzési támogatás" utáni közterhek

Kérdés: Egy kft. a tevékenységéhez betanított munkásokat (varrónő) szeretne alkalmazni. A betanítást ő maga végzi el. Képzetlen, de nem munka nélküli személyeket szervez be, akikkel a sikeres betanulás után munkaszerződést köt. A képzés 2 hétig tartó idejére képzési támogatást nyújt a résztvevőknek napi 2000 forint összegben. Milyen közterheket kell kifizetni ez után a juttatás után?
Részlet a válaszból: […]egészségbiztosítási járulékot, valamint az 1 százalékos munkavállalói járulékot le kell vonnia. Továbbá a kft. köteles a 29 százalékos társadalombiztosítási járulékot, valamint a 3 százalékos munkaadói járulékot a juttatások után megfizetni, melyeket a szakképzési hozzájárulás megállapításakor is figyelembe kell venni. A tételes egészségügyi hozzájárulást a társaságnak a betanítás időszakára ugyancsak meg kell fizetnie. Megjegyezzük, hogy ilyen esetekre is szolgál a próbaidő intézménye, amelyen belül a munkaviszony indokolás nélkül bármelyik fél részéről azonnali hatálylyal felmondható. Tehát annak a próbaidőre felvett munkavállalónak a munkaviszonyát, aki a betanítása során a munkakör betöltéséhez szükséges ismereteket a munkáltató megítélése szerint nem, vagy nem megfelelően sajátította el, a próbaidő tartama alatt minden jogkövetkezmény nélkül meg lehet szüntetni. Ekkor maga a képzési költség nem keletkeztetne jövedelmet a magánszemélynél, az költségként elszámolható lenne. A képzési támogatás pedig a magánszemély bérjövedelmének minősülne, mely után az adójóváírás is érvényesíthető. Az Szja-tv. 7. § (1) bekezdésének p) pontja alapján a képzés költsége akkor nem minősül bevételnek, ha a munkáltató rendeli el a munkakör betöltéséhez szükséges képzést, vagy a kifizető a vele munkaviszonyban álló, vagy tevékenységében személyesen közreműködő magánszemély képzési költségét viseli, illetve[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. október 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 806
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: