tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

6 találat a megadott baleseti táppénz összege tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Osztószám munkaszüneti nap esetén

Kérdés: Mennyi osztószámmal kell számolni a baleseti táppénz számításánál abban az esetben, ha a cégnél az Mt. változása miatt olyan döntés született, hogy 2013. július hónaptól a havibéres dolgozóknál nem számolnak a munkaszüneti nappal, tehát a távolléti díjas idők számításánál csak a tényleges munkanapok számával osztanak, és azt felszorozzák a valóban munkában töltött napokkal? A havibér tartalmazza a munkaszüneti napra járó bért is. Az irányadó hónapban 2013 augusztusában például az érintett munkavállaló esetében két nap fizetett szabadság (csütörtök, péntek) volt, így kiesik 4 nap, augusztus 20-a pedig csütörtökre esett.
Részlet a válaszból: […]esett. Az Eb-tv. R. 33. §-ában foglaltak alapján a baleseti táppénz összegének kiszámításakor nem vehető figyelembe a távolléti díj, valamint az az időtartam, amelyre azt kifizették. Ezért augusztus
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. szeptember 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4514
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Baleseti táppénz összege

Kérdés: Hogyan kell kiszámolni a baleseti táppénz összegét annak a munkavállalónak az esetében, aki 2013. augusztus 27-étől állt munkaviszonyba jelenlegi munkáltatójánál, és 2013. szeptember 13-án munkavégzés közben üzemi baleset érte? A dolgozó 2013. augusztus hóban 4 munkanapra 32 000 forint munkabérben részesült. A munkavállalónak korábban nem volt biztosításra kötelezett jogviszonya.
Részlet a válaszból: […]összegének számításánál figyelembe vehető időtartam 6 munkanapnál kevesebb, az ezen időtartam alatt elért (rendszeres) jövedelmet a heti 5 napos munkarend szerint teljes hónapra kell átszámítani, és az így számított összeg egy naptári napra jutó része képezi a baleseti táppénz alapját.Jelen esetben a baleseti táppénz összegét a 2013. augusztus havi jövedelemből kell kiszámítani. Augusztus hónapban a biztosítottnak 4 munkanapra volt jövedelme, ezért azt a naptári hónapra kell átszámítani az alábbiak szerint:32 000 forint / 4 munkanap = 8000 forint/munkanap x 22 (munkanapok száma) = 176 000 forint.Az üzemi baleseti táppénz napi összege: 176 000 forint/hó / 31 naptári nap = 5677,44[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. október 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4225
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Baleseti táppénz összege

Kérdés: Helyesen járt-e el az ügyintéző annak a munkavállalónak az esetében, aki 2009. március 5-től 2010. október 17-ig baleseti táppénzben részesült, október 18-tól október 26-ig dolgozott, majd október 27-től jelenleg is keresőképtelen, és táppénzét a minimálbér alapján kapja annak ellenére, hogy az előző táppénz idejére napi 9675 forint összegű ellátást kapott? A munkavállaló 2006-tól folyamatos munkaviszonyban áll, és a betegsége most előreláthatólag sokáig fog tartani.
Részlet a válaszból: […]kezdőnapjától visszafelé számított 180 naptári napi jövedelme alapján kell táppénze összegét megállapítani (természetesen ez esetben is a jogosultságát megelőző naptári év első napjáig lehet a jövedelmeket figyelembe venni). Az igénylő sem a jogosultságát megelőző naptári évben (2009. év), sem a táppénzre jogosultságát megelőzően nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel. Ez esetben - a törvényi rendelkezés értelmében - táppénzét a jogosultsága kezdőnapján érvényes minimálbér harmincadrészének alapulvételével kell megállapítani. A kifizetőhely ügyintézője a jogszabályban foglaltaknak megfelelően számolta táppénzének alapját. Levelében csak annyit közölt,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. január 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3229
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

4. találat: Úti baleset

Kérdés: Valóban kevesebb lett-e a táppénz összege annak a munkavállalónak az esetében, aki az év első munkanapján, azaz január 4-én munkába menet balesetet szenvedett, és jelenleg is fekvőbeteg? Milyen mértékű ellátásra lesz jogosult a kifizetőhelyet működtető munkáltatónál dolgozó munkavállaló?
Részlet a válaszból: […]feladata, melyről határozatot köteles hozni. Elismert üzemi baleset esetén a biztosítottat nem táppénz, hanem baleseti táppénz illeti meg. A baleseti táppénzének összege azonos a baleseti táppénzre való jogosultsága kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári hónapban végzett munkájáért kifizetett pénzbeli egészségbiztosításijárulék-alapot képező jövedelme naptári napi összegének kilencven százalékával. Valóban 2010. január 1-jétől változott az úti baleset esetén járó baleseti táppénz mértéke. Ugyanis a 2009. december 31-ét megelőzően bekövetkezett üzemi úti[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. február 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2861

5. találat: Baleseti táppénz alapja, osztószáma

Kérdés: Mennyi lesz a baleseti táppénz alapja annak a 2009 szeptemberében üzemi balesetet szenvedett munkavállalónak az esetében, akinek a 2009. augusztus havi munkabére 100 000 forint volt, és 2009 szeptemberében a 2009. január-augusztus havi jó munkájáért 50 000 forint jutalomban részesült? Ki kell-e venni a hétvégét is az osztószámból abban az esetben, ha a dolgozó augusztusban két napot (csütörtök, péntek) szabadságon volt? Csökkenti-e az osztószámot a fizetett ünnepnap?
Részlet a válaszból: […]betegszabadság esetében a következők szerint kell eljárni: Ha a dolgozó szabadságot: - Csütörtök-péntekre kér, osztószámcsökkentő 2 nap - Péntektől hétfőig kér, osztószámcsökkentő 4 nap - Csütörtöktől hétfőig kér, osztószámcsökkentő 5 nap - Csütörtöktől keddig kér, osztószámcsökkentő 6 nap - Hétfőtől péntekig kér, osztószámcsökkentő 7 nap A baleseti táppénz összegének kiszámítása két lépcsőben történik. Külön kell kiszámítani a rendszeres és a nem rendszeres jövedelem naptári napi átlagát. Rendszeres jövedelemnél a baleseti táppénzre való jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári hónapban végzett munkáért kifizetett pénzbeli egészségbiztosításijárulék-alapot képező jövedelem naptári napi átlagát kell számítani (van osztószámcsökkentő nap). A nem rendszeres[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. december 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2816

6. találat: Baleseti táppénz kiszámítása

Kérdés: Hogyan kell kiszámítani a baleseti táppénz egy naptári napi összegét egy 2009. június hóban balesetet szenvedett munkavállaló részére a juttatások alapján? A dolgozó 2009. május havi teljesítménybére 83 637 forint, ezenkívül 2009. május hónapban kifizetésre került 100 000 forint jutalom kiváló dolgozó jogcímen, melynek vonatkozási ideje 2009. januártól májusig tart, 20 000 forint üdülési hozzájárulás, és túlóra címén 5330 forint.
Részlet a válaszból: […]biztosított részére nem rendszeres jövedelmet is fizetnek, a nem rendszeres jövedelmet annak az időtartamnak a naptári napjainak számával kell elosztani, amelyre tekintettel azt kifizették. A nem rendszeres jövedelemre való jogosultság időtartamát a jogszabály rendelkezése, annak hiányában a munkáltató nyilatkozata alapján kell megállapítani. A baleseti táppénz összegének megállapításánál a nem rendszeres jövedelmek vonatkozásában nem az a lényeges, hogy a kifizetés a balesetet megelőző hónapban történjen, hanem az, hogy a nem rendszeres jövedelem a balesetet megelőző hónapban végzett munkáért kerüljön kifizetésre. A jövedelmet figyelembe kell venni akkor is, ha később kerül kifizetésre. A levélíró nem közölte, hogy a 2009. május hóban kifizetésre kerülő üdülési hozzájárulás és a túlóra címén kifizetett összeg mely időtartamra vonatkozik. Feltételezzük, hogy az üdülési hozzájárulás címén kifizetett 20 000 forint 2009. évre vonatkozik, és[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. augusztus 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2695
Kapcsolódó tárgyszavak: ,