tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott betegszabadság idejére járó díjazás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Megváltozott munkaképességű munkavállalók betegszabadsága

Kérdés: Valóban figyelembe vehető a szociálishozzájárulásiadó-kedvezmények megállapítása során a megváltozott munkaképességű munkavállalók betegszabadságának idejére járó díjazás annak ellenére, hogy általános esetben ez a kifizetés nem tartozik a kedvezményes juttatások közé? Előadásokon különböző információk hangzottak el ezzel a témával kapcsolatban, ezért pontosításra szorul a kérdés.
Részlet a válaszból: […]betegszabadság idejére járó díjazás nem tartozik a bérköltség fogalmába, így a Szocho-tv. alkalmazásában nem tekinthető a munkabér részének. Márpedig a szociálishozzájárulásiadó-kedvezmények alapjának a meghatározásánál az esetek többségében a bruttó munkabér összegéből kell kiindulni.Ez alól az előírás alól azonban kivételt képez a törvény 13. §-ában meghatározott, megváltozott munkaképességű személyek után érvényesíthető adókedvezmény. Ennek oka abban keresendő, hogy egy törvényi szakaszban került összevonásra a 2019 előtt külön jogszabályokban meghatározott, megváltozott munkaképességű munkavállalók Rehabilitációs Kártyához kapcsolódó és megváltozott munkaképességű vállalkozókat megillető adókedvezmény, és így értelmezhetetlenné vált a munkabér említése.A Szocho-tv. említett paragrafusának (4) bekezdése a kedvezmény havi alapjául a kifizető által a foglalkoztatott után,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. január 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6299

2. találat: Szociálishozzájárulásiadó- kedvezmény betegszabadság idejére járó díjazás után

Kérdés: Mi az oka annak, hogy még a pályakezdők esetében sem lehet igénybe venni a szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt a betegszabadság idejére járó munkabér után annak ellenére, hogy a közterheket ugyanúgy kell megfizetni ez után a járandóság után, mint a munkavégzés idejére járó bér után?
Részlet a válaszból: […]vissza. Az említett jogszabály 463. paragrafusának (4) bekezdése értelmében a szociális hozzájárulási adóból törvény alapján érvényesíthető kedvezmény kiszámításánál a munkavállalót a munkaviszonyára tekintettel megillető (bruttó) munkabért az Szt.-ben foglaltak alkalmazásával kell meghatározni.Amennyiben a bruttó munkabér fogalmának a meghatározása érdekében felütjük az Szt.-t, akkor a 3. § (7) bekezdésének 3. pontja alapján megállapíthatjuk, hogy alkalmazásában személyi jellegű egyéb kifizetésnek - és nem munkabérnek (!) - minősül számos más juttatás (pl. étkezési térítés, a munkába járással kapcsolatos költségtérítés, a jubileumi jutalom, a dolgozó[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. november 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4912