tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott babaváró támogatás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Babaváró hitel igénylése

Kérdés: Elfogadható biztosítási időként a kisadózó egyéni vállalkozó GYES-ideje a babaváró hitel igénylése során, ha erre az időszakra szüneteltette vállalkozását, és nem fizetett adót?
Részlet a válaszból: […]kisadózó pedig biztosítottnak minősül. A jogviszony fennáll még annak ellenére is, hogy a kisadózó a GYES tartama alatt - mivel személyesen nem végez munkát a vállalkozásában - mentesül a havi tételes adó megfizetése alól a Kata-tv. 8. §-a (9) bekezdésének a) pontja alapján. Ennek mindössze annyi a következménye, hogy az évi 12 millió forintos kedvezményes bevételi értékhatára minden ilyen hónappal 1 millió forinttal csökken.Tehát, ha a GYES-ben részesülő kisadózó az év folyamán egyáltalán nem rendelkezik bevétellel, és egy forint kisadót sem fizet be, attól még biztosított.Egészen más a helyzet, ha az egyéni vállalkozó "hivatalosan" (tehát az Ev-tv. 18. szakaszában[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. április 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6764

2. találat: Babaváró támogatás jogosultsági feltételei

Kérdés: Biztosítottnak minősül, azaz megfelel a babaváró támogatásra jogosultság feltételének, ha a házasfelek egyike rokkantsági ellátásban részesülő (tehát egészségügyi szolgáltatásra jogosult) kisadózó?
Részlet a válaszból: […](a magyar állampolgársággal rendelkező házasfél) keresőtevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozzék.A kérdés az első pontban említett feltétel teljesülésére irányul. A rokkantsági ellátására tekintettel nem főállásúnak minősülő kisadózó ennek nem felel meg, ugyanis a Tbj-tv. 5. §-a (1) bekezdésének j) pontja értelmében nem terjed ki rá a biztosítás. A Tbj-tv. említett paragrafusa értelmében ugyanis kizárólag a főállású kisadózó minősül biztosítottnak, a Kata-tv. 2. §-a 8. pontjának f) alpontja értelmében pedig a rokkantsági ellátásban részesülő kisadózó vállalkozó[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. szeptember 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6188
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,