tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Összes tárgyszó megjelenítése

fegyelmi eljárás Fegyelmi eljárás felmentési idő alatt
Megszűnik-e a köztisztviselőnek a nyugdíjjogosultság címén felmentéssel megszüntetett közszolgálati jogviszonya a felmentési idő utolsó napján, ha a felmentési idő alatt az érintett köztisztviselővel szemben lefolytatott fegyelmi eljárás eredményeként hivatalvesztés fegyelmi büntetést szabnak ki, amely ellen az érintett köztisztviselő jogorvoslattal élt?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 197. számában (2011. május 24.), 3390. kérdésszám alatt
felfüggesztés Munkavégzés felfüggesztése és eltiltás a munkavégzéstől
Mi a különbség a munkavégzéstől való eltiltás és a munkavégzés felfüggesztése között? A munkavédelmi felügyelet jegyzőkönyvében az egyik dolgozót eltiltotta, a másikat felfüggesztette. Milyen jogcímen kell ezt rögzíteni a bérprogramban, jár-e munkabér ezekre a napokra, hogyan kell szerepeltetni a jelenléti íven ezt a távollétet, illetve szüneteltetni kell-e az érintettek biztosítási jogviszonyát?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 134. számában (2008. szeptember 2.), 2303. kérdésszám alatt
felhasználási szerződés
felmentés
felmentési bér
felmentési idő
felmentési védelem Létszámleépítés bejelentése GYES-ben részesülő munkavállaló esetében
Milyen dátummal szűnhet meg a dolgozó munkaviszonya, mikor és hogyan közölhető a megszüntetés abban az esetben, ha a munkavállaló közalkalmazotti jogviszonya 1992-ben kezdődött, 1999. szeptember 1-jén került az intézményhez, két gyermeket szült, 2002. április 18-án és 2006. március 20-án, a két szülés között szabadságon, majd táppénzen volt, és jelenleg GYES-ben részesül?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 122. számában (2008. február 26.), 2105. kérdésszám alatt
felmondás
felmondás GYES alatt
felmondás GYES mellett dolgozó munkavállalónak Felmondás GYES mellett dolgozó munkavállalónak
A gyermek hároméves koráig vagy a GYES lejártáig érvényes a felmondási tilalom annak a munkavállalónak, aki a gyermeke kétéves kora után igényelte a GYES-t, közben visszament dolgozni napi 6 órában, de időközben kiderült, hogy a gyermek tartós betegsége miatt annak 10 éves koráig jogosult az ellátásra?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 384. számában (2020. szeptember 15.), 6551. kérdésszám alatt
felmondás GYES-en lévő munkavállalónak
felmondás keresőképtelenség alatt
felmondás nyugdíjas munkavállalónak Felmondás nyugdíjas munkavállalónak
Jár-e ismételten a 30 napos felmondási idő, illetve a 15 napos felmentés annak a munkavállalónak, akinek 2007 decemberében nyugdíjazás miatt megszűnt a munkaviszonya, megkapta a felmondási időt, valamint a felmentést is, a nyugdíjazását követő naptól nyugdíjasként tovább dolgozik, de ez év végével munkáltatói felmondással megszűnik a munkaviszonya?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 163. számában (2009. november 24.), 2803. kérdésszám alatt
felmondási idő
felmondási tilalom
felmondási védelem
felnőttképzés
felnőttoktatás Felnőttoktatásban részt vevő tanulók gyakorlati képzése
Milyen jövedelemnek minősül a felnőttoktatásban részt vevő tanulók gyakorlati idejére fizetett havi 25 000 forint összegű juttatás? Milyen közterheket kell megfizetni a kifizetett összeg után? A gyakorlati foglalkoztatást biztosító cég együttműködési megállapodást kötött az iskolával, de a tanulókkal nem tud szerződést kötni, mert felnőttoktatásra nem terjed ki a Szak-tv. Milyen jogviszonyban tarthatja nyilván az iskola a tanulókat, és hogyan tudja bejelenteni őket a T1041-es nyomtatványon?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 182. számában (2010. október 12.), 3111. kérdésszám alatt
felső határ
felsőfokú oktatási intézmény hallgatója
felsőfokú végzettség Oklevéllel nem rendelkező, államvizsgát tett fiatal minősítése
Felsőfokú végzettséggel rendelkezőnek minősül-e az a sikeres államvizsgát tett fiatal, aki középfokú nyelvvizsga-bizonyítvány hiányában még nem kapta meg a főiskolai diplomáját?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 137. számában (2008. október 14.), 2350. kérdésszám alatt
felszámolás
felszámolás alatt álló munkáltató
felszámolás alatt álló társaság Felszámolás alatt álló bt. beltagjának munkanélküli-járadéka
Jogosult lesz munkanélküli-járadékra az a személy, aki egy felszámolás alatt álló betéti társaság beltagja, és előtte főállású munkaviszonyban állt egy vállalatnál?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 230. számában (2012. december 18.), 3945. kérdésszám alatt
felszámolás előtt álló munkáltató Felszámolás előtt álló munkáltató dolgozóinak ellátásai
Jogosultak jelenleg valamilyen ellátásra, illetve szereztek-e szolgálati időt a tavalyi évben egy felszámolás előtti állapotban lévő kft. dolgozói, akik 2013-ban még megkapták a bérüket, amelyről a bevallás is megtörtént, de a közterheket már nem tudta megfizetni a cég? Jogosultak lesznek a munkavállalók a végkielégítésre, ha a munkáltató januártól már nem tud munkát biztosítani, az állás­időre járó bért sem tudják kifizetni, ezért közös megegyezéssel kívánják megszüntetni a munkaviszonyokat?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 255. számában (2014. március 18.), 4345. kérdésszám alatt
felszolgálási díj
feltételes adóbírság-kedvezmény Feltételes adóbírság-kedvezmény igénybevétele
Valóban van olyan lehetőség, hogy az adózó mentesülhet az ellenőrzés során kiszabott adóbírság megfizetése alól? Milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy ne kelljen megfizetni a bírságot?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 341. számában (2018. július 17.), 5796. kérdésszám alatt
felügyelőbizottsági tag
felülvizsgálat
FEOR-szám Társas vállalkozó FEOR-száma
Milyen FEOR-számmal kell bejelenteni azt a társas vállalkozót, aki ügyvezetői jogkörrel rendelkezik, személyesen közreműködik a társaság tevékenységében, és járulékait társas vállalkozóként a garantált bérminimum után fizeti meg?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 277. számában (2015. április 28.), 4707. kérdésszám alatt
fiatal gazda szülése Fiatal gazda szülése
Ki lehet közreműködő, és hogyan kell őt bejelentenie annak a fiatal gazdának, aki pályázatot nyert, ezért egyéni vállalkozói igazolványt kellett kiváltania, de időközben gyermeke született, és CSED-ben, illetve ezt követően GYED-ben részesül majd? A tájékoztatások szerint az ellátások időtartama alatt kell igénybe vennie a közreműködő segítségét.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 296. számában (2016. április 12.), 5020. kérdésszám alatt
fiatal munkavállaló
figyelembe vehető gyermek
fióktelep
fizetés nélküli szabadság
fizetés nélküli szabadság időtartama
fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló
fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló szülése Fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló szülése
Milyen ellátásokra lesz jogosult az a munkavállaló, aki 2016 óta áll jelenlegi munkáltatója alkalmazásában, a veszélyhelyzet miatt 2020. április 1-jétől fizetés nélküli szabadságon van, mert a munkáltatója átmenetileg bezárt, és első gyermeke előreláthatóan 2020. június közepén fog megszületni?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 378. számában (2020. május 12.), 6433. kérdésszám alatt
fizetési fokozat megállapítása Beszámítható jogviszonyok, szolgálati idők
A fizetési fokozat megállapításánál figyelembe vehető-e a betéti társaságban eltöltött 15 év annak a 2009-ben karbantartó lakatos munkakörben közalkalmazotti jogviszonyt létesített munkavállalónak az esetében, aki 1972-ben szerzett géplakatos szakképzettséget, több éven keresztül ebben a szakmában dolgozott különböző munkáltatóknál, majd 1994. január 1-jétől 2008. december 31-ig saját céget alapítva betéti társaság beltagjaként végzett vendéglátó szakmában munkát?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 165. számában (2010. január 12.), 2831. kérdésszám alatt
fizetési könnyítés
fizetési moratórium Részletfizetés veszélyhelyzet alatt
Vonatkozik a fizetési moratórium azokra a cégekre, amelyek már a járvány előtt is likviditási nehézségekkel küzdöttek, és ezért részletfizetést kértek, de a kialakult veszélyhelyzet miatt átmenetileg nem tudják fizetni a részleteket? Amennyiben a moratórium nem vonatkozik ezekre a cégekre, kérhetnek újabb méltányosságot a NAV-tól?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 379. számában (2020. június 2.), 6446. kérdésszám alatt
fizetésképtelen munkáltató Utólag fizetett munkabér
Elhalaszthatja a munkáltató a munkavállalói bérének kifizetését abban az esetben, ha átmenetileg fizetésképtelenné vált, de 2-3 hónap múlva előreláthatólag nagyobb összegű bevételt realizál, amelyből valamennyi tartozását és a munkabéreket is ki tudja fizetni? Kell valamilyen írásbeli megállapodást kötni a munkavállalókkal ebben az esetben? Bevallhatja és fizetheti utólag, a kifizetés időpontjában a munkabéreket terhelő közterheket a cég annak érdekében, hogy ne veszítse el a köztartozásmentes adózói státuszát, vagy a bérek számfejtését és a közterhek bejelentését mindenképpen az esedékesség időpontjában kell megtenni? A munkáltató zavartalan működéséhez nagyon fontos, hogy szerepeljen a köztartozásmentes adózói adatbázisban.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 359. számában (2019. június 11.), 6098. kérdésszám alatt
fizetett ünnep
fizikai munkavégzés Fizikai munkavégzés megbízási jogviszonyban
A Tbj-tv. melyik rendelkezése tiltja a fizikai dolgozó megbízási jogviszonyban történő foglalkoztatását?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 28. számában (2004. január 13.), 479. kérdésszám alatt
foglalkozás-egészségügyi szolgálat Védőoltás és foglalkozás-egészségügyi vizsgálat
A munkavállalónak vagy a munkáltatónak kell-e megfizetnie az egészségügyi és a szociális szférában dolgozók kötelező hepatitis B elleni oltását, amelynek meglétét az ÁNTSZ ellenőrzi? Amennyiben a munkáltatót terhelik ezek a költségek, milyen közterheket kell megfizetni ez után, hogyan kell nyilvántartani, kinek a nevére és kivel kell felíratni az oltásokat? Milyen előírások vonatkoznak a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat által előírt szakvizsgálatok költségeire? Kötelező-e fizetnie őket a munkáltatónak, és keletkezik-e ezek után valamilyen adófizetési kötelezettség?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 208. számában (2011. november 22.), 3553. kérdésszám alatt
foglalkozási betegség
foglalkozási megbetegedés
foglalkoztatás
foglalkoztatás kedvezményei 25 év alatti pályakezdő
Milyen kedvezményeket vehet igénybe a munkáltató a 25 év alatti pályakezdő fiatal alkalmazása esetén abban az esetben, ha a dolgozó tavaly nem váltotta ki a Start kártyát?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 238. számában (2013. május 14.), 4078. kérdésszám alatt
foglalkoztatás szüneteltetés alatt Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése
Az egyéni vállalkozó 2010-től szüneteltetheti tevékenységét, ami alatt mentesül a járulékfizetés alól, és nyilván kieső időként veheti figyelembe a tevékenységére jellemző kereset megállapítása során. Fontos kérdés, hogy ennek tartama alatt foglalkoztathat-e alkalmazottat?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 165. számában (2010. január 12.), 2818. kérdésszám alatt
foglalkoztató
foglalkoztatói igazolás
foglalkoztatói teendők Foglalkoztatói teendők szülés esetén
Mikor, mi a teendője annak a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztatónak, akinek munkavállalója gyermeket vár? Hogyan kell megállapítani a szülési szabadságot, mit, mikor és hogyan kell jelenteni az APEH-nak, illetve a társadalombiztosítási szerveknek? Hogyan és milyen jövedelem alapján kell megállapítani az ellátás igénybevétele miatt elmaradt szabadságot?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 15. számában (2003. május 20.), 245. kérdésszám alatt
fogyatékos gyermek
fogyatékos munkavállaló Adókedvezményre jogosult fogyatékos munkavállaló
Figyelembe vehető-e a rehabilitációs hozzájárulás összegének meghatározásánál az a munkavállaló, aki súlyos fogyatékosságára tekintettel az Szja-tv. szerint adókedvezményre jogosult?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 177. számában (2010. július 20.), 3034. kérdésszám alatt
fogyatékos személy Megváltozott munkaképességű személy ellátásai
Van valamilyen akadálya a két ellátás együttes folyósításának, annak a 24 éves súlyosan fogyatékos személynek az esetében, akinek rokkantsági ellátást állapítottak meg, és saját jogán családi pótlékban is részesül? A jogosult azt a felvilágosítást kapta, hogy az ellátásokat élete végéig kaphatja.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 300. számában (2016. június 21.), 5090. kérdésszám alatt
fogyatékossági támogatás
fogyatékossági támogatásban részesülő személy
fogyatékossági támogatásra vonatkozó igény elutasítása
folyamatos biztosítási idő
folyamatos munkarend
folyamatos táppénz Táppénz számfejtése
Hogyan kell eljárnia a kifizetőhelynek abban az esetben, ha a dolgozó folyamatos táppénze esetén a hónap utolsó napjairól csak a bérszámfejtés lezárása és a '08-as bevallás megküldése után tudja leadni a keresőképtelenségről szóló igazolását? Soron kívül kell számfejteni, vagy az igazolás hiányában is megállapítható az ellátás?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 377. számában (2020. április 28.), 6417. kérdésszám alatt
főállású anya
főállású anya szülése Főállású anya szülése
Milyen ellátásokra lesz jogosult az a munka-vállaló, aki 2018. március 24-től fizetés nélküli szabadságot kért és kapott 2019. március 24-ig, mert 3 kiskorú gyermekére tekintettel főállású anyaként otthon kívánt maradni, azonban közben ismét várandós lett? Érdemes megszakítania a fizetés nélküli szabadságot, és táppénzt igényelni, vagy mindenképpen csak GYES-re lehet jogosult? A szülés várható időpontja 2019. április hónap.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 350. számában (2018. december 18.), 5950. kérdésszám alatt
főállású kisadózó
főállású kisadózó szülése Főállású kisadózó szülése
Jogosult lesz CSED, GYED és GYES ellátásra egy főállású kisadózó egyéni vállalkozó, aki három éve folytatja tevékenységét, a magasabb összegű, havi 75 ezer forint tételes adó fizetését vállalta, és első gyermekét 2020. január végére várja? Amennyiben jogosult az ellátásokra, folytathatja vállalkozói tevékenységét azok folyósítása alatt, vagy a munkavégzés kizáró ok lehet?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 370. számában (2019. december 17.), 6293. kérdésszám alatt
főfoglalkozású vállalkozó
főfoglalkozásúnak nem minősülő kisadózó
főiskolai hallgató
főiskolás gyermek figyelembevétele Főiskolás gyermek figyelembevétele családi pótlék számításánál
Hány éves koráig számít be a családi pótlék összegébe a főiskolai tanulmányokat folytató gyermek?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 114. számában (2007. október 16.), 1966. kérdésszám alatt
főiskolás munkavállaló Főiskolai tanulmányokat folytató munkavállaló kedvezményei
Jár-e valamilyen kedvezmény annak a munkavállalónak, aki 2006 szeptemberében kezdte meg 4 éves főiskolai tanulmányait, előreláthatólag minden péntek délután szabadságot kell kivennie, mert a munkahelye elengedte ugyan, de tanulmányi szerződést nem kötött vele?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 91. számában (2006. október 17.), 1569. kérdésszám alatt
főiskolás tag
fővárosi és Pest megyei EP Fővárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztár ügyfélszolgálatai
A sok költözés után hol intézhetik ügyeiket a Fővárosi és Pest mMegyei EP fennhatósága alá tartozó ügyfelek?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 90. számában (2006. október 3.), 1556. kérdésszám alatt
francia állampolgár
függő hatályú döntés Függő hatályú döntés
Van valamilyen közteherviselési kötelezettség az OEP által 2016. január 1-jétől rendszeresített függő hatályú döntésben foglaltak alapján, a 60 napon túli ügyintézési határidő miatt a kérelmezőnek fizetendő 10 000 forint összegű juttatás után? Munkaviszonyból származó bérjövedelemnek vagy egyéb jövedelemnek kell minősíteni ezt a juttatást?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 303. számában (2016. augusztus 9.), 5139. kérdésszám alatt
függő hatályú végzés Sommás eljárás
Mit jelent az, ha valaki a gyermekgondozási díj iránti kérelmére függő hatályú végzést kap? Mi a célja ennek, és miért nem a megállapító határozatot postázták a részére?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 316. számában (2017. április 11.), 5370. kérdésszám alatt
fürdőgyógyászati ellátás Fürdőgyógyászati ellátás
Milyen feltételekkel lehet jogosult gyógyfürdő-támogatásra egy 50 éves könyvelő, aki állandó derékfájással küzd, de orvosnál még nem volt, és nem szeretne gyógyszereket szedni?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 318. számában (2017. május 9.), 5403. kérdésszám alatt
fűtéstámogatás Fűtéstámogatás
Kapható jelenleg valamilyen támogatás a fűtéshez?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 260. számában (2014. június 24.), 4441. kérdésszám alatt