tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott főállású anya szülése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Főállású anya szülése

Kérdés: Milyen ellátásokra lesz jogosult az a munka-vállaló, aki 2018. március 24-től fizetés nélküli szabadságot kért és kapott 2019. március 24-ig, mert 3 kiskorú gyermekére tekintettel főállású anyaként otthon kívánt maradni, azonban közben ismét várandós lett? Érdemes megszakítania a fizetés nélküli szabadságot, és táppénzt igényelni, vagy mindenképpen csak GYES-re lehet jogosult? A szülés várható időpontja 2019. április hónap.
Részlet a válaszból: […]megszakíthatja veszélyeztetett terhessége miatti keresőképtelenség címén, ez esetben a szülésig táppénzre jogosult, de a gyermeknevelési támogatást le kell mondania, mivel a két ellátás együtt nem folyósítható [Eb-tv. 39. § (2) bekezdése]. Természetesen a szülés napjától a szülési szabadságát igénybe véve csecsemőgondozási díjra válik jogosulttá, a szülési szabadság lejártát követően pedig gyermekgondozási díjra jogosult.Csecsemőgondozási díjra egyébként még abban az esetben is jogosult lenne, ha a jelenlegi fizetés nélküli szabadságának lejártát követően biztosítási jogviszonya megszűnik, s a baba a biztosítási jogviszonya megszűnését követő negyvenkét napon belül születik [Eb-tv. 40. § (1) bekezdése]. Sajnos gyermekgondozási díjra viszont ebben az esetben már nem szerezne jogosultságot, a csecsemőgondozási díj folyósításának megszűnését követően gyermekgondozási segélyt vehet igénybe.Tekintettel arra, hogy a dolgozó a csecsemőgondozási díjra való jogosultságát megelőző naptári év első napjától, a jogosultságát közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig sem 180, sem 120 naptári napi jövedelemmel nem rendelkezik, ezért a CSED alapját az Eb-tv. 42. §-ának (2) bekezdésében foglaltak alapulvételével kell megállapítani, azaz[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. december 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5950
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: