tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott fogyatékossági támogatásban részesülő személy tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Fogyatékossági támogatásban részesülők utazási kedvezménye

Kérdés: Valóban jogosultak ingyenes utazásra a fogyatékossági támogatásban részesülő személyek?
Részlet a válaszból: […]akkor jogosult utazási kedvezményre, ha azzal a személlyel utazik együtt, akinek a nevére a kártya szól. Amikor a kísérő a hozzátartozóját elkíséri a kórházba, akkor igénybe veheti a kedvezményt, viszont, ha a hozzátartozója a kórházban marad, visszaúton már teljes árú jegyet köteles váltani. A?kedvezmény érvényesítésekor a sorszámozott igazolvány mellé személyi igazolvány, vagy egyéb személyazonosságot igazoló okmány - ilyen lehet például az útlevél, jogosítvány vagy a diákigazolvány - felmutatását is megkövetelhetik a jegy- vagy bérletváltás, illetőleg a járművön történő ellenőrzés alkalmával. Az igazolványon szerepel egy hatályosságot jelölő időpont. A kártya és a kedvezmény kizárólag eddig az időpontig vehető figyelembe, ezt követően a folyósító szerv -?amennyiben továbbra is jogosult rá?- új igazolványt köteles kiállítani és eljuttatni a kérelmező részére. Ismételt kérés ebben az esetben nem szükséges. Amennyiben nem az a személy veszi igénybe az igazolványt, és ezzel együtt a kedvezményt, akit az megillet, illetőleg az igazolvány lejárt, és ezt az ellenőrzés során észreveszik, akkor az büntetést vonhat maga után. Tehát az igazolvány nem rendeltetésszerű használata pótdíj kiszabását eredményezheti, visszaélés esetén az igazolvány be is vonható. Ugyancsak büntetést kell akkor is fizetni, ha a kísérő a jogosító személy nélkül próbálja a kedvezményt igénybe venni. Az igazolvány közokiratnak minősül, annak meghamisítása, vagy más nevére szóló igazolvány használata bűncselekménynek minősül, és minden esetben rendőrségi feljelentést von maga után. Az utazási kártyát mind helyi, mind helyközi közlekedésben igénybe lehet venni, de helyi járatok esetében csak bérlet váltása esetére érvényes, kedvezményes jegy vásárlására nincs lehetőség. Az utazás során igénybe vehető kedvezmények különböző mértékűek, de valamennyi esetben igen nagyok. Az utazás során a vakok személyi járadékában részesülő személy a helyközi közlekedésben jegy és bérlet váltása esetében is 90 százalékos mértékű kedvezményre jogosult, míg a helyi közlekedésben váltott bérletet ingyenesen kaphatja kézhez. Hasonló kedvezmények illetik meg a fogyatékossági támogatásban részesülő személyt, valamint azt, aki részére, illetőleg aki jogán emelt összegű családi pótlékot folyósítanak. A kártya távolsági járatokon 90 százalékos kedvezményt biztosít[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. november 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5925

2. találat: Fogyatékossági támogatásban részesülő személy munkavégzése

Kérdés: Megszüntetésre kerül a fogyatékossági támogatás abban az esetben, ha a támogatásban részesülő személy 4 órás munkaviszony keretében munkát végez?
Részlet a válaszból: […]feltételeken túl - tulajdonképpen egyetlen feltétele van, és ez bizonyos fogyatékosság megléte. A támogatás alapösszege 2018-ban 21?150 forint, az emelt összeg pedig, amelyre azok jogosultak, akiknek az önkiszolgálási képessége teljesen hiányzik, 26 032 forint. Ez az összeg elég alacsony, ami már önmagában sem indokolná a munkavégzés megtiltását.A Fogy-tv. tételesen felsorolja, hogy melyek azok az esetek, amikor az ellátás nem állapítható meg. E?szerint a súlyosan fogyatékos személy nem jogosult a támogatásra, ha vakok személyi járadékában részesül, magasabb összegű családi pótlékban részesül, vagy utána magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak.Megszűnik a fogyatékossági támogatásra való jogosultság, ha a súlyosan fogyatékos állapot nem áll fenn, vagy a fogyatékos személy a felülvizsgálaton nem jelenik meg, és a távolmaradását nem igazolja.Ha a jogosult három hónapot meghaladó időtartamra olyan államba távozik, amely nema) az Európai Unió tagállama,b) az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam, vagyc) olyan állam, amelynek állampolgára az Európai[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. augusztus 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5837

3. találat: Fogyatékossági támogatásban részesülő személy biztosítása

Kérdés: Szerez szolgálati időt az ellátása alapján egy fogyatékossági támogatásban részesülő személy? Kisadózó egyéni vállalkozóként főállásúnak vagy nem főállásúnak minősül?
Részlet a válaszból: […]biztosított, nem szerez szolgálati időt sem, ugyanakkor a Tbj-tv. 16. §-ának (1) bekezdése értelmében egészségügyi szolgáltatásra jogosult.A támogatásban részesülő személy keresőtevékenységet minden korlátozás nélkül folytathat, ideértve az egyéni és társas vállalkozást is. Vállalkozói, kisadózói jogállását, illetve közteherfizetési
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. november 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5576