tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott folyamatos táppénz tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Táppénz számfejtése

Kérdés: Hogyan kell eljárnia a kifizetőhelynek abban az esetben, ha a dolgozó folyamatos táppénze esetén a hónap utolsó napjairól csak a bérszámfejtés lezárása és a '08-as bevallás megküldése után tudja leadni a keresőképtelenségről szóló igazolását? Soron kívül kell számfejteni, vagy az igazolás hiányában is megállapítható az ellátás?
Részlet a válaszból: […]igazolás nélkül kerüljön sor a táppénz kifizetésére.A keresőképtelenséget igazoló orvosi igazolások kiadásával és a táppénzigények elbírálásával kapcsolatban új helyzet állt elő 2020. márciusban. A kormány a 40/2020. Korm. rendeletben a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére vészhelyzetet hirdetett ki, ezért szükségessé vált egyes egészségügyi tárgyú rendeletek módosítása. A 10/2020. EMMI rendelet 2. §-ában foglaltak értelmében a vészhelyzet időtartama alatt a keresőképtelenségről szóló - a 102/1995. Korm. rendelet szerinti - igazolásokat nem kell az orvosnak kéthetenként kiállítani. Az igazolás két hétnél hosszabb időszakot is tartalmazhat. A keresőképtelenségi igazolást az orvosnak nem lehet javításra visszaküldeni.Azonban fontos tudni, hogy a táppénzigény elbírálására, megállapítására a vészhelyzet fennállása alatt is csak a hivatkozott kormányrendelet rendelkezései szerint kiállított orvosi igazolás alapján kerülhet sor. Ez vonatkozik a folyamatos keresőképtelenség esetén kiállítandó orvosi igazolásokra is. Tehát nincs lehetőség arra, hogy orvosi igazolás nélkül táppénzigény elbírálása, a folyamatos keresőképtelenség esetén táppénz folyósítása történjen. Lehetőség van azonban arra, hogy a dolgozók a keresőképtelenségi igazolásokat ne személyesen adják le a foglalkoztatónak, hanem azokat postai vagy elektronikus úton továbbítsák. A foglalkoztatónak az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. április 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6417