tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott főfoglalkozásúnak nem minősülő kisadózó tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Külföldi munkaviszonnyal rendelkező kisadózó

Kérdés: Kisadózó betéti társaság kültagja a társaságban bejelentett kisadózóként személyesen közreműködik. Emellett Szlovákiában van a lakóhelye, ahol napi 8 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Kérdés, hogy a kültag szlovákiai munkaviszonyára tekintettel a bt.-ben milyen összegű tételes adót kell a kisadózóként bejelentett kültag után fizetni?
Részlet a válaszból: […]rendeletek alapján Szlovákiában esik biztosítási kötelezettség alá. Ezt a kültag a szlovák társadalombiztosítási szerv által kiadott A1 jelű nyomtatvánnyal igazolhatja. Ezen túlmenően a Kata-tv. 2. §-ának 8./c) pontja egyértelműen rendezi a kérdést. E szerint nem minősül főállású kisadózónak az a kisadózó, aki a tárgyhó egészében a közösségi koordinációs szabályok értelmében külföldön biztosított személynek minősül. Erre tekintettel[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. május 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5070

2. találat: Nyugdíjas kisadózó nyugdíjemelése

Kérdés: Az éves megszerzett bevétel hány százalékával kérheti a nyugdíja emelését egy betéti társaság saját jogú öregségi nyugdíjas beltagja, aki főfoglalkozásúnak nem minősülő kisadózóként 25 000 forint tételes adót fizet?
Részlet a válaszból: […]§-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint - semmilyen társadalombiztosítási vagy álláskeresési ellátásra nem szerez jogosultságot. Így értelemszerűen e jogviszonya alapján nem illeti őt meg a Tny-tv. 22/A. §-a szerinti 0,5 százalékos nyugdíjnövelés sem. Ebből azonban az is következik - és ez társadalombiztosítási jogállásának bizonyos tekintetben pozitív hozadéka -, hogy
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. június 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4738