×

461. Társadalombiztosítási Levelek / 2024. július 16.
TARTALOM

     
7941. kérdés  
Közreműködhet személyesen díjazás nélkül egy betéti társaság 65. életévét betöltött beltagja, aki nem kérte az öregségi nyugdíj megállapítását, mert rokkantsági ellátásban részesül, és ez kedvezőbb a számára? A tag korábban nem működött közre, de most egy munkavállaló kilépése miatt ez szükségessé vált. Módosítani kell ebben az esetben a társasági szerződést, ha az eddig nem tartalmazta a személyes munkavégzést? Be kell jelenteni a személyes közreműködést a ’T1041-es nyomtatványon, és ha igen, akkor milyen jogviszonyban? Kell valamilyen közterhet fizetni a személyesen közreműködő tag után ebben az esetben?
Kapcsolódó címkék:    
7942. kérdés  
Meg kell várni a hagyatéki végzést a végelszámolás lezárásával abban az esetben, ha egy betéti társaság beltagjának halála után a kültag (aki egyben a beltag testvére is) úgy döntött, hogy egyszerűsített végelszámolás keretében meg kívánja szüntetni a céget? Megszűnik a kisadózó vállalkozók tételes adójára való jogosultsága egyéni vállalkozóként a kültagnak abban az esetben, ha ő lesz a végelszámoló?
7943. kérdés  
Milyen összeg után kell megfizetnie a szociális hozzájárulási adót egy nyugdíjas kft.-tag 7 millió forint összegű osztaléka után abban az esetben, ha az érintett átalányadózó egyéni vállalkozóként várható éves bevétele nyolcmillió-négyszázezer forint? Az egyéni vállalkozó 40 százalékos költséghányad alkalmazására jogosult.
7944. kérdés  
Milyen járulékfizetési kötelezettsége keletkezik annak az egyéni vállalkozónak, aki 2024. március 31-ig átalányadózóként folytatott tevékenységet, de megszüntette egyéni vállalkozását, amelyet 2024. szeptember 1-jétől újra el szeretne indítani? A vállalkozó ugyanettől az időponttól megkezdi felsőfokú tanulmányait nappali tagozatos egyetemi hallgatóként.
7945. kérdés  
Hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettsége annak az átalányadózó őstermelőnek, aki már 10 éve folytatja ezt a tevékenységet munkaviszony mellett, de a munkaviszonya 2024. jú-lius 1-jétől megszűnik? Mi lesz a táppénz alapja, ha a munkaviszonyában a munkabére havi 500 ezer forint, az őstermelői bevétele pedig 2023-ban 9 millió forint volt? Az érintett július közepétől előreláthatóan hosszabb ideig táppénzen lesz egy műtét miatt.
7946. kérdés  
Pontosan milyen dokumentumokat, okmányokat kell leadni a kérelmezőnek a CSED- és GYED-igény mellé? A kifizetőhelyi tájékoztató CSED és GYED esetében is csak a születési anyakönyvi kivonatot írja. Szükséges ezenkívül pl. a gyermek tajkártyája, adóazonosító jele vagy lakcímkártyája?
7947. kérdés  
Szükséges megőrizni a jelenléti íveket és a bérjegyzékeket a Tny-tv. 99/A. §-ban foglalt iratmegőrzési kötelezettség teljesítése érdekében, ha az azok adattartalmával megegyező bérkartonok és távollét-nyilvántartó kartonok megőrzésre kerülnek? Ez utóbbiak lényegesen kevesebb helyet foglalnak, és a biztosítási időre, szolgálati időre, jövedelem-kereset adatokra vonatkozó adatszolgáltatás ezen iratokból maradéktalanul teljesíthető. Van mérlegelési jogosultsága a nyilvántartásra kötelezett foglalkoztatónak arra vonatkozóan, hogy mely munkaügyi iratokat őrzi meg, vagy pedig minden egyes munkaügyi iratot köteles megőrizni (abban az esetben is, ha azok adattartalma más megőrzött iratokban is fellelhető)?
7948. kérdés  
Hogyan kell kiszámolni egy cég átlagos statisztikai létszámát rehabilitációs hozzájárulás megállapítása során abban az esetben, ha a munkavállalók az ekho szerinti adózást választják, illetve a megbízási díjas jogviszonyban dolgozók, heti vagy kétheti időszakokban végeznek munkát, az óraszámukról pedig nem feltétlenül állapítható meg, hogy meghaladja-e a 60 órát vagy sem?
7949. kérdés  
Alkalmazható a kedvezményszabály a CSED megállapításakor abban az esetben, ha a munkavállaló áthelyezéssel kerül az új foglalkoztatójához egészségügyi szolgálati jogviszonyba? A kifizetőhely a minimálbér kétszeresének alapulvételével állapította meg az ellátás napi alapját.
Kapcsolódó címkék:  
7950. kérdés  
Hogyan kell eljárnia a társadalombiztosítási kifizetőhelyet üzemeltető munkáltatónak abban az esetben, ha egy nyugdíjkorhatárt 2022. január hónapban betöltött munkavállalónak 2021. november hónapban gyermeke született, aki után 2022. május 11-től 2023. november 11-ig GYED-et igényelt, de 2024 áprilisában kiderült, hogy már 2022-től öregségi nyugdíjban részesül? Az életkora miatt fel kellett volna szólítani a dolgozót arra, hogy igazolja, hogy nem nyugdíjas, vagy a kifizetőhely helyesen járt el, amikor kizárólag a munkavállaló GYED-igénybejelentője alapján megkezdte az ellátás folyósítását? Kit terhel a felelősség a jogalap nélkül felvett ellátásért? Visszakövetelhető az ellátás összege, és ha igen, milyen időszakra visszamenőleg?
7951. kérdés  
Levonhatja és elutalhatja a munkáltató a bírósági végzésben szereplő fix összegű gyermektartásdíjnál magasabb összegben a díjat abban az esetben, ha a munkavállaló ezt írásban kifejezetten kéri? A dolgozóval szemben egyéb végrehajtás nincs folyamatban.
Kapcsolódó címkék:  
7952. kérdés  
Hogyan érinti a munkabérek kifizetését, illetve a munkáltató munkabérfizetési kötelezettségét a folyamatban lévő csődeljárás? Miként kerül sor a munkabérek kifizetésére? A munkáltatónak vagy a bérgarancia-alapnak kell kifizetnie a béreket ebben az esetben?
Kapcsolódó címke:
7953. kérdés  
Valóban igénybe veheti a munkáltató a munkaerőpiacra lépő személyek után járó szociá-lishozzájárulásiadó-kedvezményt annak a magyar állampolgárságú munkavállalónak az esetében, aki 2018-tól 2024. május 31-ig folyamatosan Németországban dolgozott, ahol biztosított volt? A NAV kiadta az igazolást a munkavállaló foglalkoztatásával kapcsolatban.
7954. kérdés  
Melyik tagállam lesz illetékes a családtámogatási ellátások (családi pótlék) folyósítására abban az esetben, ha az anya Magyarországon biztosított, az apa Svájcban biztosított, de az egész család Ausztriában él életvitelszerűen?
7955. kérdés  
Mit tehet a munkáltató, ha a munkavállaló megtagadja a személyesen átadott felmondás átvételét?
Kapcsolódó címke:
7956. kérdés  
Mik a túlóra elrendelésének szabályai, mire kell odafigyelni munkáltatóként?
7957. kérdés  
Foglalkoztatható egy próbanapon a munkavállaló egy Balaton-parti lángossütőben annak érdekében, hogy a munkáltató meg tudja állapítani, hosszabb távon is alkalmas a munkavégzésre? Szabályos egyáltalán a próbanap intézménye?
Kapcsolódó címke:
7958. kérdés  
Utalhatja jogszerűen a munkáltató a túlmunkára járó munkabért a tárgyhónapot követő hónap utolsó napjáig abban az esetben, ha a zárás csak hónap közepén történik meg, ezért a 10-ei munkabérrel nem minden esetben tudják elutalni ezt a járandóságot? A cégnél nincs munkaidőkeret.
7959. kérdés  
Jogosult lesz táppénzre a nyugdíjas munkavállaló abban az esetben, ha már 30 éve dolgozik jelenlegi munkáltatójánál, eddig soha nem volt beteg, most azonban betegsége miatt előreláthatóan hosszú ideig keresőképtelen lesz?
7960. kérdés  
Figyelembe fogják venni a szolgálati idő számítása során az egyetemi tanulmányok idejét annak a nyugdíj előtt álló személynek az esetében, aki 2024. október 7-én tölti be a 65. életévét, és ez az időszak is szükséges számára ahhoz, hogy meglegyen a 20 év szolgálati ideje?
Kapcsolódó címke: