tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Összes tárgyszó megjelenítése

pakisztáni állampolgár
pakisztáni-magyar állampolgár 1951-ben született pakisztáni-magyar állampolgárságú személy nyugellátása
Jogosult lesz nyugdíjra, és ha igen, milyen feltételekkel, az az 1951. március 3-án született pakisztáni állampolgárságú magánszemély, aki 1996. november hóban érkezett Magyarországra, 1997 januárjában megkapta a magyar állampolgárságot, és azóta egy belföldi székhelyű betéti társaság kültagjaként napi négyórás részmunkaidős munka­viszonyban áll? Amennyiben nem jogosult az ellátásra, van-e lehetősége megállapodást kötni, illetve szerezhet egyéb módon nyugdíjjogosultságot?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 231. számában (2013. január 15.), 3969. kérdésszám alatt
pályakezdő
pályakezdő táppénze Pályakezdő irányadó időszaka és számítási időszaka
Mi az irányadó időszak és a számítási időszak annak a munkavállalónak az esetében, aki 2015. június 30-án fejezte be iskolai tanulmányait, 2015. szeptember 1-jétől áll munkaviszonyban jelenlegi munkáltatójánál, és 2015. október 30-ától táppénzes állományban van, miután az időarányosan járó betegszabadságát már kimerítette?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 292. számában (2016. február 2.), 4960. kérdésszám alatt
pályázati összeg
panasz Biztosított panasza
Egy általános kifizetőhelyet működtető cég dolgozói hónapok óta nem kapják meg a tb-ellátásukat (tp, GYED stb.). A reklamálásra az ügyintéző azt a tájékoztatást adta, hogy ügyviteli szolgáltatót váltottak, és egyelőre nem biztosított a számfejtés. Mit tehet a biztosított ebben az esetben?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 177. számában (2010. július 20.), 3043. kérdésszám alatt
pandémia
párhuzamos munkaviszony
parkolási igazolvány
passzív állományban lévő diák
passzív ellátások Ellátás alapjának meghatározása
Helyesen jár-e el az egészségbiztosítási pénztár az Eb-tv. 48. § (5) bekezdésének alkalmazása során abban az esetben, ha azok részére, akik passzív jogon kapták az ellátást, nem az előző ellátás alapját, hanem a minimálbért veszik alapul akkor, ha az irányadó időszakban azért nem rendelkeztek 180 naptári napi keresettel, mert táppénzben, TGYÁS-ban, illetve GYED-ben részesültek?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 187. számában (2010. december 21.), 3204. kérdésszám alatt
passzív félév Pénzbeli egészségbiztosítási járulék hallgatói jogviszony szüneteltetése esetén
Kell-e pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetni egy nappali tagozatos hallgató passzív féléve alatt abban az esetben, ha munkaviszonyt létesít, vagy vállalkozási jogviszonya van?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 111. számában (2007. szeptember 4.), 1904. kérdésszám alatt
passzív féléves hallgató Passzív féléves egyetemi hallgató jogviszonya
Biztosítottnak minősül-e az a passzív féléves hallgató, akinek az előző féléves diákigazolványa október 31-ig érvényes, vagy egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 162. számában (2009. november 10.), 2771. kérdésszám alatt
passzív GYES
passzív jogú GYED Adójóváírás passzív GYED esetén
Figyelembe veheti-e a társadalombiztosítási kifizetőhely az adójóváírást abban az esetben, ha egy volt munkavállalójának passzív jogú GYED-et folyósít?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 132. számában (2008. július 29.), 2274. kérdésszám alatt
passzív táppénz
passzív táppénz alapja Ellátás alapjának meghatározása
Helyesen jár-e el az egészségbiztosítási pénztár az Eb-tv. 48. § (5) bekezdésének alkalmazása során abban az esetben, ha azok részére, akik passzív jogon kapták az ellátást, nem az előző ellátás alapját, hanem a minimálbért veszik alapul akkor, ha az irányadó időszakban azért nem rendelkeztek 180 naptári napi keresettel, mert táppénzben, TGYÁS-ban, illetve GYED-ben részesültek?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 187. számában (2010. december 21.), 3204. kérdésszám alatt
passzív táppénz időtartama Passzív táppénz időtartama
Meddig jogosult passzív táppénzre az a munkavállaló, aki 2010. március 1-jén lépett be jelenlegi munkahelyére, 2010. május 29-től folyamatosan táppénzben részesül, mert 2010. június végén megműtötték, és a határozott idejű munkaszerződése 2010. július 31-ig szól? Milyen ellátásra lesz jogosult a táppénz lejárta után? Milyen adatok és nyomtatványok szükségesek a leszázalékolásához? A dolgozó 2009. január 1-jétől augusztus 31-ig folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik, 2009. szeptembertől munkanélküli-segélyen volt, és 2009 decemberében már volt egy gerincsérvműtétje, azután 2010-ben rendelkezésre állási támogatást kapott.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 180. számában (2010. szeptember 14.), 3093. kérdésszám alatt
passzív táppénz összege Passzív táppénz összege
Rosszul értelmezte-e az Eb-tv. 48. § (5) bekezdésében foglaltakat az ügyintéző az alábbi esetben? Egy folyamatos munkaviszonnyal rendelkező munkavállaló 2007. április 1-jén lépett be a munkáltatójához, majd 2008. január 14-én munkába menet balesetet szenvedett, és baleseti táppénzt kapott 2008. január 14-től 2008. július 20-ig. 2009. november 5-én munkáltatói felmondással megszűnt a munkaviszonya, 2009. november 6-tól december 5-ig passzív táppénzben részesült, melynek összege a 2008. évi 648 467 forintos jövedelme alapján 117 nap osztószám figyelembevételével került megállapításra, tekintettel arra, hogy 189 napra baleseti táppénzt kapott. Az ellenőrzés szerint az ügyintéző hibát követett el, mivel a dolgozónak nem volt 180 naptári napi jövedelme.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 176. számában (2010. június 29.), 3020. kérdésszám alatt
pedagógus
pedagógus aranydiplomája Pedagógus aranydiplomájához fizetett jutalom közterhei
Milyen közterheket kell levonni egy pedagógus aranydiplomájához adott 15 000 forint összegű jutalom összegéből?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 218. számában (2012. május 8.), 3734. kérdésszám alatt
pénzbeli egészségbiztosítási járulék
pénzbeli ellátásban részesülő személy igazolásai Határozott idejű munkaviszony megszűnése ellátás folyósítása alatt
Helyesen járt el a kifizetőhelyet működtető annak a munkavállalónak az esetében, aki határozott időre létrejött munkaviszonyának tartama alatt csecsemőgondozási díjra vált jogosulttá, melyet a kifizetőhely meg is állapított részére, a pénzbeli ellátás folyósítása alatt történt munkaviszony megszűnésekor azonban semmilyen igazolást nem állítottak ki az ellátásról?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 322. számában (2017. augusztus 1.), 5470. kérdésszám alatt
pénzbeli ellátások Ellátások keresőképtelenség esetén
Hány napig és milyen összegben fizeti a munkáltató a táppénzt annak a munkavállalónak, aki 2012. augusztus 23-tól betegszabadságon volt, szeptember 9-én megműtötték, és újabb műtét vár rá?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 224. számában (2012. szeptember 11.), 3854. kérdésszám alatt
pénzbeli ellátások alapja Pénzbeli ellátások alapja
A járulékalap vagy a tényleges jövedelem alapján történik-e a táppénz, illetve a GYED összegének megállapítása abban az esetben, ha a munkáltató megfizeti a minimum-járulékalap után a járulékot, de a munkavállaló szerződés szerinti jövedelme ezt az összeget nem éri el?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 99. számában (2007. február 27.), 1685. kérdésszám alatt
pénzbeli ellátások igénylése Pénzbeli egészségbiztosítási ellátások igénylése
Valóban már csak elektronikus úton küldhető be a társadalombiztosítás pénzbeli ellátásai iránti igény a NEAK-hoz? Használható a továbbiakban erre a célra is az ügyfélkapu, vagy van valamilyen regisztrációs kötelezettség?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 321. számában (2017. július 18.), 5442. kérdésszám alatt
pénzjutalom Díjazottaknak, alkotói pályázatok helyezettjeinek pénzjutalma
Egy társadalmi szervezet díjat alapított, amelyet minden évben odaítél, plakett és pénzjutalom formájában. Ugyanez a szervezet alkotói pályázatokat is kiír. A helyezetteket pénzjutalomban részesíti. Adó- és járulékalapot képez-e a teljes összeg, illetve az szja-számításnál az adóalapnál figyelembe vehető-e a 10 százalékos költséghányad? Hogyan alakul az eho-fizetési kötelezettség?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 13. számában (2003. április 22.), 201. kérdésszám alatt
PhD-ösztöndíjas PhD-ösztöndíjas megbízott közterhei
Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli az állami PhD-ösztöndíjban részesülő magánszemély megbízási díját? Hogyan változik a helyzet, ha időközben az egyetemmel is köt megbízási szerződést?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 194. számában (2011. április 12.), 3341. kérdésszám alatt
pihenőidő
pihenőnap
pihenőnapok kiadása Építőipari ágazati kollektív szerződés hatálya alá tartozó munkavállalók pihenőnapja
Hogyan kell kiadni a pihenőnapokat egy építőipari ágazati kollektív szerződés hatálya alá tartozó, hathavi munkaidőkeretet alkalmazó munkáltatónál, ha az Mt. szerint havonta egy vasárnapot kell kiadni, a kollektív szerződés szerint pedig kettőt? Kiadhatóak-e a kereten belül összevontan a pihenőnapok úgy, hogy a kötelező vasárnapot megkapja a dolgozó, a többi napon viszont folyamatosan dolgozik? Kell-e valamilyen pótlékot fizetni a hétvégi munkavégzések esetén?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 174. számában (2010. május 18.), 2992. kérdésszám alatt
pihenőnapok összevonása
pókeren nyert összeg Pókeren nyert összeg járulékkötelezettsége
Van-e valamilyen járulékvonzata a pókeren nyert összegnek?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 179. számában (2010. augusztus 30.), 3063. kérdésszám alatt
polgári szolgálatos személy
polgármester
polgármester nyugdíjazása
poligráfos vizsgálat Poligráfos vizsgálat jogszerűsége
Jogosan járt el a munkáltató abban az esetben, ha az egyik telephelyén történt lopás bűncselekmény felderítése érdekében a belső vizsgálat során egyes munkavállalókat poligráfos vizsgálatnak is alávetett, vagy ez a vizsgálat személyi jogsértésnek minősülhet?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 266. számában (2014. október 7.), 4537. kérdésszám alatt
portás
portugál állampolgár Portugál állampolgárságú ügyvezető részére bérelt ingatlan közterhei
Egy magyar kft. lakást bérel munkaviszony keretében alkalmazott portugál ügyvezetőjének. Az ügyvezető a családjával együtt lakja a bérelt ingatlant. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik a munkáltatónak/kifizetőnek/foglalkoztatónak, illetve az ügyvezetőnek?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 128. számában (2008. május 20.), 2210. kérdésszám alatt
posting Magyar munkavállaló külföldi munkavégzése
Milyen összegű bért kell számfejteni a magyar munkavállaló részére abban az esetben, ha a magyar foglalkoztatója által elvállalt munkát Ausztriában kell elvégeznie? Be kell jelenteni a külföldi munkavállalást?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 320. számában (2017. június 20.), 5422. kérdésszám alatt
pótbevallás
pótkiutalás Pótkiutalás
Össze kell számítani, vagy külön-külön kell figyelembe venni a pótkiutalások összegét abban az esetben, ha egy dolgozó egy éven belül több alkalommal részesült társadalombiztosítási ellátásban ugyanazon tévesen megállapított ellátási alap után? Egy ellenőrzés megállapította, hogy több dolgozó esetében a tévesen megállapított osztószám miatt át kell számolni az ellátások összegét. A pótkiutalások összege egyenként nem haladja meg az 500 forintot, de összeszámítva már igen.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 230. számában (2012. december 18.), 3952. kérdésszám alatt
pótlék
pótszabadság
pótvizsgázó tanuló Pótvizsgázó tanuló egészségügyi szolgáltatási járuléka
Mikortól köteles egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére az a tanuló, aki érettségi után kétéves technikumba járt 2010 júniusáig, de megbukott, és a pótvizsgái október-november hónapban tartanak? Hogyan kell eleget tenni a fizetési kötelezettségnek?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 183. számában (2010. október 26.), 3129. kérdésszám alatt
prémium
prémiumévek
prémiumévek program
próbaidő
próbaidős munkavállaló Szabadság kiadása próbaidő alatt
Kötelező-e kiadni egy december hónapban belépett próbaidős dolgozó szabadságát?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 147. számában (2009. március 24.), 2532. kérdésszám alatt
próbamunka "Próbamunka"
Milyen szankciók sújthatják a munkáltatót abban az esetben, ha egy varrodába állásinterjúra érkezett személyt megkérnek, hogy varrjon egy próbadarabot, mert csak akkor veszik fel, ha szépen dolgozik? Mi történik akkor, ha éppen ebben az időben a munkaügyi ellenőrök megjelennek a munkáltatónál, és mindenkit nyilatkoztatnak, aki éppen dolgozik?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 84. számában (2006. június 13.), 1456. kérdésszám alatt
próbamunka