Rokkantnyugdíjas beltag

Kérdés: Lehet-e beltag egy betéti társaságban egy rokkantnyugdíjas személy 2012-ben?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...folytatónak kell tekinteni, és vonatkoz(hat)nak rá az új törvénykorlátozó rendelkezései. E korlátozások eltérőek az egyes ellátások esetében,továbbá a 2011. december 31-én rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjbanrészesülő személyekre...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. március 13.

Béren kívüli juttatásra jogosító munkahelyi étkezés

Kérdés: Minősülhet-e a 12 500 forint összegű béren kívüli juttatásra jogosító munkahelyi étkezésnek, ha a munkáltató zárt ebédlőjében ételfutártól megrendelt ételt mikrohullámú sütőben felmelegítve fogyasztják a dolgozók?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...belső szabályzat, kollektív szerződés stb. alapján biztosítják – azSzja-tv. 70. §-ának (1a) bekezdése alapján egyes más meghatározott juttatásnakminősül, mely után az adófizetési kötelezettség a kifizetőt terheli. Akifizetőnek a juttatási...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. február 28.

Felszámolás alatt lévő munkáltató alkalmazottainak elmaradt munkabére

Kérdés: Mi a teendő abban az esetben, ha egy cég felszámolás alá kerül, és van olyan munkavállalója, akinek nem tudott bért fizetni már a felszámolási eljárás előtt sem? Mikor és milyen összegekben kell számfejteni a béreket, hogyan kell, és milyen összeget lehet lehívni a Bérgarancia Alapból? Mivel tudja igazolni a foglalkoztató, hogy szüksége van segítségre, ha a felszámoló csak annyi bért igazol, amennyit ő ki tud fizetni, és nem a ténylegesen járó addigi elmaradt összegeket?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...által közzétett – nemzetgazdaságihavi bruttó átlagkeresetének ötszörösét veheti figyelembe. Amennyiben afelszámolási eljárás egyes naptári éveiben a bruttó átlagkereset mértékeeltérő, a jogosultság szempontjából a magasabb bruttó átlagkereset...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. február 28.

Étkezési hozzájárulás 2012-ben

Kérdés: Adhat-e a munkáltató hozzájárulást a SZÉP kártya vendéglátás alszámlájára azoknak a dolgozóknak, akik Erzsébet-utalványt is kapnak?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Korm. rendelet tartalmazza. Akormányrendelet alapján a Széchenyi Pihenő Kártya kizárólag elektronikusformában kerül kibocsátásra. Az egyes alszámlákra utalt támogatás másikalszámlára nem utalható át. A fentiek alapján megállapítható, hogy a munkáltató havonta...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. február 7.

Munkabérből történő levonás alacsony jövedelem esetén

Kérdés: Végrehajtható-e az adóhivatal által küldött jövedelemletiltás, ha a munkavállaló bruttó bére, és így a nettó bére sem éri el a minimumnyugdíj összegét, vagyis 2012-ben a 28 500 forintot?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...az irányadók.Az Art. 144. §-ában foglalt rendelkezések értelmében azadóhatóság alkalmazottja a végrehajtási eljárásban, az egyes végrehajtásicselekmények foganatosításakor a Vht. rendelkezéseit alkalmazza, ha e törvénymásként nem rendelkezik. Az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. február 7.

Beltag GYES-e

Kérdés: Átveheti-e a tartósan beteg 10 éven aluli gyermekükre tekintettel folyósított GYES-t a közös háztartásban élő feleségétől az édesapa, aki egy bt. egyedüli beltagja, és a bt. által számlázott munkáját otthon végzi? A társaság kültagja nem végez munkát a cégben, és alkalmazott sincs. A beltag a társaságból nem vesz fel jövedelmet, de a garantált bérminimum után megfizeti a járulékokat. Szünetel-e a járulékfizetési kötelezettsége a GYES ideje alatt?
Részlet az állásfoglalásából: […]  A gyermekgondozási segélyre bármelyik szülő jogosult, ígynincs semmi akadálya annak, hogy a tartósan beteg gyermekük után az édesanyahelyett a jövőben az édesapa részesüljön ebben az ellátásban. A Cst. 21. § (1)bekezdésének c) pontja úgy rendelkezik, hogy a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. január 17.
Kapcsolódó címkék:    

Szociális járadékos munkavállaló egyéni járulékai

Kérdés: Terheli-e a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, illetve munkaerő-piaci járulék egy heti 25 órában foglalkoztatott, szociális járadékban részesülő munkavállaló havi 54 000 forint összegű munkabérét?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...nyugdíjban részesül. Asaját jogú nyugdíjjal azonos elbírálás alá esik a korengedményes nyugdíj, az előnyugdíj,a bányásznyugdíj, az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíja,a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által megállapított...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. január 17.

Rokkantnyugdíjasok jogállásának változása 2012-ben

Kérdés: Hogyan változik a rokkantnyugdíjas vállalkozók helyzete 2012-ben abban az esetben, ha átkerülnek az Egészségbiztosítási Alap kezelésébe? Főállású vállalkozónak fognak-e minősülni ettől az időszaktól? Amennyiben megszűnik az ellátásuk, hogyan fogják figyelembe venni a kiegészítő tevékenységű vállalkozóként fizetett járulékokat az öregségi nyugdíj számításakor, illetve szereztek-e szolgálati időt ebben az időszakban?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kérdésben említett ellátásban részesülők jövőjérőlegyelőre csak a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyestörvények módosításáról szóló T.5000 számú törvényjavaslatban foglaltakismertek. Ez azonban a cikk írásának...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. január 17.

1953-ban született nő nyugellátása

Kérdés: Érdemes-e előrehozott öregségi nyugdíjba mennie 2011. december 31-ig egy kft. 1953-ban született női alkalmazottjának, vagy jobban jár anyagilag, ha kivárja az öregségi nyugdíjra jogosító 62. életévét? Ki tud előre nyugdíjat számolni a különböző feltételek alapján, hogy a munkáltató segíteni tudjon az alkalmazottainak a döntésükben?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj,c) korkedvezményes nyugdíj,d) bányásznyugdíj,e) korengedményes nyugdíj,f) az egyes művészeti tevékenységeket folytatók öregséginyugdíjra jogosultságáról szóló 5/1992. (I. 13.) Korm. rendelet...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. január 17.
Kapcsolódó címke:

1952-ben született személy nyugellátása

Kérdés: Érdemes-e 2011-ben nyugdíjba mennie egy 1952 októberében született személynek, aki 2011. április hónapban megszerezte a 40 év szolgálati időt? Amennyiben 2011-ben igénybe veszi a nyugdíjat, dolgozhat-e 2012-ben az ellátás mellett, és ha igen, milyen feltételekkel?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...öregségi nyugdíjra,csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra, bányásznyugdíjra,korengedményes nyugdíjra, vagy az egyes művészeti tevékenységeket folytatóköregségi nyugdíjára lett volna jogosult, feltéve hogy a korhatár előtti ellátáskezdő...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. január 17.
Kapcsolódó címke:
1
…
95
96
97
…
167