Keresés eredménye

2 találat a megadott apa GYES-jogosultsága tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Beltag GYES-e
Kérdés: Átveheti-e a tartósan beteg 10 éven aluli gyermekükre tekintettel folyósított GYES-t a közös háztartásban élő feleségétől az édesapa, aki egy bt. egyedüli beltagja, és a bt. által számlázott munkáját otthon végzi? A társaság kültagja nem végez munkát a cégben, és alkalmazott sincs. A beltag a társaságból nem vesz fel jövedelmet, de a garantált bérminimum után megfizeti a járulékokat. Szünetel-e a járulékfizetési kötelezettsége a GYES ideje alatt?
Részlet a válaszból: […]társas vállalkozónak minősül, aki után a betéti társaság - jö­vedelemfelvétel hiányában - legalább a minimálbér alapulvételével köteles a biztosított társas vállalkozót terhelő 10 százalékos nyugdíjjárulékot és a minimálbér másfélszeresének megfelelő összeg alapulvételével a 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot megfizetni. Ezen a kötelezettségen nem változtat az a tény, hogy a beltag gyermekgondozási segélyben részesül, tekintettel arra, hogy az ellátás folyósításának időtartama alatt is folytatja személyes közreműködését a társaság tevékenysége gyakorlásában [Tbj-tv. 28. § (1) bekezdésének a) pontja]. 2012-től a társadalombiztosítási járulékot felváltotta az ugyancsak 27 százalékos mértékű szociális hozzájárulási[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. január 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3595
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
2. találat: Apa GYES-jogosultsága
Kérdés: Hogyan alakul a család első gyermekével jelenleg GYES-en lévő édesapa jogosultsága abban az esetben, ha megszületik a második gyermek, és az édesanya TGYÁS-ban, majd GYED-ben részesül? Az apa a GYES igénybevétele mellett dolgozik.
Részlet a válaszból: […]élő gyermekek után egyidejűleg jogosultak lennének a gyermekgondozási segélyre, gyermeknevelési támogatásra, táppénzre, gyermekgondozási díjra és terhességi-gyermekágyi segélyre, úgy ellátást választásuk szerint csak egy jogcímen és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani. Ez volt az, amit igazából kerestünk. Lehet, hogy nem ezt a választ vártuk, de ez a megoldás a kérdésünkre. Alapvetően, tehát a szülők közül, kizárólag az egyik és kizárólag egyfajta ellátást vehet igénybe. Egy kivétel van a fentiek alól, mégpedig az, ha a közös háztartásban élő gyermek után az egyik szülő gyermekgondozási segélyt, gyermeknevelési támogatást, táppénzt, gyermekgondozási díjat és terhességi-gyermekágyi segélyt vesz igénybe, úgy a másik szülő gyermekápolási[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. október 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2745