Járulékok túlvonása a járulékfizetési felső határ elérése után

Kérdés: Mi a teendője a foglalkoztatónak, illetve a munkavállalónak abban az esetben, ha a járulékfizetési felső határ elérése után több járulék került levonásra az előírtnál? Hogyan kaphatja vissza a túlvont járulékot a munkavállaló?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...is csak azokat a naptári napokat lehet figyelembe venni, amely napokraa biztosítottnak járulékalapot képező jövedelme volt. Az igazolást abiztosítottnak ahhoz a foglalkoztatóhoz kell benyújtania, amelyik ajárulékkülönbözet elszámolására és...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. november 24.

Megbízási jogviszony

Kérdés: Be kell-e jegyezni a tb-kiskönyvbe a megbízási jogviszony időtartamát abban az esetben, ha a foglalkoztatott egyéb biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik? Kell-e valamilyen igazolást kialakítani a megbízott részére, illetve jogosít-e ez az időszak álláskeresési ellátásra?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...jogviszony megszűnésekor – az Art. 46. §-ában és a Tbj-tv.50. § (6) bekezdésében részletezett kifizetéskor adandó igazoláson túl – másigazolást kiadni nem...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. november 10.
Kapcsolódó címke:

Részmunkaidő figyelembevétele szolgálati időként

Kérdés: Milyen mértékben számít be a nyugdíjazáshoz szükséges szolgálati időbe a napi 6, heti 30 órás munkaviszony?
Részlet az állásfoglalásából: […] A Tny-tv. rendelkezése szerint a biztosítottnak biztosításikötelezettséggel járó jogviszonya keretében elért nyugdíjjárulék-alapot képezőkeresete, jövedelme a minimálbérnél kevesebb, akkor a biztosítási időnek csakaz arányos időtartama vehető szolgálati időként...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. november 10.

Beteg gyermek után járó családi pótlék

Kérdés: Valóban kiemelt családi pótlékra jogosult-e az a szülő, akinek a gyermeke nagyon beteg? Mit kell tennie annak érdekében, hogy megkapja a nagyobb összegű ellátást?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...összegű családipótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szól. A magasabb összegűcsaládi pótlék igényléséhez igazolást kell csatolni arról, hogy a tizennyolcévesnél fiatalabb gyermek az e rendeletben felsorolt betegségek,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. november 10.

Nyugdíjas munkavállaló nyugdíjának emelése

Kérdés: A nyugdíjasként történő járulékfizetésre tekintettel jár-e valami annak a nyugdíjas munkavállalónak, aki 2008 februárja óta folyamatosan dolgozik, és fizeti a járulékokat?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...igazgatási szervnél,valamint letölthető a www.onyf.hu internetes oldalról. A kérelemhez -nyugdíjjárulék alapjául szolgáló jövedelem igazolása érdekében – mellékelnikell a foglalkoztató által kiállított jövedelemigazolást. A kérelmet a lakóhelyszerint...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. október 27.
Kapcsolódó címkék:  

Elhunyt munkavállaló járandóságai

Kérdés: Kifizethető-e a 2009. július 3-tól 2009. július 27-ig tartó időszakra járó táppénz a házastárs részére abban az esetben, ha a munkavállaló 2009. július 27-én meghalt, és a táppénzes papírok 2009. augusztus 31-én kerültek a kifizetőhelyhez? A hagyaték részét képezi-e a munkavállaló 38 napra járó szabadságmegváltása?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni amunkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírtigazolásokat, a főszabály értelmében az utolsó munkában töltött napon.E rendelkezést értelemszerűen, gyakorlatilag nem lehet...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. október 13.

Szlovák állampolgárok jogviszonya

Kérdés: Mi a helyes megoldás az alábbi esetben? Egy foglalkoztató szlovák állampolgárokat kíván foglalkoztatni közalkalmazotti jogviszonyban, akik Szlovákiában fizetés nélküli szabadságon vannak, de az egészségbiztosítási járulékot fizetik maguk után. Emiatt az OEP nem hajlandó taj-számot kiadni nekik, a munkáltatónak viszont járulékfizetési kötelezettsége van, mivel a dolgozóknak nem állítanak ki E101-es igazolást, tekintettel arra, hogy csak egészségbiztosítási szempontból biztosítottak. Az OEP álláspontja, hogy a munkáltatónak a szlovák társadalombiztosítónak kellene fizetnie a járulékot. Az APEH szerint járulékköteles a bérük, de mivel az OEP nem ad taj-számot, nem tudják bevallani.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...lehetősége nyitott. Célszerű lenne addig is a szlováktársadalombiztosítási szervtől különösebb alakiság nélküli szöveges igazolástbeszerezni arról, hogy a szlovák munkavállalók biztosítási jogviszonya nem állfenn Szlovákiában, ezt az igazolást lehetne...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. október 13.

Egyedülállóság bejelentése

Kérdés: Hogyan tudja magát egyedülállóként bejelenteni az az édesanya, aki 2008. december 18-tól egyedül neveli a gyermekét?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...közoktatási intézmény tanulója, felsőoktatási intézményelső oklevelet szerző hallgatója, és jövedelme nincs. Az egyedülállóságigazolására ebben az esetben a családi pótlék iránti kérelemhez csatolni kell atanulói, hallgatói jogviszony fennállása esetén...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. szeptember 29.

Fizetési könnyítés engedélyezése

Kérdés: Kérheti-e egy nehéz anyagi helyzetbe került kft. a köztehertartozás egy részének elengedését az APEH-től?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...együtt) benyújtani az adóhatósághoz. Anyomtatványok megtalálhatók az APEH internetes honlapján (www.apeh.hu) a"Letöltések"/"Adatlapok, igazolások, meghatalmazás minták"/"Adatlapok fizetésikönnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmek elbírálásához"...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. szeptember 15.

Dél-koreai állampolgárságú munkavállaló közterhei

Kérdés: Helyesen jár-e el az a belföldi székhelyű társaság, amely Magyarországon bejelentett lakással rendelkező dél-koreai állampolgárságú tagja után, aki 2007. június 1-je óta munkaviszonyban áll a társasággal, nem fizeti meg sem a társadalombiztosítási, sem a munkaadói járulékot, sem a szakképzési hozzájárulást, kizárólag a tételes ehót? A munkavállaló havi számfejtett munkabére 900 000 forint, amelyből kizárólag a személyi jövedelemadó és a különadó kerül levonásra. Milyen közterheket kell megfizetni 2010-ben ez után a munkavállaló után?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Korm. rendelet) 3. cikk (1) bekezdése alapjána magyarországi járulékfizetés alóli mentességhez a koreai fél illetékes szerveáltal kiadott igazolás szükséges. 2010-ben a külföldi munkavállaló részérekifizetett jövedelem után a foglalkoztatót várhatóan...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. szeptember 1.
Kapcsolódó címke:
1
…
97
98
99
…
133