tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott dél-koreai állampolgár tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Dél-koreai állampolgárságú munkavállaló közterhei

Kérdés: Helyesen jár-e el az a belföldi székhelyű társaság, amely Magyarországon bejelentett lakással rendelkező dél-koreai állampolgárságú tagja után, aki 2007. június 1-je óta munkaviszonyban áll a társasággal, nem fizeti meg sem a társadalombiztosítási, sem a munkaadói járulékot, sem a szakképzési hozzájárulást, kizárólag a tételes ehót? A munkavállaló havi számfejtett munkabére 900 000 forint, amelyből kizárólag a személyi jövedelemadó és a különadó kerül levonásra. Milyen közterheket kell megfizetni 2010-ben ez után a munkavállaló után?
Részlet a válaszból: […]jövedelem után mind a foglalkoztatót terhelő társadalombiztosítási járulékot, mind a munkavállalót terhelő egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot meg kell fizetni. Az Egyezmény csak a társadalombiztosítási járulékok fizetésére, valamint a nyugellátások megállapítására és fizetésére nézve tartalmaz rendelkezéseket, az egészségügyi és munkanélküli-ellátások nyújtására nem vonatkozik, tehát a munkaadói és munkavállalói járulék tekintetében az Ftv. általános szabályai az irányadók. Ezért a magyar jog hatálya alá tartozó munkaviszonyban álló koreai állampolgár után munkaadói és munkavállalói járulékot is fizetni kell. A részére kifizetett, bérköltségként elszámolt munkabér után a társaságot szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség is terheli, továbbá a tételes egészségügyi hozzájárulást ugyancsak meg kell fizetni utána. A magyarországi lakóhelyre és munkavégzésre tekintettel a személyi jövedelemadó és a különadó levonása helyes volt. Egyébként a kérdésben leírt eljárás a társadalombiztosításijárulék-fizetés tekintetében akkor lett volna jogszerű, ha a koreai állampolgárt a munkaszerződése egy koreai - és nem magyar - székhelyű céghez köti, pl. a koreai anyavállalattól annak magyarországi leányvállalatánál kap feladatot. Ilyen esetben az egyezmény 6. cikk (3) bekezdése értelmében kizárólag a koreai szabályok szerint marad biztosított az érintett személy, függetlenül attól, hogy a munkáját (elsősorban) Magyarországon végzi. Megjegyezzük, hogy ilyen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. szeptember 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2696
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Dél-koreai állampolgárságú beltag közterhei

Kérdés: Milyen közterheket kell megfizetni egy bt. dél-koreai állampolgárságú beltagja után, aki folyamatosan csak fél évig tartózkodik az országban, nincs állandó bejelentett lakása, és másik országban biztosított?
Részlet a válaszból: […]megállapodás 6. cikkének (3) bekezdése alapján az a személy, akit munkavállalóként mindkét ország területén alkalmaznak, vagy önálló vállalkozó az egyik állam területén, és alkalmazottként dolgozik a másik ország területén, csak azon állam joghatósága
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. november 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1995