1950-ben született nő öregségi nyugdíja

Kérdés: Jogosult-e nyugdíjra 2007-ben az az 1950-ben született nő, aki csak 37 év szolgálati idővel rendelkezik, de van 2 gyereke, vagy érdemesebb megvárnia a 2009. évet?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...tartós betegséget,illetőleg a fogyatékosságot a családi pótlékról szóló jogszabályokrendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával orvosi igazolással kell bizonyítani.Ezzel szemben a gyermek saját háztartásban történő legalább tíz éven át tartóeltartása a szolgálati...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. március 13.
Kapcsolódó címke:

Munkavállaló terhessége

Kérdés: Terhességének mely stádiumában köteles a munkavállaló tájékoztatni a munkáltatót állapotáról? A terhesség igazolásaként kérhető-e és elegendő-e a terhességi kiskönyv felmutatása? Kérheti-e a munkáltató, illetve kötelezheti-e a munkavállalót, hogy a beosztásából adódó munkafolyamatokat és tapasztalatokat írásban dokumentáltan adja át a munkáltatónak, segítségként az utánpótlás felkészítéséhez?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...lényeges tájékoztatástnyújthat.Tilos a munkavállalót terhességmegállapításra irányulóvizsgálat elvégzésére, illetve erről szóló igazolás bemutatására kötelezni,kivéve, ha erre a munkaköri alkalmasság vizsgálata és véleményezése körébenjogszabályi...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. március 13.

GYED-en lévő munkavállaló felmondása

Kérdés: Milyen kötelezettségei vannak a cégnek abban az esetben, ha egy GYED-en lévő munkavállaló rendes felmondással megszünteti a munkaviszonyát? Mit kell kifizetnie a munkavállaló részére, és hogyan alakul a felmondási idő?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...fizetni a munkabérét, egyébjárandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban ésegyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.Az Mt. 136. § (1) bekezdésben foglalt rendelkezés értelmébena munkavállaló munkaviszonya megszűnésekor, illetve...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. március 13.

Felsőoktatási intézményben tovább tanuló gyermek után járó családi pótlék

Kérdés: Mit kell tennie az igénylőnek, hogy megkapja a családi pótlékot, amely 2007. január 1-jétől a nyári szünidőre is jár az után a gyermek után, aki felsőoktatási intézményben tanul tovább?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...megállapításánál figyelembe vehető gyermekről" című, Cst.10/B-2. raktári számú nyomtatványt, továbbá a felsőfokú tanintézet igazolását ahallgatói jogviszonyról. Ezt követően a folyósító szerv a jogszabályváltozásának megfelelően...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. március 13.

Szellemi szabadfoglalkozású magánszemély közterhei

Kérdés: Milyen közterheket kell levonnia a kifizetőnek az ún. 7-es adószámmal rendelkező szellemi szabadfoglalkozású magánszemély díjazásából, illetve mit kell megfizetnie? Fizetheti-e a magánszemély saját maga után a járulékokat és az adóelőleget, és ha igen, milyen dokumentumokkal tudja igazolni ezt a kifizető felé? Egy kifizető a 7-es adószámos magánszemélynek – tévedésből – a számla végösszegét kifizette. Jogosan követelheti-e vissza a levonandó (egyéni járulékok és adóelőleg) összeget a magánszemélytől? A magánszemély állítása szerint már mindent befizetett az APEH-nak, és így nem hajlandó semmit visszafizetni.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...továbbá azArt. rendelkezései szerint be kell vallania. Az Art. 29. §-a úgy rendelkezik,hogy ha a kifizető a kifizetésről szóló igazolás kiállítását követően tárja fel,hogy a magánszemély adóelőlegét, adóját nem a törvényben...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. február 27.

Külföldi napidíj közterhei

Kérdés: Kell-e a munkaadói és munkavállalói járulékot fizetni a munkavállalóknak adott külföldi napidíj adóköteles része után? Melyik jogszabály tartalmazza a külföldi napidíj után fizetendő járulékokat?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...adómentes akülszolgálat címén kapott összeg 30 százaléka, de legfeljebb az erről szólókormányrendelet szerint naponta számított igazolás nélkül elismert költség. Ahivatkozott kormányrendelet a 168/1995. Korm. rendelet, melynek 1. §-a alapján a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. február 13.
Kapcsolódó címkék:  

Németországban működő egyéni ügyvéd jogállása

Kérdés: Köteles-e társadalombiztosítási járulékot fizetni az az egyéni ügyvéd, aki Németországban egészségbiztosítottnak és nyugdíjbiztosítottnak minősül, és Magyarországon ügyvédi tevékenységet ténylegesen nem folytat, az ügyvédi kamarába Magyarországon csak azért jelentkezett be, hogy Németországban ügyvédi tevékenységet folytathasson? A németországi biztosítotti jogviszonyt E101-es nyomtatvánnyal igazolni nem tudja, mert törvény értelmében szakmai nyugdíjbiztosítóban (Versorgungswerk der Rechtsanwalte) tag, és ugyancsak törvényi szabályozás lehetőségével élve magán-egészségbiztosítási pénztár biztosítja. Ez utóbbi biztosítószervek azonban a biztosítotti jogviszony fennállásáról adnak igazolást. Amennyiben ezen ügyvédnek gyermeke születik – úgy, hogy kamarai tagsága több mint 180 napon át a szülés előtt már fennállt –, a gyermeket Magyarországon is anyakönyvezték, Magyarországon bejelentett állandó lakhelye van, évente ténylegesen is jelentős időt tölt Magyarországon, jogosult-e a gyermek taj-számra, és az anya a gyermek után GYES-re?
Részlet az állásfoglalásából: […] A Tbj-tv. 13. § a) pontja szerint a Tbj-tv. rendelkezéseit aszociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra,önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló közösségirendeletekben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. február 13.
Kapcsolódó címkék:  

Mozgáskorlátozott állapot igazolása

Kérdés: Valóban kell-e minden évre új igazolást kérnie annak a tíz év óta súlyosan mozgáskorlátozott magánszemélynek, aki akkor kapott egy igazolást, hogy az állapota végleges, javulás nem várható? Eddig minden évben a tíz éve kapott igazolás alapján vette igénybe a kedvezményt.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...súlyosan fogyatékos magánszemélyt megillető kedvezményérvényesítéséhez valóban szükséges a megfelelő orvosi igazolás. Abban azesetben azonban, ha az orvos olyan igazolást állított ki, hogy a beteg állapotavégleges, nem kell új igazolást kérni. Akkor van szükség...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. február 13.

Tandíj adókedvezményének halasztott igénybevétele

Kérdés: Véglegesen elveszti-e a tandíj utáni adókedvezményt az a diák, aki első diplomája megszerzésére készül egy költségtérítéses felsőoktatási intézmény nappali tagozatán, és mindkét szülője nyugdíjas, ezért a tandíj utáni adókedvezményt nem tudják igénybe venni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...jogosult, ha az adott adóévre a tandíja utánadókedvezményt még részben sem érvényesít senki, valamint a felsőoktatási intézményaz igazoláson befizetőként a hallgatót jelölte meg, és a halasztás tényét isfeltüntette. A kedvezmény halasztott igénybevétele a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. február 13.

Méltányossági jogkör gyakorlása

Kérdés: Van-e valamilyen törvényes lehetőség arra, hogy egy több éve működő egyéni vállalkozó nagy összegű, felhalmozódott késedelmipótlék-tartozásának elengedését kérje az APEH-tól?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...követően nyújtotta be. Az adózó által fellebbezésként előterjesztett,azonban a fellebbezésre nyitva álló határidőn túl – igazolási kérelem nélkül -benyújtott jogorvoslati kérelmet a másodfokú adóhatóság érdemi vizsgálatnélkül, végzésben utasítja el...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. február 13.
Kapcsolódó címkék:  
1
…
112
113
114
…
133