tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott egyéni ügyvéd tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Németországban működő egyéni ügyvéd jogállása

Kérdés: Köteles-e társadalombiztosítási járulékot fizetni az az egyéni ügyvéd, aki Németországban egészségbiztosítottnak és nyugdíjbiztosítottnak minősül, és Magyarországon ügyvédi tevékenységet ténylegesen nem folytat, az ügyvédi kamarába Magyarországon csak azért jelentkezett be, hogy Németországban ügyvédi tevékenységet folytathasson? A németországi biztosítotti jogviszonyt E101-es nyomtatvánnyal igazolni nem tudja, mert törvény értelmében szakmai nyugdíjbiztosítóban (Versorgungswerk der Rechtsanwalte) tag, és ugyancsak törvényi szabályozás lehetőségével élve magán-egészségbiztosítási pénztár biztosítja. Ez utóbbi biztosítószervek azonban a biztosítotti jogviszony fennállásáról adnak igazolást. Amennyiben ezen ügyvédnek gyermeke születik - úgy, hogy kamarai tagsága több mint 180 napon át a szülés előtt már fennállt -, a gyermeket Magyarországon is anyakönyvezték, Magyarországon bejelentett állandó lakhelye van, évente ténylegesen is jelentős időt tölt Magyarországon, jogosult-e a gyermek taj-számra, és az anya a gyermek után GYES-re?
Részlet a válaszból: […]kiadott 574/72/EGK rendelet előírásait is. Az 1408/71/EGK rendelet egyik alapelve, hogy EGT-állampolgár csak egy országban lehet biztosított, még akkor is, ha több országban végez tevékenységet, míg az említett végrehajtási rendelet pontosítja, hogyan alakul annak az uniós állampolgárnak a társadalombiztosítási jogállása, aki más vagy (egyidejűleg) több uniós országban létesít biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyt. E szerint az a személy, aki egy tagállamban önálló vállalkozó és egy másik tagállamban végez munkát, 12 hónapig még a székhely szerinti tagállam hatálya alatt marad. Ez kérelemre további 12 hónapra meghosszabbítható. Jelen esetben olyan ügyvédről van szó, aki Magyarországon rendelkezik székhellyel, ám Németországban végzi tevékenységét. Rá alkalmazva az említett szabályt: egy évig Magyarországon biztosított (itt kötelezett járulék fizetésére), de ezt követően[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. február 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1675
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Egyéni ügyvéd járulékminimuma

Kérdés: 2006. júliustól milyen összeg után kell megfizetni a minimumjárulékot annak az egyéni ügyvédnek az esetében, akinek munkájához szükség van szakképzettségre, és már betöltötte az 50. életévét?
Részlet a válaszból: […]vállalkozókra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, nem a 316/2005. Korm. rendeletben foglaltakat. A kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő (tehát nem nyugdíjas) egyéni vállalkozónak a kivét, de legalább a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér után kell megfizetnie a járulékokat. Ettől eltérően a kezdő egyéni vállalkozó (egyéni ügyvéd esetében a kamarai tagság kezdetétől az adott év[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. április 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1374
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,