Adóhatóság telefonos információs rendszere

Kérdés: Milyen feltételekkel vehető igénybe az adóhatóság telefonos információs rendszere, és milyen ügyek intézhetők ilyen módon?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...adóügyek azonnali intézésére nyílik lehetőség. Egyéni ügyfél-azonosító hiányában azonban az adózó, illetve képviselője az egyes adóügyeit nem intézheti telefonon.Az ügyfél-azonosító számot a TEL nyomtatvány papíralapú benyújtása esetén biztonsági, ún...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. december 17.

Önellenőrzés külföldi megbízott esetén

Kérdés: Hogyan kell eljárnia a foglalkoztatónak abban az esetben, ha 2011-ben 1 millió forint megbízási díjat fizetett ki egy német állampolgár részére, amelyből az akkori szabályok szerint levonta a személyi jövedelemadót és az egyéni járulékokat, illetve megfizette a 27 százalékos társadalombiztosítási járulékot is, de a megbízott magánszemély 2013-ban benyújtotta az A1-es igazolást, amiben a külföldi hatóság igazolja, hogy a német állampolgár 2010. május óta Németországban biztosított? Vissza kell fizetni a levont egyéni járulékokat és a személyi jövedelemadót?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kell őrizni.A személyi jövedelemadó tekintetében egy kicsit más a helyzet. Az Art. 4. számú melléklete rendelkezik a külföldi személyek egyes jövedelmei adózásának különös szabályairól. Ennek értelmében a külföldi illetőségű magánszemély adóköteles bevétele után...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. november 26.
Kapcsolódó címkék:  

Tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó szülése

Kérdés: Milyen lehetőségei vannak annak a várandós egyéni vállalkozónak, aki jelenleg szünetelteti tevékenységét, mert tartósan beteg gyermekére tekintettel GYES-t kap, és a szülésének várható időpontja 2014. március hó? A gyermek tartós betegsége novembertől már nem áll fenn. Érdemes bejelenteni a családi betéti társaságba annak érdekében, hogy magasabb ellátásokra legyen jogosult, vagy egyéni vállalkozóként fizesse meg a közterheket?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...egyéni vállalkozó édesanya egyéni vállalkozását az Ev-tv. 18. §-a szerint ténylegesen szünetelteti, avagy nem szünetelteti, csak a GYES mellett személyesen nem folytatja a vállalkozói tevékenységét.Ez azért nagyon fontos, mert a szüneteltetés tartama alatt...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. november 26.

Táppénz alapja veszélyeztetett terhes kismama esetén

Kérdés: Mi a táppénz alapja 2013-ban annak a kismamának, aki 2001-től folyamatos biztosítási idővel rendelkezik a jelenlegi munkáltatójánál, 2011. április 16-tól 2011. augusztus 20-ig táppénzt, 2011. augusztus 21-től 2012. február 4-ig terhességi-gyermekágyi segélyt kapott, 2012. február 5-től 2013. augusztus 21-ig maximum GYED-ben részesült, és 2013. augusztus 22-től jelenleg is veszélyeztetett terhesként keresőképtelen? A TGYÁS napi átlaga a 2010. évi jövedelem alapján 6322,75 forint volt, a besorolási bér 164 000 forint/hó.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...július 15-étől változtak a táppénz összegének megállapítására vonatkozó egyes szabályok, de ezek a kismamát nem érintik, mivel 2001-től ugyanannál a munkáltatónál van foglalkoztatva, ahol 2013. augusztus 22-től táppénzre jogosult, tehát nincs munkáltatóváltása...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. november 26.
Kapcsolódó címke:

1958-ban született nő nyugellátása

Kérdés: Beadhatja az előnyugdíj iránti kérelmét az az 1958-ban született nő, aki passzív GYES-ben is részesült?
Részlet az állásfoglalásából: […] A jelenleg hatályos nyugdíjszabályok a nyugdíjba vonulás lehetőségét – egyéb feltételek mellett – az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez kötik. Az öregségi nyugdíjkorhatár születési évtől függően a 62. és a 65. életév között helyezkedik el. Az 1956. december...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. november 26.
Kapcsolódó címke:

1954-ben született nő nyugellátása

Kérdés: Elmehet a nyugdíjkorhatár betöltése előtt három évvel előnyugdíjba az az 1954. január 28-án született nő, aki 42,5 év szolgálati idővel rendelkezik, egy főiskolás gyermeke van, és jelenleg szociális segélyben részesül? Csökkentett lesz ebben az esetben az ellátás összege?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...lehet a leggyorsabban megtudni, hogy hány évre rúg a megszerzett szolgálati idő, nők esetében a jogosultsági idő hossza, és az egyes évekre milyen összegű kereseteket lehet a nyugdíj alapjául figyelembe venni. Az öregséginyugdíj-igény előterjesztésének másik...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. november 26.
Kapcsolódó címke:

Külföldi munkaviszony beszámítása közalkalmazotti jogviszonyba

Kérdés: Beszámítható a közalkalmazotti jogviszonyba a külföldi munkaviszony?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...szervnél munkaviszonyban, kormánytisztviselői jogviszonyban töltött időt,d) a szolgálati jogviszony időtartamát,e) a bíróságnál és ügyészségnél szolgálati jogviszonyban, munkaviszonyban, valamintf) a hivatásos nevelőszülői jogviszonyban,g) a Kjt., a Ktv., valamint a 2010...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. november 26.

Szociálishozzájárulásiadó-kedvezmény GYES-ről visszatérő munkáltató után

Kérdés: Jogosult a munkáltató a szociálishozzájárulásiadó-kedvezményre az után a munkavállalója után, aki 2013. május 1-jén GYES-ről tér vissza dolgozni?
Részlet az állásfoglalásából: […] Igen, jár a kedvezmény a kismama után a "régi" munkaadónak is. A vonatkozó jogszabály szerint a gyermekgondozási segély folyósítása alatt vagy azt követően az adókötelezettséget eredményező munkaviszonyban foglalkoztatott személyt foglalkoztató kifizető az őt a munkaviszonyra...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. november 12.

Rokkantsági ellátásban részesülő egyéni vállalkozó GYES-e

Kérdés: Igénybe veheti a rokkantsági ellátásban részesülő egyéni vállalkozó unokájára tekintettel a GYES-t? Beleszámít a jövedelemkorlátba az ellátás összege?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...2011. évi CXCI. tv. alkalmazásában keresőtevékenységnek a Flt. törvény szerinti keresőtevékenység minősül. E tekintetben tehát a GYES összegét figyelmen kívül kell hagyni. De vajon nem befolyásolja a jogosultságot az a tény, hogy az érintett számára...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. november 12.

Egyesületi tagok részére adott étkezési utalvány

Kérdés: Keletkezik valamilyen járulékfizetési kötelezettség abban az esetben, ha egy polgárőr egyesület étkezési utalványt ad az önkéntes munkát végző tagjainak?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...jogviszony keretében ellenszolgáltatás nélküli munkát jelent, melyet a Köt-tv. 1. és 3. §-aiban felsorolt fogadó szervezetnél (pl. egyesületnél) végeznek el. Közérdekű önkéntes tevékenységnek a fogadó szervezetnél ugyancsak a Köt-tv. 3. §-ában...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. november 12.
1
…
83
84
85
…
167