tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott alkalmi munkavállaló balesete tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Alkalmi munkavállaló baleseti táppénze

Kérdés: Egy alkalmi munkavállaló a harmadik munkanapján munkába menet balesetet szenvedett. Jogosult lesz üzemi baleseti táppénzre, ha a baleset üzemisége egyértelműen megállapítható? Hogyan változna a helyzet abban az esetben, ha az érintett munkaviszonyban állna, és első munkanapja reggelén ment volna munkába? Milyen ellátásra lenne jogosult a dolgozó abban az esetben, ha a foglalkoztató a baleset másnapjától tényleges munkaviszonyt létesítene a munkavállalóval?
Részlet a válaszból: […]illeti meg. Önmagában ez sem érdektelen, hiszen ennek keretében az üzemi balesetből eredő egészségkárosodás miatt támogatással rendelt gyógyszer, gyógyászati segédeszköz és gyógyászati ellátás árához, valamint a gyógyászati segédeszköz javítási díjához - amennyiben a támogatás mértéke a nulla százalékot meghaladja - százszázalékos mértékű támogatás jár.Ha az említett dolgozó biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban állt volna a foglalkoztatónál (pl. munkaviszonyban), üzemi úti baleset esetén akár egy évig is 90 százalékos mértékű baleseti táppénz illetné meg.A baleset üzemiségét nem érinti, hogy első munkanapról van szó. Ugyanakkor, ha a baleset mégsem minősülne üzemi balesetnek, az érintett csak betegszabadságra, illetve ezt követően táppénzre lenne jogosult.Ez vonatkozik a legutolsó kérdésben említett helyzetre is. A táppénzre való jogosultság időtartama ugyanakkor megegyezik a dolgozó folyamatos biztosítási idejének a tartamával. Emlékeztetőül:[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. október 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5537

2. találat: Alkalmi munkavállaló munkahelyi balesete

Kérdés: Jogosult valamilyen ellátásra az az alkalmi munkavállaló, akit a munkába állást követően, védőfelszerelés hiányában munkahelyi baleset ért? Az egyszerűsített munkaszerződésen a munkaviszony vége nincs meghatározva, csak a kezdete, a bejelentés a munkaviszony első két napjára megtörtént, akkor történt a baleset. A munkáltató a baleset után minden kapcsolatot megszakított a munkavállalóval.
Részlet a válaszból: […]munkáltatót - munkavállalónként - a munkaviszony minden naptári napjára meghatározott, tételes összegű közteherfizetés terheli.Ugyancsak a törvény rendelkezik arról is, hogy ha a munkáltató az alkalmi munkavállaló után tételes összegű közterhet fizet, a munkavállaló a foglalkoztatása alapján nem minősül a Tbj-tv. szerinti biztosítottnak, és csak egyes ellátásokra szerez jogosultságot. Ezek az ellátások: a nyugellátás, a baleseti egészségügyi szolgáltatás, valamint álláskeresési ellátás.Baleseti egészségügyi szolgáltatás keretében a megbetegedésből eredő egészségkárosodás miatt támogatással rendelt gyógyszer, gyógyászati segédeszköz és gyógyászati ellátás árához százszázalékos mértékű támogatás jár. A határozattal üzemi balesetnek (foglalkozási megbetegedésnek) elismert külső behatás miatt szükséges ellátások áráért tehát akkor sem kell a térítési díjat megfizetni, ha egyébként nem 100 százalékban támogatott az adott ellátás.Mindehhez azonban először is a baleset üzemiségét kell elismertetni, azaz a volt munkáltatóval kell felvenni[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. augusztus 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4165

3. találat: Alkalmi munkavállaló balesete

Kérdés: Milyen összeget kell az ellátás alapjaként figyelembe venni, és mennyi időre jár az ellátás annak az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott munkavállalónak, aki üzemi balesetet szenvedett, és a foglalkoztatásának időtartamára - a baleset napjára is - a foglalkoztató a közteherjegyet az AM könyv megfelelő rovatába beragasztotta? A munkavállaló napi munkabére 3000-3599 forint közé esett, a közterhek napi 900 forint összegben kerültek megfizetésre.
Részlet a válaszból: […]jogosult. A baleseti táppénz - az előzetes biztosítási időre és táppénzfolyósításra tekintet nélkül - a keresőképtelenség időtartamára jár, egy évig. A baleseti táppénz folyósítása legfeljebb egy évvel meghosszabbítható. Napi kereseten az adott napon beragasztott közteherjegy értékéhez tartozó összeget - ellátási alapot
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. január 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2845