tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

16 találat a megadott családi adókedvezmény tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Elvált szülők családi adókedvezménye

Kérdés: Igénybe veheti a férj a családi adókedvezményt abban az esetben, ha elvált a feleségétől, és a bíróság gyermektartás fizetésére kötelezte? A gyermek felügyeleti jogát a bíróság 50-50 százalékban határozta meg a házastársak között.
Részlet a válaszból: […]alapján a családi kedvezmény érvényesítésére az a magánszemély jogosult, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult, továbbá a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa.A Cst. alapján családi pótlékra jogosult többek közt a saját háztartásban nevelt gyermek vér szerinti vagy örökbe fogadó szülője, a saját háztartásban nevelt gyermek szülőjével együtt élő házastárs, a szülővel együtt élő élettárs.A szabályozásból egyértelmű, hogy a gyermeket saját háztartásban nevelő szülő,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. június 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5771
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Családi kedvezmény

Kérdés: Keletkezhet adóhiány abban az esetben, ha egy dolgozó a GYED lejárta előtt 2 hónappal visszament dolgozni, és 3 gyermeke után kérte az adókedvezmény érvényesítését, ami a GYED-ből is érvényesítésre került? A dolgozó havi bruttó munkabére 161 000 forint, a GYED összege pedig 94 500 forint volt.
Részlet a válaszból: […]családi kedvezmény érvényesítésére jogosult magánszemély egyidejűleg fennálló több jogviszonyában is nyilatkozatot tegyen a családi adókedvezmény érvényesítésére.A példabeli esetben a magánszemély adóköteles jövedelméből a kedvezmény nyilvánvalóan nem érvényesíthető maradéktalanul a három gyerek után, ezért nem kifogásolható, ha az mindkét helyen igénybevételre került. A magánszemélynek nyilván figyelemmel kell lennie arra, hogy az így igényelt kedvezmény ne haladja meg a törvényben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. február 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5667

3. találat: Családi adókedvezmény elszámolása

Kérdés: Hogyan kell a gyakorlatban elszámolni a családi adókedvezményt havi 161?000 forint munkabérből abban az esetben, ha a munkavállalónak 3 gyermeke van? Milyen sorrendben érvényesíthető a kedvezmény a járulékokból?
Részlet a válaszból: […]adóelőleg-megállapításhoz adott nyilatkozata, ezért azonos bér és gyerekszám mellett is eltérő eredmények jöhetnek ki. Az is hatással van a számításra, hogy a munkáltató milyen adóelőleg-megállapítási módszert alkalmaz, hiszen lehetőség van arra, hogy olyan egyedi módszert vagy számítástechnikai programot alkalmazzon, amellyel az év végén elszámolandó adó csökkenthető.A családi járulékkedvezmény a biztosított által fizetendő természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék és nyugdíjjárulék együttes összegét csökkenti, tehát nincs jelentősége annak, hogy melyik járulékból kerül levonásra.Lássunk egy példát a lehetséges megoldások közül. Ebben az esetben azt feltételezzük, hogy a magánszemély nem nyilatkozott a kedvezmény megosztásáról, azaz egyedül érvényesíti a kedvezményt. Havi járulékkedvezmény[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. február 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5639
Kapcsolódó tárgyszavak:

4. találat: Családi adókedvezmény

Kérdés: Milyen összegű családi adókedvezményre jogosult a férj abban az esetben, ha 4 gyermeke van, a feleségével közösen érvényesítik a kedvezményt, a férj 1, a feleség pedig 3 gyermek után?
Részlet a válaszból: […]érvényesíthetik. Ez azt jelenti, hogy év közben és év végén a bevallás elkészítése során is közösen döntenek arról, melyik szülő milyen mértékben érvényesíti a kedvezményt. Megosztozhatnak a kedvezményen úgy, hogy a gyerekeket osztják meg, pl. mint ebben az esetben egyik szülő egy gyerek, a másik szülő három gyerek után érvényesíti a kedvezményt, vagy megegyezhetnek összegszerű megosztásban is.A kedvezmény figyelembevételénél, a kedvezmény mértékének megállapításakor valamennyi gyerekkel számolni kell mind a két szülőnél, azaz a kérdéses esetben négy[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. augusztus 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5476
Kapcsolódó tárgyszavak:

5. találat: Családi kedvezmény tartásdíj fizetése esetén

Kérdés: Hány gyermekre és milyen összegben jogosult családi kedvezményre az a munkavállaló, aki élettársával 3 vér szerinti gyermeket nevel közös háztartásban, és a két nagyobb gyermek után 2010-től gyermektartásdíj-fizetési kötelezettsége van az élettársa felé? A gyermekek 2006-ban, 2008-ban és 2013-ban születettek.
Részlet a válaszból: […]vizsgálni, hogy a kedvezmény érvényesítéséhez szükséges feltételek pl. saját háztartás, családi pótlékra jogosultság fennállnak-e. Saját háztartásban nevelt saját gyermek után élettársi kapcsolatban is mindkét szülő jogosult családi pótlékra, ezért mindkét szülő jogosult családi kedvezmény érvényesítésére.Zavaró lehet a kedvezmény érvényesíthetőségének megítélésében, hogy a férj a két nagyobb gyermek után tartásdíj fizetésére kötelezett. Általában a tartásdíj fizetésére kötelezett fél nem neveli saját háztartásában a gyermekeket, ezért nem áll fenn a családi pótlékra és a családi kedvezményre jogosultság.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. október 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5196

6. találat: Családi kedvezmény és első házasok kedvezménye

Kérdés: Milyen feltételekkel lesz jogosult az apa a családi kedvezményre, illetve mennyi ideig jár együttesen az első házasok és a családi kedvezmény abban az esetben, ha a várandósság 91. napja 2016. március 20., a házasságkötés ideje pedig 2016. június 25.?
Részlet a válaszból: […]a bevallásban megoszthatja a vele egy háztartásban élő élettársával.Az apa a házasság megkötésével válik jogosulttá a családi kedvezmény érvényesítésére a magzat után, amit a várandós nővel közösen érvényesíthetnek. A kedvezmény az apát attól a hónaptól illeti meg, amelyben házasságot kötnek. A magzat utáni családi kedvezmény utoljára a születést megelőző hónapig érvényesíthető.Az első házasságát kötő magánszemélyt az Szja-tv. 29/C. §-a alapján megilleti az első házasok kedvezménye. A kedvezmény akkor érvényesíthető, ha a házasságot kötő felek közül legalább az egyiknek ez az első házassága. A kedvezmény fő szabály szerint 24 hónapig illeti meg a házasokat. Megszűnik az első házasok kedvezményére a jogosultság[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. szeptember 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5183

7. találat: Gyám házastársának családi adókedvezménye

Kérdés: Engedélyezheti év közben a munkáltató a családi adókedvezmény közös érvényesítését annak a munkavállalójának az esetében, akinek a felesége a hatéves vér szerinti unokája gyámjaként érvényesítette eddig a kedvezményt, de megszűnt a munkaviszonya? A gyermek a feleség első házasságából származik, tehát a munkavállaló nem a vér szerinti nagyszülője. A gyermek után a családi pótlékot a feleség részére folyósítják.
Részlet a válaszból: […]magánszemély jogosult, aki a gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult, valamint a családi pótlékra jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa.A kérdéses esetben a családi pótlékra jogosult gyám házastársa kíván kedvezményt érvényesíteni, melyre a hatályos szabályok szerint lehetőség van. A családi pótlékra
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. október 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4877
Kapcsolódó tárgyszavak:

8. találat: Családi kedvezmény

Kérdés: Hogyan alakul annak a háromgyermekes családnak a családi kedvezménye, akik két 10 éves és egy 19 éves gyermek után kaptak eddig családi pótlékot, de az idősebb gyermek június hónapban befejezte középiskolai tanulmányait, és szeptembertől nappali tagozatos egyetemi hallgató lett?
Részlet a válaszból: […]tanulmányok idejére (maximum annak az évnek a végéig, míg a gyermek a 20. életévét betölti) áll fenn. Ez tehát jelen esetben azt jelenti, hogy a kérdésben említett gyermek után július hónaptól nem jár családi pótlék, és ebből következően a szülőket július és augusztus hónapra csak 2 x 62 500 forint családi kedvezmény illeti meg.Szeptember hónaptól viszont a volt középiskolás gyermek megkezdi nappali tagozatos egyetemi tanulmányait, tehát a Cst. 12. §-a (1) bekezdésének ab) pontja alapján a családi pótlék összege szempontjából figyelembe kell venni. Az Szja-tv. 29/A. §-ának (5) bekezdése értelmében, akit a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe kell venni, az a családi kedvezmény összegének meghatározása szempontjából eltartottnak minősül. A családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. október 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4544
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

9. találat: Családi adókedvezmény rokkantsági járadékban részesülő személy után

Kérdés: Két vagy három eltartott után jogosult a 206 250 forint összegű családi adókedvezményre egy apa, abban az esetben, ha két gyermeket nevel, az anya pedig nem dolgozik, hanem rokkantsági járadékban részesül?
Részlet a válaszból: […]részesülő személy vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozó közül egy, a döntésük szerinti hozzátartozó minősül.Ha a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély helyett a vele közös háztartásban élő hozzátartozó érvényesíti a kedvezményt, akkor a családi kedvezmény mértékének megállapítása szempontjából a rokkantsági járadékban részesülő személyt egy kedvezményezett eltartottnak kell tekinteni.A kedvezmény mértékét a konkrét esetben az határozza meg, hogy az "apa" a két gyermek tekintetében családi kedvezményre jogosultnak minősül-e. Ha az apa és az anya házastársak, vagy nem házastársak, de a gyermekek az apa vér szerinti gyermekei, akkor az apa három eltartott tekintetében minősül jogosultnak,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. március 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4348

10. találat: Családi kedvezmény elvált szülők esetén

Kérdés: Melyik szülő érvényesítheti a gyermekekre járó családi kedvezményt abban az esetben, ha elváltak, és megosztva kapják a családi pótlékot?
Részlet a válaszból: […]szerint ebben az esetben a gyermek mindkét szülő (valamint a szülő házastársa) vonatkozásában kedvezményezett eltartottnak minősül. A felváltva gondozott gyermek után a szülő (házastársa) a családi kedvezmény összegének az 50 százaléka érvényesítésére jogosult. A gyermeket felváltva gondozó szülők a családi kedvezmény közös érvényesítésére egymás között viszont nem jogosultak.Tehát a gyermek mindkét új családban eltartottként figyelembe veendő, de csak a rá eső adóalap-kedvezmény felét lehet vele kapcsolatban érvényesíteni. Ez ahhoz a fura helyzethez is vezethet, hogy például ha az apa új családja a válás után további két gyermekkel bővül, akkor az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. január 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4278
| 1 - 10 | 11 - 16 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést