×

431. Társadalombiztosítási Levelek / 2023. január 17.
TARTALOM

     
7381. kérdés  
2023. január 1-jétől valóban csak negyedévente kell benyújtaniuk az '58-as bevallást az egyéni vállalkozóknak?
Kapcsolódó címke:
7382. kérdés  
Mentesül a minimumjárulék-fizetési kötelezettség alól egy főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozó abban az esetben, ha a lánya helyett, nagyszülőként igényli a GYED-et? Jogosult lehet egyáltalán az ellátásra ebben az esetben?
7383. kérdés  

Lesz minimális járulékfizetési kötelezettsége annak az egyéni vállalkozónak, aki 2023. január 15-én indítja meg a tevékenységét, jelenleg GYED-et kap, majd februártól GYES-ben részesül, és egy ideig még fizetés nélküli szabadságon kíván maradni a főfoglalkozású munkahelyéről? Mi lesz a helyzet abban az esetben, ha visszamegy dolgozni, de kiveszi a felgyűlt szabadságot, és utána esetleg ismét babát vár, és táppénzre megy?

7384. kérdés  

2020. július 1-jétől vagy szeptember 1-jétől kellett minimumjárulék-fizetési kötelezettséget teljesíteni a munkaviszonyban álló dolgozók után? Hogyan kell eljárni abban az esetben, ha egy foglalkoztató nem tett eleget ennek a kötelezettségének, ezért önellenőrzést kell végeznie? Pontosan melyik jogszabály tartalmazza az erre vonatkozó előírásokat?

7385. kérdés  
Hogyan kell megállapítani a biztosítási kötelezettséget egy kft. által megbízási jogviszony keretében otthonápolási tevékenységre foglalkoztatott ápolók esetében, ha az egyes napokon végzett munkájuk alapján fizetett napi díjazásuk lényegesen magasabb a minimálbér 30 százalékánál, a megbízási díj elszámolása azonban havonta történik, így a jövedelem a limit alatt marad? Kell járulékot vonni ebben az esetben az ápolók díjazásából?
7386. kérdés  

Levonhatja az első negyedévi meg nem fizetett minimális szociális hozzájárulási adót 2023-ban egy megváltozott munkaképességű átalányadózó egyéni vállalkozó a II. negyedévben szerzett nagy összegű jövedelme után fizetendő szociális hozzájárulási adóból? A vállalkozó az első negyedévben nem realizál jövedelmet, és érvényesíti a megváltozott munkaképességű vállalkozókat megillető szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt.

7387. kérdés  

Milyen adóvonzata van, ha a munkáltató megtéríti a hazautazást, illetve hányszor köteles ezt megtenni az alábbi esetben? A dolgozó ideiglenes lakcíme Budaörs, életvitelszerűen ott él, a napi munkába járás onnan történik. Állandó lakcíme Kecskemét. A munkahelye Biatorbágyon van, a cég biatorbágyi székelyére történő utazáshoz tömegközlekedést nem lehet igénybe venni. Köteles a munkáltató megtéríteni a munkavállaló számára a Kecskemétre történő hazautazást?

Kapcsolódó címkék:  
7388. kérdés  
Milyen befolyással bír a levonás alól mentes munkabérrész, illetve a korlátlanul végrehajtás alá vonható munkabér összegére a végrehajtás, így a munkabérletiltás rendszerében bekövetkezett 2023. évi módosítás?
7389. kérdés  

Egy cég a dolgozók gyerekeinek nyaranta tábort szervez, ahová az azonos telephelyen működő alvállalkozó cég dolgozóinak gyermekeit is fogadja. Hogyan finanszírozhatná meg a tábor költségét a kiva hatálya alá tartozó alvállalkozó cég a saját dolgozóinak? A tábort nem ő szervezi, tehát valószínűleg nem tekinthetjük munkaviszonyból származó jövedelemnek. Milyen jogcímen kaphatna a gyermekes dolgozó juttatást, és milyen járulékos költségei lennének?

Kapcsolódó címkék:  
7390. kérdés  
Vonatkozik az Szja-tv. 1. számú mellékletének 4.8. pontjában meghatározott mentesség egy hitéleti tevékenységet végző egyesület vezetőjére, aki munkaviszonyban lelkipásztori tevékenységet végez? Az egyesület felvételt kapott a bejegyzett egyházak kötelekébe, és ez a törzsadatában is megjelenik.
7391. kérdés  
Biztosításban töltött időnek minősül a magánbiztosítónál töltött időszak annak a munkavállalónak az esetében, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül Hollandiában állt biztosítási jogviszonyban, amiről nem tudott igazolást benyújtani, de a munkáltató beszerezte az S041-es igazolást, amin leközölték a kötelező biztosítási státuszt, és a magánbiztosítónál töltött időszakot is? Az időszakok között nincs átfedés, a kötelező biztosítási státusz 2020. január 27-től 2020. szeptember 5-ig, a magánbiztosítónál töltött időszak 2020. november 2-től 2021. január 7-ig állt fenn. Figyelembe vehető a magánbiztosítás időszaka a munkavállaló által igényelt GYED-re való jogosultság elbírálása során?
7392. kérdés  

Hol keletkezik személyijövedelemadó-fizetési kötelezettsége egy német állampolgárságú nyugdíjas személynek abban az esetben, ha egy magyarországi cég megbízási szerződéssel alkalmazza üzleti referensként? A munkavállaló feladata új üzleti partnerek felkutatása és megrendelések szerzése, a munkát lényegében Németországban és Franciaországban végzi. Be kell jelenteni Magyarországon biztosítottként a munkavállalót, kell vonni tőle társadalombiztosítási járulékot, illetve kell szociális hozzájárulási adót fizetni a kifizetett díjazás után?

Kapcsolódó címkék:  
7393. kérdés  
Hogyan kell eljárnia a munkáltatónak abban az esetben, ha a munkavállalója 2023. január hónapban elhunyt? Letétbe kell helyezni a munkabért a hagyatékátadó végzés bemutatásáig, vagy kifizethető a feleség részére? Az elhunyt dolgozónak két kiskorú gyermeke van, ezért a munkáltató szeretné a lehető leghamarabb kifizetni a járandóságokat. Be kell vallani a közterheket a '08-as bevallásban?
7394. kérdés  

50 vagy 60 százalékos táppénzre jogosult az a munkavállaló, aki 2022. szeptember 1-jétől áll jelenlegi munkáltatója alkalmazásában, 2022. szeptember 26-tól 2022. október 3-ig keresőképtelen volt, ebből az utolsó 3 napra jogosult táppénzre, és a biztosítási jogviszonyai a következők voltak: 2004. szeptember 1-jétől 2021. június 13-ig munkaviszonyban állt, 2021. június 16-tól 2022. június 30-ig kiemelt összegű ápolási díjban részesült, 2022. július 1-jétől augusztus 31-ig álláskeresési járadékban részesült?

Kapcsolódó címke:
7395. kérdés  
Jogosult GYÁP-ra 2022. november 29-től 2022. december 9-ig a 4 éves lánya otthoni ápolása címén az édesapa abban az esetben, ha házastársa a 2022. május 12-én született ikergyermekeikre tekintettel 2022. október 27-től GYED-ben részesül?
7396. kérdés  
Igénybe vehető valamilyen támogatás vagy egyéb ellátás abban az esetben, ha egy ápolási idő mellett napi 4 órás munkát vállaló személynek megszűnik a munkaviszonya?
Kapcsolódó címke:
7397. kérdés  
Mit kell tennie egy Magyarországon élő, 55 éves magyar állampolgárnak, aki rokkantnyugdíjban részesül Ausztriából, annak érdekében, hogy igénybe tudja venni az egészségügyi szolgáltatást? Az érintettnek Magyarországon 25 százalékos mértékű egészségkárosodást állapítottak meg, így itthon ellátásban nem részesül. Osztrák rokkantnyugdíjasként jogosult lehet Magyarországon egészségügyi ellátásra?
7398. kérdés  
Kell szociális hozzájárulási adót fizetnie a kifizetőnek abban az esetben, ha egy korhatárt betöltött öregségi nyugdíjas személy részére a 2022. évre bruttó 142 000 forint tiszteletdíjat juttat?
7399. kérdés  

Mi az oka annak, hogy az öregséginyugdíj-kérelem elbírálása során nem vették figyelembe a rokkantsági nyugdíjban töltött időszakot, annak ellenére, hogy az igénylő az ellátás mellett dolgozott is?

Kapcsolódó címke:
7400. kérdés  
Mi a nyugdíj-megállapítás menete annak a mezőgazdasági őstermelőnek az esetében, aki 2023. február hónapban tölti be a 65. életévét, és ekkor el szeretne menni nyugdíjba?
7401. kérdés  

Teljes árú jegyet kell vennie a szülőnek, vagy jogosult valamilyen kedvezményre abban az esetben, ha a fogyatékossági támogatásra jogosult, segítségre szoruló gyermekével utazik? A gyermek rendelkezik a nevére szóló utazási kártyával.