tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott egyéni vállalkozás GYES mellett tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: GYES-ben részesülő egyéni vállalkozó

Kérdés: Mentesül a minimumjárulék-fizetési kötelezettség alól a munkaviszonyban is álló egyéni vállalkozó a GYES időtartama alatt, tekintettel a Tbj-tv. vonatkozó szabályaira is, amely szerint a munkaviszonyban álló dolgozók biztosítási jog-viszonya a GYES alatt is fennáll?
Részlet a válaszból: […]vállalkozóként a havi minimális adó- és járulékfizetési kötelezettség alól, illetve kisadózóként főállásúnak minősül. Ebben a tekintetben lényegtelen, hogy a fizetés nélküli szabadság alatt egyébként szünetel-e a munkaviszony által megalapozott biztosítás, avagy sem. Emlékeztetőül: a Tbj-tv. 8. §-a alapján főszabályként szünetel a biztosítás a fizetés nélküli szabadság tartama alatt, kivéve, ha azt 12 évnél fiatalabb beteg gyermek ápolása címén veszik igénybe, vagy tartamára GYED, CSED, ápolási díj vagy GYES (gyermeknevelési támogatás) kerül folyósításra.Az esetleges ellátás azonban nemcsak a biztosítás szünetelése, hanem a minimális járulékfizetési kötelezettség szempontjából is jelentőséggel bírhat.A Tbj-tv. 29. §-ának (3) bekezdése, illetve a 2011. évi CLVI. 458. §-ának (1) bekezdése szerint ugyanis mentesül az egyéni vállalkozó a havi minimális adó- és járulékfizetési kötelezettség alól, ha táppénzben, CSED-ben, GYED-ben, GYET-ben részesül, illetve a gyermeknevelési támogatás (GYES), ápolási díj tartama alatt abban az esetben, ha a vállalkozói tevékenységét személyesen nem folytatja.Tehát a heti 36 órát elérő munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságon lévő, GYES-ben részesülő egyéni vállalkozó csak akkor mentesül a minimumjárulék-fizetés alól, ha a vállalkozása[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. március 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5697

2. találat: Heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkező egyéni vállalkozó GYES-e

Kérdés: Meg kell fizetni a minimumjárulékokat, vagy csak jövedelemkivét esetén keletkezik járulékfizetési kötelezettség, ha egy heti 40 órás főfoglalkozású munkaviszonnyal rendelkező állatorvos egyéni vállalkozó a főfoglalkozásában fizetés nélküli szabadságon van, mert GYES-ben részesül, de egyéni vállalkozóként személyesen munkát végez?
Részlet a válaszból: […]járó munkaviszonyban áll. Az e körbe tartozó vállalkozó főszabály szerint tehát csak a tényleges kivétje után köteles a járulékokat megfizetni.De vajon a munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozó esetében teljesül-e ez a feltétel? A válasz egyértelműen nem. Noha az érintett munkaviszonya fennáll, sőt biztosítása e jogviszonyában sem szünetel, de a munkaviszony nem jár foglalkoztatással. Ennek megfelelően egyéni vállalkozásában az említett jogszabályi helyek[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. február 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5664
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: GYES-en lévő egyéni vállalkozó kedvezményei

Kérdés: Milyen járulék- és adófizetési kedvezmény illeti meg azt a tételes adózást választó egyéni vállalkozót, aki Down-szindrómás gyermekével jelenleg GYES-en van? A gyermek elmúlt 3 éves, a GYES a gyermek 10 éves koráig jár.
Részlet a válaszból: […]jövedelem után fizeti meg a társadalombiztosítással összefüggő közterheket azzal, hogy havonta legalább a minimálbér 112,5 százaléka után terheli a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó, 150 százaléka után a 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék, illetve 100 százaléka után a 10 százalékos nyugdíjjárulék. Nem terheli viszont ez a minimális járulék- és adófizetési kötelezettség a vállalkozót abban az esetben, ha GYES-ben részesül, és ennek tartama alatt a vállalkozói tevékenységét személyesen nem folytatja [Tbj-tv. 29. § (4) bekezdés a) pontja, illetve 2011. évi CLVI. tv. 458. § (1) bekezdés b) pontja]. Abban az esetben tehát nincs minimális járulékfizetési kötelezettség,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. szeptember 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3842