tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Keresés eredménye

2 találat a megadott vírus tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Covid-19-fertőzés
Kérdés: Jogosult lehet 100 százalékos mértékű táppénzre egy optikus munkakörben dolgozó munkavállaló, aki 2020 októberében Covid-19 vírusfertőzés miatt három hétig keresőképtelen volt, de csak 60 százalékos mértékű ellátást kapott? A dolgozó munkaköri feladatai közé tartozik a vásárlók szemvizsgálata is, amely során közeli kontaktusba kerül velük, és feltételezhető, hogy eközben, azaz a foglalkozásával összefüggésben fertőződött meg.
Részlet a válaszból: […]rendeletben foglaltak szerint kell kivizsgálni.Az orvosnak a foglalkozási betegség gyanúját az előírt formanyomtatványon a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalhoz mint munkavédelmi hatósághoz be kell jelentenie, amely azt kivizsgálja. A vizsgálatba bevonja a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosát, a munkavédelmi képviselőt, valamint a minisztérium orvos végzettségű kormánytisztviselőjét is. A kivizsgálás időtartama 60 nap is lehet. A munkavédelmi hatóság az elfogadott foglalkozási betegségről értesíti a kifizetőhelyet, annak hiányában az egészségbiztosítási feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt, valamint a munkáltatót is.Az értesítés tartalmazza, hogy a betegséget mikortól lehet foglalkozási megbetegedésnek elismerni. Az egészségbiztosítási szervnek az Eb-tv. 52. §-a alapján döntést kell hozni, hogy a foglalkozási megbetegedés társadalombiztosítási szempontból üzemi balesetként elismerhető. Ezt követően kerülhet sor a kifizetett táppénz és a járó baleseti táppénz különbözetének elszámolására.Ha a munkavállaló ugyan fertőzött volt, de a vizsgálat megállapítása szerint nem a foglalkozásával összefüggésben betegedett meg, a különbözet kifizetése nem lehetséges.Ha a dolgozónak továbbra is meggyőződése, hogy a koronavírus-fertőzést a munkahelyén kapta el, s úgy véli, hogy az összes körülmény figyelembevételével megállapítható a foglalkozási[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. január 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6678
2. találat: Ügyvezető karanténban
Kérdés: Hogyan alakul egy kft. munkaviszonyban álló ügyvezetőjének bejelentési és járulék-fizetési kötelezettsége abban az esetben, ha házi karanténba került a vírus miatt?
Részlet a válaszból: […]közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, továbbá aki járványügyi, illetőleg állategészségügyi zárlat miatt a munkahelyén megjelenni nem tud, és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható. Tehát a kérdésben említett munkavállaló a "karantén" ideje alatt a hatósági elkülönítés ideje miatt (7-es kód) keresőképtelennek minősül, és az általános szabályok
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. április 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6415
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,