tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott Covid-19-fertőzés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Felmondás oltatlan munkavállalónak

Kérdés: Felmondhatja a munkáltató a munka-viszonyt, ha a munkavállaló nincs beoltva a Covid-19 vírus ellen?
Részlet a válaszból: […]egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit, továbbá a rendelet értelmében a fent említett eszközökkel akkor élhet, ha az egészség megóvása, valamint a munkahely és a munkakör sajátosságai ezt indokolják.Ez azt jelenti, hogy minden esetet önállóan kell értékelni, hiszen az adott munkakör jellemzőinek vizsgálata után derülhet csak ki, hogy elrendelhető-e a kötelező védőoltás az adott munkahelyen. Például egy pincér esetében indokolt lehet az oltás, aki a vendégtérben mozogva látja el a munkakörét, míg egy telefonos ügyfélszolgálatos tekintetében nem feltétlenül szükséges, mivel a munkáját sokkal inkább elkülönülve végzi.Elkerülhető azonban a munkaviszony felmondása azután is, hogy letelt az egyéves fizetés nélküli szabadság, hiszen a rendelet megfogalmazása szerint ez egy lehetőség a munkáltató számára, tehát nem kötelező, illetve a felek a törvény által megszabott kötelező eseteken kívül (pl.: gyermek gondozása céljából igénybe vett), közös megegyezés keretében rendelkezhetnek hosszabb fizetés nélküli szabadságról is.Ilyenkor a közös megegyezésben kikötésre kerül, hogy a munkaviszony egy későbbi időpontban folytatódik. Ha ez nem kerül meghatározásra, akkor bármelyik fél megszüntetheti a fizetés nélküli szabadságot, illetve munkaviszonyt a másik félhez intézett jognyilatkozatával.Értelemszerűen a home office is megoldást jelenthet a problémára azon munkáltatók esetében, amelyek számára adott a lehetőség, hogy a munkavállalóikat a saját otthonukban foglalkoztassák tovább.Amennyiben a felek így[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. november 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6987

2. találat: Foglalkozási megbetegedés - Covid-19

Kérdés: Valóban jogosult lesz 100 százalékos táppénzre egy betéti társaság társas vállalkozónak minősülő tagja, aki háziorvosként munkavégzése során elkapta a Covid-19 fertőzést, és keresőképtelen állományba került? Hogyan, milyen nyomtatványon kell megigényelnie a magasabb összegű táppénzt a foglalkozási megbetegedés miatt?
Részlet a válaszból: […]észlelő orvosnak "Bejelentés foglalkozási megbetegedés gyanújáról" elnevezésű nyomtatványon kell bejelentenie a betegséget a munkavédelmi hatósághoz.A munkavédelmi hatóság ezt kivizsgálja és továbbítja a munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi szervhez (Nemzeti Népegészségügyi Központ Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztálya).A bejelentést tehát ez a szerv bírálja el, és - amennyiben elfogadja a betegséget foglalkozási megbetegedésnek - tájékoztatja a munkavédelmi hatóságot, amely értesíti az adott társadalombiztosítási kifizetőhelyet vagy az ellátását megállapító kormányhivatali egészségbiztosítási szakegységet. Az illetékes kifizetőhely vagy kormányhivatal ezután meghozza a határozatot, és számfejti a baleseti táppénzt vagy a baleseti táppénz és a táppénz összege közötti különbözetet.A nem munkaviszonyban (közalkalmazotti jogviszonyban) munkát végzők esetében azonban ez a folyamat már a munkavédelmi hatóságnál "megakad". Az említett rendelet 1. §-a (1) bekezdésének a) pontja értelmében ugyanis a rendelet hatálya a Magyarország területén az Mvt. 9. §-ának (1) bekezdése és 87. §-ának 9. pontja szerinti szervezett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. február 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6707

3. találat: Covid-19-fertőzés

Kérdés: Jogosult lehet 100 százalékos mértékű táppénzre egy optikus munkakörben dolgozó munkavállaló, aki 2020 októberében Covid-19 vírusfertőzés miatt három hétig keresőképtelen volt, de csak 60 százalékos mértékű ellátást kapott? A dolgozó munkaköri feladatai közé tartozik a vásárlók szemvizsgálata is, amely során közeli kontaktusba kerül velük, és feltételezhető, hogy eközben, azaz a foglalkozásával összefüggésben fertőződött meg.
Részlet a válaszból: […]rendeletben foglaltak szerint kell kivizsgálni.Az orvosnak a foglalkozási betegség gyanúját az előírt formanyomtatványon a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalhoz mint munkavédelmi hatósághoz be kell jelentenie, amely azt kivizsgálja. A vizsgálatba bevonja a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosát, a munkavédelmi képviselőt, valamint a minisztérium orvos végzettségű kormánytisztviselőjét is. A kivizsgálás időtartama 60 nap is lehet. A munkavédelmi hatóság az elfogadott foglalkozási betegségről értesíti a kifizetőhelyet, annak hiányában az egészségbiztosítási feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt, valamint a munkáltatót is.Az értesítés tartalmazza, hogy a betegséget mikortól lehet foglalkozási megbetegedésnek elismerni. Az egészségbiztosítási szervnek az Eb-tv. 52. §-a alapján döntést kell hozni, hogy a foglalkozási megbetegedés társadalombiztosítási szempontból üzemi balesetként elismerhető. Ezt követően kerülhet sor a kifizetett táppénz és a járó baleseti táppénz különbözetének elszámolására.Ha a munkavállaló ugyan fertőzött volt, de a vizsgálat megállapítása szerint nem a foglalkozásával összefüggésben betegedett meg, a különbözet kifizetése nem lehetséges.Ha a dolgozónak továbbra is meggyőződése, hogy a koronavírus-fertőzést a munkahelyén kapta el, s úgy véli, hogy az összes körülmény figyelembevételével megállapítható a foglalkozási[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. január 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6678