Magyarországra áttelepülő osztrák állampolgár közterhei, munkavállalása

Kérdés: Kell-e a nyugdíj után személyi jövedelemadót vagy járulékot fizetnie annak a jelenleg Ausztriában élő osztrák állampolgárnak, aki az ENSZ-től kapja a nyugellátását, és át kíván települni Magyarországra? Milyen feltételek mellett vállalhat munkát Magyarországon?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Szja-tv. 3. § 23, pontja m) alpontja értelmébennyugdíjnak tekintendő a jövedelem- és vagyonadók területén a kettős adóztatáselkerülése tárgyában kötött egyezményben nyugdíjként meghatározott bevétel,valamint – egyezmény hiányában is – az ennek megfelelő,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. február 15.
Kapcsolódó címkék:  

Munkavégzés TGYÁS és GYED mellett

Kérdés: Besegíthet-e hetente pár órában díjazás nélkül a férje családjának a tulajdonában lévő gyógyszertárban az a gyógyszerész, aki jelenleg TGYÁS-ban részesül, és igénybe szeretné venni a GYED-et is? A kismama akkor dolgozna, amikor a férje már otthon van, és tud vigyázni a gyermekre.
Részlet az állásfoglalásából: […] A helyes válasz érdekében elsődlegesen az Eb-tv. idevágóelőírásait kell megvizsgálni. A törvény 41. § (1) bekezdésének b) pontja szószerint a következőképpen rendelkezik: "Nem jár terhességi-gyermekágyi segély abiztosítottnak, ha bármilyen jogviszonyban díjazás –...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. február 15.

Nők kedvezményes nyugdíja

Kérdés: Melyek azok az időtartamok, amelyek jogosító időként beszámítanak a nők kedvezményes nyugdíjazásánál, amely életkorra tekintet nélkül 40 év munka után jár?
Részlet az állásfoglalásából: […] A nőkkedvezményes nyugdíjának megállapításánál jogosultsági időnek kizárólaga) akeresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá esőjogviszonnyal, valamint b)terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozásisegélyben,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. február 1.

Kiegészítő tevékenységű evás egyéni vállalkozó jövedelme, járulékai

Kérdés: Van-e kötelező járulékfizetése 2011-ben egy eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozónak, aki 2011-től saját jogú nyugdíjasnak minősül, vagy csak a havi 5100 forint összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie? Van-e valamilyen jelentősége a vállalkozói kivét nagyságának, illetve vonatkozik-e rá a jövedelemkorlát?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az eva hatálya alá tartozó kiegészítő tevékenységet folytatóegyéni vállalkozó az általános szabályoknak (Tbj-tv. 37. és 37/A. §)megfelelően havi 5100 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésérekötelezett, illetve 10 százalékos nyugdíjjárulék-fizetési...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. február 1.

Nyugdíjas beltag minősítése

Kérdés: Kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül-e az a bt.-beltag nyugdíjas, akinek a kereseti korlát miatt megszüntetik a nyugellátását?
Részlet az állásfoglalásából: […] Öregségi nyugdíjas esetében a válaszunk: igen. A Tbj-tv. 4.§ f) 3. alpontja értelmében az egyéni vagy társas vállalkozó kiegészítőtevékenységét nem érinti, ha nyugellátása folyósítása szünetel. Más azonban a helyzete a rokkantsági (baleseti rokkantsági)nyugdíjban...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. december 21.

Rokkantsági járadékban részesülő munkavállaló táppénze

Kérdés: Jogosult-e táppénzre az a munkavállaló, akinek a részére 2008. október 1-jétől visszamenőleg rokkantsági járadékot állapítottak meg, tekintettel 80 százalékos egészségkárosodására? Az OEP tájékoztatása szerint a dolgozó csak betegszabadságra jogosult, táppénzre nem.
Részlet az állásfoglalásából: […] A rokkantsági járadék 1988. január 1-jétől kerültbevezetésre abból a célból, hogy a fiatalon teljesen munkaképtelenné váltszemélyek megélhetéséhez támogatást nyújtson. A 83/1987. MT. rendelet alapján, aki a 25. életéve betöltéseelőtt teljesen munkaképtelenné vált,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. december 21.

Rokkantsági nyugdíjas munkavállaló korkedvezmény-biztosítási járuléka

Kérdés: Kell-e korkedvezmény-biztosítási járulékot fizetni a rokkantsági nyugdíjas munkavállaló után?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdésre a válasz nem.A Tbj-tv. 18. § (1) bekezdés e) pontja értelmében afoglalkoztató a külön jogszabályban meghatározott korkedvezményre jogosítómunkakörben foglalkoztatott, saját jogú nyugdíjasnak nem minősülő biztosított,illetőleg kiegészítő tevékenységet...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. november 9.

Szolgálati idő szerzése fizetés nélküli szabadság ideje alatt

Kérdés: Hogyan gondoskodhat a szolgálati ideje megszerzéséről az a személy, aki előreláthatólag hosszabb ideig külföldön fog tartózkodni, és addig fizetés nélküli szabadságon lesz?
Részlet az állásfoglalásából: […] A Tbj-tv. 34-35. §-ai lehetőséget nyújtanak a nyugellátáshozszükséges szolgálati idő, illetve szolgálati idő és az ehhez kapcsolódó,figyelembe vehető jövedelem megszerzésére azok számára, akik nem állnak, vagynem álltak biztosítási kötelezettséggel járó...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. október 12.

Rokkantnyugdíjas munkavállaló napi munkaideje

Kérdés: Dolgozhat-e napi 8 órás munkaviszonyban az a rokkantsági nyugdíjas munkavállaló, aki 2003 óta 67 százalékos rokkant, és 2008. óta napi 6 órában dolgozik? Kérheti-e a nyugdíj 0,5 százalékos mértékű emelését?
Részlet az állásfoglalásából: […] A rokkantsági nyugdíjjogosultságára tekintettel már nem bírjelentőséggel a napi munkavégzés időtartama, így a napi 6 óra helyett nyugodtandolgozhat 8 órában. Azoknak a III. csoportba tartozó rokkantsági (balesetirokkantsági) nyugdíjban részesülő személyeknek, akiknek az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. szeptember 28.

Nyugdíjas munkavállaló üzemi balesete

Kérdés: Valóban nem jogosult-e semmilyen egészségbiztosítási ellátásra az a saját jogú nyugdíjas munkavállaló, aki 2009. október 5-től munkaviszonyban áll, és 2010. augusztus 24-én munkába menet a gyalogátkelőhelyen elütötte egy autó, ami miatt azóta is keresőképtelen? A foglalkoztató tájékoztatása szerint kizárólag a 15 nap betegszabadságra jogosult, tekintettel arra, hogy a keresetéből nem vonnak pénzbeli egészségbiztosítási járulékot.
Részlet az állásfoglalásából: […] Sajnos, munkáltatója téves tájékoztatást adott. Először is üzemi balesetnek minősül az a baleset is, amelyeta biztosított munkába menet közben szenved el, ez az úti baleset (ez vonatkozikaz aktív korú és nyugdíjas munkavállalóra is). Az üzemi baleset...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. szeptember 28.
1
…
29
30
31
…
46