Kétszemélyes kft. tagjainak jogviszonya

Kérdés: Helyesen jár el az a kétszemélyes, papír-írószer üzletet működtető kft., amelynek tagjai heti kétórás részmunkaidős munkaviszonyban látják el az ügyvezetői tevékenységüket, és emellett mindketten személyesen is közreműködnek megbízási jogviszonyban, nulla forint megbízási díjért? Ebben az esetben csak a munkaviszony alapján merül fel a járulék- és adófizetési kötelezettség, vagy kell fizetni a megbízási jogviszony alapján is? Szerződéskötéskor a foglalkoztatói oldalon minden esetben a taggyűlés, azaz a két tag együttesen ír alá.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...felelnie a megbízási szerződés tartalmiismertetőjegyeinek. Ellenkező esetben színlelt szerződésről lehet szó, amelyegy adóhatósági ellenőrzés során a valódi tartalom szerinti minősítés törvényielvéből fakadóan [Art. 1. § (7) bekezdése]...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. szeptember 11.
Kapcsolódó címkék:  

Angliában dolgozó magánszemély személyi jövedelemadója

Kérdés: Hol kell elszámolni a személyi jövede­lem­adót abban az esetben, ha egy angliai székhelyű cég megbízási szerződést köt egy magyar magánszeméllyel programozási és szoftverfejlesztési tevékenységre, amely bárhol végezhető? A munkavállaló évi 183 napot meghaladóan Angliában kíván tartózkodni, és a munka nagy részét is ott végezné. Hogyan tudja igazolni a külföldi munkavégzést? A magánszemély korábban magyarországi székhelyű cégében végezte ugyanezt a tevékenységet.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...igazolható,hogy a magánszemély az Egyesült Királyságban végezte a munkát és fizette meg azadót. Egy esetleges magyar adóhatósági ellenőrzés során az előbbieket nekikellene bizonyítania. Természetesen a legfontosabb bizonyíték az angoladóhatósághoz...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. július 10.

Részvénytársaság vezérigazgatójának tiszteletdíja

Kérdés: Megbízási díjként vagy tiszteletdíjként kell számfejteni egy részvénytársaság vezérigazgatója számára az ügyvezetésért kifizetett havi 200 000 forintot? A költséghányad elszámolása miatt fontos ennek a kérdésnek az eldöntése.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...működő részvénytársaság alapszabálya úgy is rendelkezhet, hogy azigazgatótanács látja el egységesen az ügyvezetési és az ellenőrzési funkciókat(egységes irányítási rendszerű részvénytársaság). Ez esetben arészvénytársaságnál felügyelőbizottság...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. május 8.

Munkabér későbbi kifizetése

Kérdés: Milyen lehetőségei vannak a munkáltatónak abban az esetben, ha 1-2 hónapig nem tud bért fizetni a munkavállalóinak, mert likviditási problémái vannak?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...is. Amennyiben a munkáltató és amunkavállaló a munkabér kifizetésének határidejére vonatkozóan eltérőenállapodtak meg, munkaügyi ellenőrzés során már nem vizsgál­ható, hogy amunkáltató a kifizetés jogszabályban vagy kollektív szerződésben...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. május 8.

Bérkompenzáció

Kérdés: Hogyan kell alkalmazni 2012. évben a bérkompenzáció számítására vonatkozó jogszabályokat?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Ugyanakkor, ha azérintett munkavállalók legalább kétharmadánál nem valósul meg a kormányrendeletszerinti elvárt béremelés, a munkaügyi ellenőrzés erről a tényről határozatothoz (Met. 6/B. §). Bírság kiszabására emiatt kerül sor, azonban az elmarasztaltcégek 2...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. március 27.
Kapcsolódó címke:

Munkabér elszámolása orvosi vizsgálat ideje alatt

Kérdés: Köteles-e rendes szabadságot kivenni a munkavállaló abban az esetben, ha cukorbetegségben szenved, amelynek következtében időszakonként, előreláthatólag havonta egy alkalommal kezelés, illetve ellenőrzés céljából orvosi vizsgálaton kell megjelennie, amelynek időtartama egyelőre nem ismert? A munkavállaló arra kérte a munkáltatóját, hogy az orvosi vizsgálaton való részvétel időtartamára (amely lehet néhány óra vagy akár egy egész nap) nem szeretne szabadságot kivenni, szeretné, hogy az orvosi igazolások alapján a munkáltató a kieső időtartam alatt állásidő vagy egyéb jogcímen munkabérben részesítené. Köteles-e eleget tenni ennek a kérésnek a munkáltató?
Részlet az állásfoglalásából: […]  A munkavállaló munkavégzési kötelezettsége az előírtmunkavégzési helyen, az előírt munkaidőben folyamatosan fennáll. A munkavégzésikötelezettség alól kizárólag akkor mentesülhet, ha azt munkaviszonyra vonatkozószabály (törvény, törvényi felhatalmazás alapján...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. február 28.
Kapcsolódó címke:

Szerb állampolgárságú megbízott jogállása

Kérdés: Milyen igazolásokat kell bekérni attól a szerb állampolgárságú munkavállalótól, akit egy magyar cég megbízási jogviszonyban kíván foglalkoztatni? A munkavállaló állandó lakóhelye Szerbiában van, és a munkavégzés helye is kizárólag Szerbia, üzletkötői munkakörben, a kapcsolattartás és a teljesítményelszámolás interneten történik, a megbízási díjat bankszámlára történő átutalással egyenlítik ki. A dolgozó más jogviszonnyal nem rendelkezik, a megbízási szerződést a magyar jog szabályai szerint kötik meg. Milyen járulékokat kell megfizetni a kifizetett megbízási díj után, illetve melyik ország társadalombiztosítási szabályait kell alkalmazni, Magyarországon biztosított lesz-e?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...és megfizetnie. A bevallás benyújtását követően bemutatottilletőségigazolás alapján a kifizető az elévülési időn belül önellenőrzésselhelyesbíthet. A kifizető a nyilatkozatot és az illetőségigazolást kötelesmegőrizni (Art. 4. számú mellékletének 3. és 7...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. november 22.

Táppénz szülés után

Kérdés: Valóban igaz-e, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre nem jogosult biztosított a szülés után 6 hétig táppénzre lehet jogosult szülés utáni regenerálódás jogcímen? Mire hivatkozhat a munkáltató ügyintézője a keresőképtelenség igazolása során, ha a dolgozó orvosa nem ismeri ezt a szabályozást?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról,és annak ellenőrzéséről a 102/1995. Korm. rendelet rendelkezik. E rendelet 1.§-ának (2) bekezdésében foglaltak értelmében a keresőképtelenség elbírálása azEb-tv. 44. §-ában felsorolt...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. november 8.

Apaszabadság

Kérdés: Jogosult lesz-e az apaszabadságra az az édesapa, akinek az apaságát elismerő eljárás jelenleg folyamatban van? A gyermek születése idején az édesanya még házasságban élt, ezért a gyermeket a férj nevére anyakönyvezték, de időközben elköltözött, és együtt él a gyermek édesapjával.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...megőrzése a számviteli bizonylatokra vonatkozó előírásokfigyelembevételével a munkáltató feladata. Egy későbbi ellenőrzés során ezekkeligazolhatja, hogy a kifizetést és az államtól történő visszaigénylést jogosanhajtotta végre, ugyanis...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. november 8.
Kapcsolódó címkék:  

Koreai állampolgárságú munkavállalók közterhei

Kérdés: Kell-e valamilyen járulékot, illetve szja-t fizetni azok után a koreai munkavállalók után, akik rendelkeznek egy KOR-HUN 1-es számú nyomtatvánnyal, amely szerint Koreában foglalkoztatottak, és 2011. január 1-jétől 2013. december 31-ig biztosítottként Korea joghatósága alatt állnak? Kell-e önellenőrzést végeznie a munkáltatónak, ha nincs semmilyen közteher-fizetési kötelezettsége, de a munkavállalókat biztosítottként kezelték, és e szerint fizették utánuk a járulékokat? Az egyik munkavállaló 2008 májusa óta, a másik pedig 2011 májusa óta dolgozik a munkáltatónál.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kötelezettség nem keletkezik. Amennyibenaz igazolásokon feltüntetett időszakok alatt történt utánuk járulékfizetés,akkor azt az önellenőrzés szabályai szerint lehet korrigálni. Figyelni kellazonban arra is, hogy a koreai munkavállalók jövedelme után...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. október 25.
1
…
25
26
27
…
49