Román állampolgárságú tanulóval kötött tanulószerződés

Kérdés: Milyen kötelezettségei és feladatai vannak a foglalkoztatónak, ha egy román állampolgárságú, 19 éves fiatallal köt tanulószerződést?
Részlet az állásfoglalásából: […] A nem magyar állampolgárságú tanulóval kötötttanulószerződés vonatkozásában a foglalkoztatónak a következőket kell szemelőtt tartania. Harmadik állam állampolgárának (nem közösségi tagállam)állampolgára biztosítását, ha szociális biztonsági vagy...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. december 19.

Együttműködési megállapodás gyakorlati képzésre

Kérdés: Milyen járulék- és adófizetési kötelezettség terheli a céget, illetve a foglalkoztatót, mit kell levonni a tanulótól, és mi a teendő a magán-nyugdíjpénztári belépéssel a következő két esetben? Együttműködési megállapodás gyakorlati képzési feladatok ellátására egy főiskola és egy kft. között. Időtartam: 2006. augusztus 7-étől 2006. december 1-jéig, juttatás: bruttó 100 000 forint/hó/hallgató. Együttműködési megállapodás gyakorlati képzési feladatok ellátására egy főiskola és egy kft. között. Időtartam: 11 hónap, a megállapodásban fel van tüntetve a gyakorlati képzésben részt vevő hallgatók neve. Az együttműködési megállapodás mellé a cég kapott egy megállapodást, ahol felek a foglalkoztató és a tanuló, és amely 11 hónapon keresztül napi 8 órás foglalkoztatásra szól. Juttatás: bruttó 100 000 forint/hó.
Részlet az állásfoglalásából: […] Mindenekelőtt azt kell tisztáznunk, hogy a tanuló, illetve akft. között egyik esetben sem keletkezik biztosítási kötelezettséggel járójogviszony. Ebből következően az együttműködési megállapodásban kikötöttjuttatás után társadalombiztosítási, illetve egyéni járulék...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. december 19.
Kapcsolódó címke:

Egyetemi hallgatók foglalkoztatása

Kérdés: Egy cég egyetemi nyári szakmai gyakorlat keretében több egyetemi hallgatót foglalkoztat. Van-e akadálya annak, hogy a gyakorlat leteltét követően további egy hónapon keresztül foglalkoztassák az érintett diákokat, illetve ez esetben is fennáll-e a minimálbérig az adó- és járulékmentesség?
Részlet az állásfoglalásából: […] A nyári szakmai gyakorlat során az egyetemi hallgató és acég között nem keletkezett semmilyen biztosítási kötelezettséggel járójogviszony, ennek megfelelően járulék fizetésének kötelezettsége valóban felsem merülhetett. Sőt, az Szja-tv. 3. § 72. pontja f) alpontja...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. augusztus 15.
Kapcsolódó címkék:  

Román állampolgárságú szakiskolai tanulók foglalkoztatása

Kérdés: Egy fodrász betéti társaság együttműködési megállapodást kötött egy szakiskolával, amely alapján a tanév ideje alatt 2 fő román állampolgárságú tanulót foglalkoztatnak. 2006 nyarán vége az iskolának, de az ezt követő 1 hónap gyakorlatot még a társaságnál kell letölteniük a tanulóknak. Milyen jogviszony alapján foglalkoztatható a nyári gyakorlat tartama alatt a két tanuló, és milyen járulékokat kell utánuk fizetni? Kell-e az érintetteknek kötelezően magán-nyugdíjpénztári tagságot létesíteniük?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az együttműködési megállapodás alapján foglalkoztatotttanuló és a vállalkozó között – ellentétben a tanulószerződés alapjánfoglalkoztatott tanulóval – biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony nemkeletkezik. Ebből következően – ha nem kötnek egyéb...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. augusztus 15.

Adómentes juttatások

Kérdés: Egy részvénytársaság vezetősége 2006. január 1-jétől a béren kívüli juttatásokat egységesen minden foglalkoztatott részére 120 000 forint éves keretösszegben határozta meg. Az adómentes mértékig választható étkezési utalvány, üdülési csekk, helyi bérlet és internettámogatás. Adható-e adómentesen az arra jogosultaknak a keretösszegen felül is az iskolakezdési támogatási utalvány, vagy az rt.-nél 5-10-15 éve munkaviszonyban állóknak meghatározott értékű, az Szja-tv. szerinti adómentes juttatás?
Részlet az állásfoglalásából: […] A munkavállalóknak adott juttatások mértéke és köre amunkáltató döntése, vagy a munkáltató és a munkavállaló megállapodásánakeredménye. Ezért a munkáltató dönthet úgy, hogy az általános, általa juttatottkereten felül a dolgozók egy csoportjának további juttatásokat...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. július 4.

Borravaló utáni közterhek

Kérdés: Milyen nyilvántartásokat kell vezetnie annak a felszolgálónak, aki növelni kívánja a nyugdíj alapját, és ezért a borravaló után szeretné a 15 százalékot megfizetni? Mikor és hogyan kell a járulékokat befizetnie?
Részlet az állásfoglalásából: […] A borravalót – ellentétben a felszolgálási díjjal, amely amunkáltatón keresztül jut el a munkavállalókhoz – a felszolgáló közvetlenül avendégtől kapja. (Arra már többször is felhívtuk a figyelmet: amennyiben aborravaló "bevételezésre" kerül, és kifizetésére a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. december 13.
Kapcsolódó címke:

PhD-tanulmányokat folytató édesanya jogállása

Kérdés: Megkezdheti-e nappali tagozatos oktatás keretében 2006 szeptemberében a 3 éves PhD-tanulmányait az az édesanya, aki jelenleg a második gyermekével van GYED-en, amely 2006. július 19-ig tart? A GYED lejárta után igényelhető-e a GYES? A biztosított jogosult lenne az egyetem által folyósított ösztöndíjra, a feladatokat e-mailen kapná, és küldené az egyetemre, személyesen csak 1-2 hetente kellene megjelennie konzultációra. Kell-e közterheket fizetni a kapott ösztöndíj után, illetve a GYES letelte után szerezhet-e ez alapján szolgálati időt? Ki kell-e lépnie a munkahelyéről a fizetés nélküli szabadság letelte után?
Részlet az állásfoglalásából: […] Olvasóink tájékoztatásául említjük csak meg, hogy afelsőfokú oktatási intézmény – mely ez esetben egyetem – a legmagasabb képzésiszintként doktori (PhD) tudományos fokozatot ítél oda. E fokozat meghatározotttudományág magas színvonalú ismeretét, önálló kutatómunkára...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. november 8.

AM könyv főfoglalkozású munkaviszonnyal rendelkező dolgozó esetében

Kérdés: Használhatja-e egy munkavállaló az AM könyvet abban az esetben, ha rendelkezik főállású munkaviszonnyal, és a feladat, amit el szeretne végezni, nem haladná meg havonta az 5 munkanapot, a díjazás pedig a havi 10 ezer forintot?
Részlet az állásfoglalásából: […] Látszólag nincs akadálya, hogy használja, hiszen az alkalmimunkavállalói könyvvel történő munkavégzésnek csak a következő korlátai vannak:A munkáltató ugyanazzal a munkavállalóval:– legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és– egy naptári hónapon belül legfeljebb...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. október 25.

Versenybírók járulékai

Kérdés: Változott-e a versenybírók elszámolása amiatt, hogy szeptember 1-jétől a Tbj-tv. módosítása révén a 4. § a) 1. pontjában az szerepel, hogy foglalkoztatónak minősül "bármely jogi és természetes személy, egyéni vállalkozó, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, egyéb szervezet, költségvetés alapján gazdálkodó szerv, bármely személyi egyesülés, ha biztosítottat foglalkoztat, vagy a biztosítottnak a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyára tekintettel vagy azzal összefüggésben járulékalapot képező jövedelmet juttat". Az eddigi gyakorlat szerint egy szervezet küldte ki a versenybírókat valamely egyesület versenyének a lebonyolítására, és az egyesület fizette ki a versenybírót, ezért a kifizető és a versenybíró között nem jött létre jogviszony, így járulékfizetés sem keletkezett. A fentiekhez kapcsolódóan mennyiben áll fenn járulékfizetési kötelezettség és – szintén a szeptember 1-jei módosítás miatt – bejelentési kötelezettség?
Részlet az állásfoglalásából: […] A versenybírók társadalombiztosítási jogállását nem érinti akérdésben említett jogszabályi változás. Annál inkább nem, mert biztosításikötelezettségüket eddig is az egyesület, illetve a közöttük fennálló jogviszonyalapján kellett elbírálni, illetve megállapítani.Az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. október 25.
Kapcsolódó címke:

Borravaló közterhei

Kérdés: Valóban kell-e közterheket fizetni a felszolgálónak a kapott borravaló után?
Részlet az állásfoglalásából: […] A borravalóval – pontosabban a vendéglátóüzletfelszolgálójaként kapott borravalóval – kapcsolatban a következő döntéseklehetségesek:Az első – leggyakoribb és legéletszerűbb (de nem jogszerű) -"megoldás", hogy az érintett "zsebre teszi", és a továbbiakban nem...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. október 11.
Kapcsolódó címke:
1
…
4
5
6
…
8