tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Összes tárgyszó megjelenítése

lábon álló fa Lábon álló fa értékesítése
Milyen közterheket kell megfizetni abban az esetben, ha egy több mint 10 éve örökölt, osztatlan közös tulajdonban lévő erdőrész egy részét a tulajdonos lábon álló faként értékesítette 2017-ben úgy, hogy a kitermelést és az elszállítást a vevő végzi? A tulajdonos mezőgazdasági őstermelő, de nem ez a főfoglalkozása, és az erdőgazdálkodás nem szerepel a tevékenységi körében. Az adásvételi szerződés nem az ő nevén ment, a tulajdonosok megbízták egy tulajdonostársukat, aki erdőgazdálkodói kódszámmal rendelkezik, és ő járt el helyettük. Melyik sorban kell feltüntetni ezt a bevételt a 2017. évről szóló személyi-jövedelem-adó-bevallásban?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 337. számában (2018. május 8.), 5733. kérdésszám alatt
lakás Munkáltató által bérelt lakás
Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik a munkáltatónak, illetve a dolgozónak a munkáltató által bérelt, a munkavállaló részére biztosított lakás mint béren kívüli juttatás után?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 242. számában (2013. július 30.), 4149. kérdésszám alatt
lakás bérbeadása
lakás-takarékpénztár Lakás-takarékpénztárba fizetett összeg közterhei
Milyen adóvonzata van egy munkavállaló részére lakás-takarékpénztárba fizetett összegnek abban az esetben, ha a kifizető cégnél nem működik cafeteria-rendszer, egyéni megállapodások alapján adják a juttatásokat?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 136. számában (2008. szeptember 30.), 2325. kérdésszám alatt
lakásbérleti díj
lakáscélú felhasználás Ingatlan értékesítéséből származó jövedelem lakáscélú felhasználása
Miért állapított meg az APEH adóhiányt egy magánszemély személyijövedelemadó-bevallásának ellenőrzése során az alábbi esetben? A magánszemély 2005 augusztusában kötött adásvételi szerződést lakás vásárlására. A vételár 10 millió forint volt, a vásárláshoz felvett 4 millió forint kamattámogatásos hitelt. 2005. november végén eladta a régi lakását 15 millió forintért, amiből a jövedelem 7 millió forint volt, tehát többet költött a lakásra, mint a jövedelme volt, és a vétel az eladást megelőző 12 hónapban történt, amit megenged a törvény.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 86. számában (2006. július 25.), 1492. kérdésszám alatt
lakáscélú hitel
lakáscélú munkáltatói támogatás
lakásfelújítási támogatás Lakásfelújítási támogatás
Valóban igénybe tudja venni a lakásfelújítási támogatást az a házaspár is, akik egy örökbe fogadott gyermeket nevelnek? Mik az igénylés feltételei ebben az esetben?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 396. számában (2021. április 13.), 6779. kérdésszám alatt
lakbér-hozzájárulás
lakcímváltozás
lakhatási támogatás
le nem vont egyéni járulék Le nem vont egyéni járulékok utólagos behajtása
Valóban igaz-e az a hír, hogy az APEH az idei évtől közvetlenül a munkavállalótól követeli azokat a le nem vont és be nem vallott egyéni járulékokat, amelyek hiányát utólag, a foglalkoztató ellenőrzése során állapítják meg? Hogyan megy ez végbe a gyakorlatban?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 139. számában (2008. november 11.), 2379. kérdésszám alatt
le nem vont járulék Le nem vont egyéni járulékok utólagos behajtása
Valóban igaz-e az a hír, hogy az APEH az idei évtől közvetlenül a munkavállalótól követeli azokat a le nem vont és be nem vallott egyéni járulékokat, amelyek hiányát utólag, a foglalkoztató ellenőrzése során állapítják meg? Hogyan megy ez végbe a gyakorlatban?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 139. számában (2008. november 11.), 2379. kérdésszám alatt
leányvállalat Kirendelés külföldi leányvállalathoz
Mentesül-e a magyarországi járulékfizetés alól az a magyarországi székhelyű cég, amelyik munkavállalóját franciaországi leányvállalatához küldi ki dolgozni 3 vagy 4 heti munkavégzésre, és Franciaországban végzett munkája után a dolgozó ott részesül munkabérben?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 167. számában (2010. február 9.), 2857. kérdésszám alatt
lelkész
leltárfelelősség Leltárfelelősség
Munkáltató felmondása esetén felelős a munkavállaló az esetleges leltárhiányért?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 396. számában (2021. április 13.), 6769. kérdésszám alatt
lemondás nyugdíjról Lemondás nyugdíjról
Lemondhat visszamenőlegesen az ellátásáról a nyugdíjhatározat kézhezvételét követően egy kft. megbízási jogviszonyban álló ügyvezetője, aki 2017. január 20-án tölti be a nyugdíjkorhatárt, és ettől az időponttól be is nyújtotta a nyugdíjigényét, de közben felmerült a lehetőség, hogy február 1-jétől további egy évre megbízást kap az ügyvezetésre, ebben az esetben viszont a tulajdonosok ragaszkodnak ahhoz, hogy még ne legyen nyugdíjas? Az esetleges lemondás befolyásolhatja a későbbi jogosultságát? Az ügyvezető nem tagja a társaságnak, a megbízás meghosszabbításáról szóló határozat január végén születik meg.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 332. számában (2018. február 6.), 5647. kérdésszám alatt
lemondás tagi kölcsönről Lemondás tagi kölcsönről
Keletkezik adófizetési kötelezettsége a magánszemélynek vagy a betéti társaságnak akkor, ha a kültag a tagi kölcsönből eredő követeléséről lemond a társaság javára?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 255. számában (2014. március 18.), 4350. kérdésszám alatt
lengyel állampolgár
leszázalékolás időpontja Leszázalékolás üzemi baleset után
Mikor kell elindítania a leszázalékolási eljárást annak a munkavállalónak, aki 2010-ben munkahelyi balesetet szenvedett, több mint fél éve táppénzben részesül, és a háziorvos tájékoztatása szerint a leszázalékolása elkerülhetetlen? Leszázalékolás esetén számít-e, hogy a munkaképesség-csökkenése üzemi baleset miatt keletkezett? Mik a munkavállaló lehetőségei?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 193. számában (2011. március 29.), 3329. kérdésszám alatt
letiltás
letiltás kamatai Letiltás kamatai
Kötelezheti a bírósági végrehajtó a munkáltatót arra, hogy a munkavállaló bérét terhelő levonások esetén a hátralék után fizetendő kamatot saját maga számítsa ki és vonja le? A bírósági végrehajtó a határozatában egy bizonyos időpontig kiszámolta a kamat összegét, és arra hivatkozik, hogy a további időszakra a munkáltató köteles kiszámítani, és a munkavállaló béréből levonni a dolgozó tartozása utáni kamatot. Sok esetben a határozatban még a kamat mértékét sem, valamint a kamatszámítási időszakot sem határozza meg pontosan.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 371. számában (2020. január 14.), 6302. kérdésszám alatt
létszám
levelező tagozatos hallgató
levonás munkabérből
licencdíj Találmányi díj közterhei
Kell-e egészségügyi hozzájárulást fizetni a belföldi magánszemély részére kifizetett licencedíj (találmány) után?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 31. számában (2004. február 24.), 538. kérdésszám alatt
liechtensteini állampolgár Liechtensteini kft.-tag biztosítási jogviszonyának igazolása
Milyen igazolás fogadható el a saját álla­mában való biztosítási jogviszonyának igazolására annak a liechtensteini állampolgárnak az esetében, aki Magyarországon alapított egy kft.-t, amelynek ő az ügyvezetője, rendelkezik európai egészségbiztosítási kártyával, valamint egy igazolással, hogy Liechtensteinben biztosított? A tag kevés időt tölt Magyarországon, a kft. tevékenysége ingatlanbefektetések felkutatása, amelyet egy ügyvédi irodának adott megbízási szerződés alapján valósít meg.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 285. számában (2015. szeptember 22.), 4843. kérdésszám alatt
liftügyelet Liftügyeletet ellátó társasházi lakó jogviszonya
Milyen jogszabályokat kell alkalmazni abban az esetben, ha egy társasház egy lakóval szeretne szerződést kötni havonta két hét folyamatos liftügyeletre, mely idő alatt éjjel-nappal otthon készenlétben kell állnia? A társasház havi 60 000 forint jövedelmet fizet ezért a munkáért. Hogyan kell megállapítani a szabadságot, hogyan kell számolni a szolgálati időt, illetve kell-e jelenléti ívet vezetni, és ha igen, hogyan? Kell-e pótlékot számolni a munkabérre?
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 80. számában (2006. április 18.), 1396. kérdésszám alatt
ló értékesítése Ló értékesítéséből származó jövedelem közterhei
Keletkezik-e közteher-fizetési kötelezettség abban az esetben, ha egy jogi személy cég (kft.) készpénzért megvásárol egy lovat egy magánszemélytől? Az ügyletről a felek adásvételi szerződést kötöttek.
Megjelent a Társadalombiztosítási Levelek 85. számában (2006. július 4.), 1487. kérdésszám alatt