Izraeli-magyar állampolgárságú nyugdíjas közterhei

Kérdés: Jogosult egészségügyi szolgáltatásra vagy egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie annak az izraeli-magyar állampolgárnak, aki Izrael Államtól nyugellátásban részesül, és Magyarországra kíván települni? Az érintett személy Magyarországon rendelkezik egy bejegyzett kft.-vel, amelyben jelenleg nem működik közre. Milyen járulékfizetésre lesz kötelezett abban az esetben, ha vállal személyes közreműködést a cégben, illetve ez kiváltja az esetleges egészségügyiszolgáltatási­járulék-fizetési kötelezettséget?
Részlet az állásfoglalásából: […] Izrael Állammal hazánknak nincs szociálpolitikai megállapodása, illetve nem EGT-tagállamról van szó, tehát az onnan folyósított nyugellátás alapján az említett kettős állampolgár nem minősül Magyarországon saját jogú nyugdíjasnak, és ezen a címen nem illeti meg...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. szeptember 22.

Többes jogviszonyú evás egyéni vállalkozó közterhei

Kérdés: Milyen járulékfizetési kötelezettsége van annak a nyugdíjas evás egyéni vállalkozónak, aki egy betéti társaságban is közreműködik, ahol megfizetik utána a járulékokat?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdésben említett személy egyidejűleg egyéni és társas vállalkozói, mégpedig – saját jogú nyugdíjas státuszára tekintettel – kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó jogviszonyban áll. A Tbj-tv. 38. §-ának (1) bekezdése értelmében több jogviszony...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. szeptember 1.

Nappali tagozatos főiskolai hallgató őstermelői tevékenysége

Kérdés: Hogyan alakul annak az őstermelőnek a járulékfizetési kötelezettsége, aki nappali tagozatos főiskolai hallgató, és iskolaszövetkezeti tagként munkaviszonyban áll?
Részlet az állásfoglalásából: […] A mezőgazdasági őstermelőre a Tbj-tv. 5. §-a (1) bekezdésének i) pontja értelmében kiterjed a biztosítás, kivéve ha– a reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen kisebb, mint 20 év,– kiskorú személyt és a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. augusztus 11.

Rokkantsági járadékban részesülő egyéni vállalkozó

Kérdés: Valóban csak a havi 6930 forint összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot kell megfizetnie annak a rokkantsági járadékban részesülő egyéni vállalkozónak, aki július 5-én 62 és fél éves lesz, tehát betölti az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt, de továbbra is a rokkantsági járadékot fogja kapni, mert annak az összege jóval kedvezőbb számára, mint a nyugdíj?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdés nyilvánvalóan a Tbj-tv. 4. §-ának e) pontjára utal, miszerint kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül az az egyéni és társas vállalkozó is, aki vállalkozói tevékenységét özvegyi nyugdíjasként folytatja, és a reá irányadó öregségi...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. július 14.

Személyesen közreműködő kft.-tag közterhei

Kérdés: Hogyan kell teljesítenie a közteher-fizetési kötelezettségét egy kft. személyesen közreműködő tagjának, aki főállású kisadózó vállalkozóként a magasabb összegű, havi 75 ezer forintos tételes adót fizeti, amely alapján a minimálbérnél magasabb összegű ellátási alapra jogosult?
Részlet az állásfoglalásából: […] Sajnos az ellátási alap és járulékfizetési kötelezettség között ilyen jellegű összefüggés nincs, ez utóbbit szigorú jogszabályok diktálják. Jelen esetben elsődlegesen is a Kata-tv. azon előírását [2. § 8. alpontjának g) pontja] kell figyelembe venni, hogy nem minősül...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. július 14.

Betéti társaság beltagjának nyugdíjazása

Kérdés: Azt az információt kaptuk, hogy meg kell szüntetnie egy napra a tagsági viszonyát egy betéti társaság beltagjának abban az esetben, ha nyugdíjba szeretne vonulni. Valóban így van? A beltag jelenleg munkaviszony keretében dolgozik a társaságban, de 2015. november 30-án meglesz a 40 év jogosultsági ideje, és igénybe szeretné venni a nyugellátást. Ebben az esetben a társasági szerződést is módosítani kell a nyugdíjazás napján, tehát arra az egy napra, amikor nem állhat biztosítási jogviszonyban?
Részlet az állásfoglalásából: […] Sajnos ezzel a kérdéssel kapcsolatban még mindig sok téves információ hangzik el annak ellenére, hogy az idevágó jogszabály és annak gyakorlati alkalmazása évek óta nem változott. A további félreértések elkerülése érdekében tájékoztatjuk, hogy jelenleg nem fordulhat elő...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. június 2.
Kapcsolódó címkék:  

Nyugdíjas kisadózó nyugdíjemelése

Kérdés: Az éves megszerzett bevétel hány százalékával kérheti a nyugdíja emelését egy betéti társaság saját jogú öregségi nyugdíjas beltagja, aki főfoglalkozásúnak nem minősülő kisadózóként 25 000 forint tételes adót fizet?
Részlet az állásfoglalásából: […] A saját jogú nyugdíjas kisadózó vállalkozó nem minősül főállású kisadózónak, ami egyben azt is jelenti, hogy a havi 25 ezer forintos tételes adó megfizetése ellenében – a Kata-tv. 10. §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint – semmilyen társadalombiztosítási vagy...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. június 2.

Egyszemélyes kft. tulajdonosának jogviszonya

Kérdés: Helyesen történik a jogviszonyok meghatározása, illetve bejelentése annál az egyszemélyes kft.-nél, amelynek a tulajdonosa alapítói határozat alapján tagi jogviszonyban művezetőként közreműködik a cég tevékenységében, ügyvezetőként viszont nem vesz fel jövedelmet, így ezt a tevékenységet semmilyen jogviszonyban nem jelenti be? A társasági szerződés nem rendelkezik a személyes közreműködésről.
Részlet az állásfoglalásából: […] Az ismertetett tényeket alapul véve helyes a jogviszonyok elbírálása és a társadalombiztosítási bejelentés is. Ugyanis a társaság tevékenységében nem munkaviszony és nem megbízási jogviszony keretében személyesen közreműködő – nem saját jogú nyugdíjas – tag...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. április 28.
Kapcsolódó címkék:  

Mezőgazdasági őstermelő közterhei

Kérdés: Helyes, ha csak a havi 6930 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizeti meg az a 42 éves családi gazdálkodó, aki megszüntette a munkahelyét, és főfoglalkozásúként végzi a gazdálkodási tevékenységet, vagy be kell jelentkeznie, mint főfoglalkozású őstermelő, esetleg a múlt évi bevétel 20 százaléka után kell megfizetnie az egészségbiztosítási, valamint a nyugdíjjárulékot?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdésben említett mezőgazdasági őstermelő a munkaviszonya megszűnésének időpontjában a Tbj-tv. 5. §-a (1) bekezdésének i) pontja értelmében mezőgazdasági őstermelőként biztosítottá vált. Az említett jogszabályi hely alapján ugyanis a mezőgazdasági őstermelőre...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. április 28.
Kapcsolódó címkék:  

Árvaellátásban részesülő munkavállaló járulékai

Kérdés: Milyen járulékokat kell megfizetni egy árva­ellátás mellett dolgozó 22 éves női munkavállaló után, aki jelenleg felnőttoktatásban is részt vesz? A nyugdíjasokra vonatkozó jövedelemkorlát, illetve egyéb szabályozások figyelembe vehetők ebben az esetben?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az árvaellátás hozzátartozói nyugellátás, az ebben részesülő személy nem tekintendő saját jogú nyugdíjasnak. Ez azt jelenti, hogy munkabére után az általános szabályok szerint kell leróni a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót (természetesen figyelembe véve, a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. április 28.
1
…
18
19
20
…
46