tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

5 találat a megadott ekhós jövedelem tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Kedvezmény ekho szerint adózó munkavállalók esetén

Kérdés: Hogyan érvényesítheti a 61/2020. Korm. rendelet alapján járó kedvezményeket a kft. a munkaviszonyban álló dolgozói után, ha azok a minimálbért meghaladó díjazásukra az ekho szerinti adózást választották? Kiterjed-e erre is a kedvezmény?
Részlet a válaszból: […]a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás alól, míg a biztosítottnak nem kell megfizetnie a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, a 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és az 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot. A 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék maxi-mális havi összege pedig csak 7710 forint lehet.Ugyanakkor azt az összeget, amelynek kifizetésére az érintett az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást választja, nem érinti a kedvezmény, ez után a foglalkoztatónak meg kell fizetnie a 17,5 százalékos kifizetői[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. április 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6410

2. találat: Ekhós jövedelem figyelembevétele kereseti korlát számításánál

Kérdés:

Figyelembe kell venni az ekhós jövedelmet a kereseti korlát számításánál egy korhatár előtti ellátásban részesülő személy esetében?

Részlet a válaszból: […]összeghatár megállapításánál. A teljesség kedvéért megemlítjük azt is, hogy a korhatárt be nem töltött saját jogú nyugdíjas esetében viszont az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás alapját - amelyet 11,1 százalékos ekho terhel - sem a kereseti korlát, sem pedig a 0,5 százalékos nyugdíjnövelés számításánál nem lehet figyelembe venni.   Olvasói észrevétel (megjelent a Számviteli Levelek 279. számában – 2015.06.02.) Észrevétel: A Társadalombiztosítási Levelek 276. számában megjelent 4705. számú válaszukkal kapcsolatban az alábbi kérdésem van: Jól értem, hogy annak a korhatárt be nem töltött saját jogú nyugdíjas munkavállalónak az esetében, aki az ekho szabályai szerint veszi fel a bérét összesen 11,1 százalékos levonással, nincs jövedelemkorlát, annak a munkavállalónak viszont, aki az általános szabályok szerint veszi fel a bérét, 16 százalék személyijövedelemadó-, 10 százalékos nyugdíjjárulék- és 4 százalékos egészségbiztosításijárulék-levonással, figyelembe kell vennie a jövedelemkorlátot is? Az ekho szabályait alkalmazó munkavállaló esetében tehát dupla kedvezmény vehető figyelembe, hiszen kedvezőbbek a közterhek, és nem kell számítani a nyugellátás szüneteltetésére sem? A szerző válaszol: Tisztelt Olvasónk! Köszönjük észrevételeit. Olvasónk helyesen értelmezi az említett választ. Az Ekho-tv. 4. §-ának (2) bekezdése értelmében az ekho szerinti adózást választó magánszemély - főszabályként - az ekho-alap összegéből 15 százalék[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. április 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4705

3. találat: Megbízott ekhója

Kérdés: Választhatja november-december hónapokra az ekho szerinti adózást a fennálló megbízási jogviszonyára tekintettel az a foglalkoztatott, akinek a munkaviszonya 2014. október 31-én megszűnt?
Részlet a válaszból: […]vállalkozónak nem minősülő magánszemélyként vállalkozási, megbízási jogviszony alapján a minimálbér 12-szeresét elérő olyan jövedelmet szerez, amely után a közteher-viselési kötelezettségek (EGT-államban biztosított személy esetében a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség) teljesítése az általános szabályok szerint történik.Mindehhez az Ekho-tv. ugyanezen szakasza (4) bekezdésének b) pontja annyit fűz, hogy a 25 millió forintos éves felső határ összege olyan arányban csökken, ahogy az általános szabályok szerint adózott jövedelem aránylik a minimálbér 12-szereséhez.Mit jelent mindez a gyakorlatban?Például ha egy magánszemélynek október 31-én megszűnt a munkaviszonya, de január 1-jétől október 31-ig munkaviszonyában 800 000 forintnyi munkabért szerzett, akkor 2014-ben 800 000 / (12 x 101 500) x 25 000 000 = 16 420 361 forintos bevételi összeghatárig vállalhatja az ekho szerint adózást. Más megközelítésben, noha munkaviszonya már nem áll fenn, november, december havi megbízási jogviszonya esetén[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. december 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4602
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

4. találat: Korhatár előtti ellátásban részesülő személy kereseti korlátja

Kérdés: Beleszámít az ekho szerinti adózásból származó jövedelem a kereseti korlát összegébe egy korhatár előtti ellátásban részesülő személy esetében, illetve figyelembe kell-e venni a jövedelem teljes összegét?
Részlet a válaszból: […]3,9 százalék minősül nyugdíjjáruléknak. Rendelkezik tehát nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelemmel, amit a Tny-tv. 83/B. §-a alkalmazása során meghatározott éves kereseti korlát számításánál figyelembe kell venni. Mégpedig - a jelenlegi jogalkalmazói gyakorlat szerint - teljes összegben, annak ellenére, hogy a nyugdíj alapjául szolgáló jövedelem meghatározása során csak az ekho-alap 61 százaléka kerül beszámításra.A korhatárt be nem töltött öregségi nyugdíjas (nők kedvezményes[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. július 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4454

5. találat: Szakmai nyugdíjas művész ekhós jövedelme

Kérdés: A jövedelemkorlát megállapításánál figyelembe kell-e venni az ekhós jövedelmet is egy művész esetében, aki szakmai nyugdíjat kap?
Részlet a válaszból: […]alapjául szolgáló jövedelmet kell figyelembe venni. Az ekho szerinti adózást vállaló nyugdíjastól levont 11,1 százalékos ekho azonban nem tartalmazza a nyugdíjjárulékrészt, így e jövedelem nem számítandó
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. február 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3261
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,