tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

5 találat a megadott cégautóadó tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi adója

Kérdés: Kell-e cégautóadót fizetni egy házi betegápolással foglalkozó betéti társaságnak abban az esetben, ha az alkalmazottai saját gépkocsival mennek a betegekhez, és ehhez útnyilvántartás alapján gépkocsi-költségtérítést kapnak?
Részlet a válaszból: […]csökkentő közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi alapfeladatának ellátása érdekében üzemeltetnek. Az adómentességnek tehát az a feltétele, hogy azt egészségügyi államigazgatási szerv üzemeltesse, és kizárólag a betegségmegelőző, gyógyító, egészségkárosodást csökkentő közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi alapfeladat ellátásában használják. Ezeknek a feltételeknek a magánszemély[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. május 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2605
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Házi betegápoló cégautóadó-fizetési kötelezettsége

Kérdés: Mentesül-e a cégautóadó-fizetési kötelezettség alól az a házi betegápolást végző egyéni vállalkozó, akinek tevékenységét a társadalombiztosítás finanszírozza alapítványon vagy más vállalkozón keresztül, saját tulajdonú gépkocsijával jár a betegekhez, és ezzel szemben költséget számol el a gépkocsira?
Részlet a válaszból: […]csökkentő közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi alapfeladatának ellátása érdekében üzemeltetnek. Az adómentességnek tehát az a feltétele, hogy azt egészségügyi államigazgatási szerv üzemeltesse, és kizárólag a betegségmegelőző, gyógyító, egészségkárosodást csökkentő közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi alapfeladat ellátásában használják. Ezeknek a feltételeknek az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. május 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2586
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Cégautóadó átvállalása

Kérdés: Átvállalhatja-e a cégautóadó-fizetési kötelezettséget a munkáltató abban az esetben, ha utazó munkakörben dolgozó munkavállalói részére havonta 500 km sajátszemélygépkocsi-használati költségtérítést fizet? A cég felé nem kell elszámolniuk, a bevallásukban saját maguk számolnak el költséget.
Részlet a válaszból: […]arányában kötelezettek. A fő szabály alól két kivétel van. Nem a tulajdonos, hanem a lízingbe vevő köteles az adó megfizetésére akkor, ha a személygépkocsit pénzügyi lízingbe vették. Nem a tulajdonos, hanem a személygépkocsi költségelszámoló használója kötelezett az adó megfizetésére, ha a személygépkocsit Magyarországon nem vették hatósági nyilvántartásba. A Gjt. nem ad arra lehetőséget,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. március 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2521
Kapcsolódó tárgyszavak:

4. találat: Evás cég cégautóadója

Kérdés: Van-e ehofizetési kötelezettsége egy evás cégnek a magáncélra használt cégautó után? Cégautóadót nem fizet a cég, mert azt az eva kiváltja.
Részlet a válaszból: […]egészségügyi hozzájárulás az Szja-tv. 70. §-a szerinti természetbeni juttatás után terheli az adóalanyokat. Mivel az evás társaságot cégautóadóval összefüggésben adókötelezettség nem terheli, ezen a címen ehofizetési kötelezettség sem merül fel. 2009. február 1-jétől az Eho-tv. 4. § (2) bekezdését hatályon kívül helyezték, a cégautóadó után egészségügyi hozzájárulást nem kell fizetni. Ennek az az oka, hogy a cégautóadó-fizetés rendszere átalakult, és a cégautóadó-fizetési kötelezettség már nem kötődik a magáncélú használathoz, vagy annak lehetőségéhez. A cégautóadó tehát nem jövedelmet adóztat, hanem a Gjt. hatálya alá kerülve vagyoni típusú adóvá válik. Az Eva-tv. 17. § (3) bekezdése[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. február 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2471

5. találat: Evás társas vállalkozás cégautóadó-fizetési kötelezettsége

Kérdés: Van-e az evás társaságnak a tulajdonában álló személygépkocsi után cégautóadó-fizetési kötelezettsége az új szabályok szerint? A cégautót magáncélra nem használjuk.
Részlet a válaszból: […]személygépkocsi van, vagy személygépkocsit pénzügyi lízingbe vesz. A cégautóadó havi kötelezettségét azokra a hónapokra kell megfizetni, amikor az adókötelezettség fennáll. Otto-motor esetén az 1600 cm3 hengerűrtartalmat meg nem haladó hajtómotorral ellátott személygépkocsi után havonta 7000 forintot kell fizetni. Az 1600 cm3 hengerűrtartalmat meghaladó személygépkocsi után az adó havonta 15 ezer forint. A Gjt. 17/C. §-a szerint a nem magánszemély tulajdonában lévő, hatósági nyilvántartásban szereplő személygépkocsi után az adókötelezettség a tulajdonszerzést követő hónap első napjával kezdődik, s a tulajdonos tulajdonából való kikerülés hónapjának utolsó napjáig tart. Pénzügyi lízingbe vett személygépkocsira az adókötelezettség a lízingbe vételt követő hónap 1. napján kezdődik, annak a hónapnak az utolsó napjáig tart, amikor a lízingbe adónak a személygépkocsit visszaadják. Az evás társaság csak akkor nem kötelezett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. január 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2450