tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott egyes meghatározott juttatások tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Partnertalálkozó

Kérdés: Milyen címen kell figyelembe venni egy kft. által a viszonteladói részére szervezett partnertalálkozón biztosított étel- és italfogyasztást, illetve a felmerült egyéb kiadásokat (bérleti díj, fellépő előadók díjazása)? A programok során a legjobb partnerek és képviselők ajándékként serlegeket, illetve okleveleket is kapnak. Reprezentációnak, üzleti ajándéknak, esetleg egyes meghatározott juttatásnak vagy csekély értékű ajándéknak számítanak ezek a juttatások? Dokumentálni kell a résztvevőket valamilyen módon? Milyen közterheket kell megfizetni a fentiekhez kapcsolódóan?
Részlet a válaszból: […]tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény. Abban az esetben tehát, ha a kft. partnerei, viszonteladói, vevői, ügyfelei részére rendezett találkozó döntően a szakmai programok miatt került megrendezésre, akár reprezentációs eseménynek is tekinthető. Repre-zentációs költségnek a rendezvényhez kapcsolódó vendéglátás - étel, ital, a rendezvényhez kapcsolódó szolgáltatások -, valamint az utazás, szállás és szabad-időprogram költsége minősül, mely után a juttató egyes más meghatározott juttatásként adózik.A reprezentációs kiadások adóalapjába nem kell beszámítani a rendezvény megszervezésével, lebonyolításával kapcsolatos költségeket, például a bérelt helyiség bérleti díját, a programszervezés díját, szakmai program kiadásait, a hangosítás, a kép- és hangfelvétel díját, dekoráció biztosítását, a hoszteszszolgáltatás díját stb., mivel ezek a költségek a kifizető tevékenységével kapcsolatban felmerült, elszámolható költségek.A reprezentációs eseményen átadott ajándékra alkalmazható az üzleti ajándékra vonatkozó szabályozás. Az üzleti ajándék az Szja-tv. 3. §-ának 27. pontja alapján a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék. Az ajándék lehet ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás, valamint ezekre szóló utalvány is. Az üzleti ajándék megjelenési formája nyitott, ezért az lehet serleg vagy oklevél is. Az üzleti ajándék fogalmilag nem kötődik valamilyen nevesített eseményhez vagy alkalomhoz, ezért reprezentációs rendezvény keretében, vagy attól függetlenül is adható. Az üzleti ajándéknak felső értékhatára nincs, az adóévben adható üzleti ajándékok száma nem korlátozott.Az Szja-tv. 70. §-ának (4) bekezdése alapján a reprezentáció és az üzleti ajándék juttatása egyes más meghatározott juttatásként adózik, kivéve, ha az Szja-tv. valamely szabálya szerint adómentesnek minősül.Az események, rendezvények minősítéséhez, a repre-zentációs vagy döntően szabadidős rendezvény elhatárolásához olyan célnak megfelelő dokumentációt kell létrehozni, amelyből az adózási szempontból releváns adatok megállapíthatóak. Ilyenek lehetnek a juttatásra vonatkozó dokumentumok és körülmények, a szervezés, a reklám, a hirdetés, az útvonal, úti cél, tartózkodási hely és idő, a tényleges szakmai és hitéleti szabadidőprogram aránya. Célszerű a program körülményeit igazoló dokumentumokon kívül megőrizni a meghívottak,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. június 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6818

2. találat: Egyes meghatározott juttatások felmentési idő alatt

Kérdés: Keletkezik valamilyen bevétele a vezető beosztású munkavállalónak abban az esetben, ha a felmentési időre a munkaviszony későbbi időpontban történő megszűnéséig a munkáltató továbbra is biztosítja számára a cégautót, valamint a mobiltelefont? Milyen közterheket kell megfizetni ebben az esetben?
Részlet a válaszból: […]terhelő kiadásokbólca) a forgalomarányos kiadások tételes elkülönítésével és a nem forgalomarányos kiadásoknak a forgalomarányos kiadások magáncélú hányada értékével meghatározott magáncélú használat értékének, vagy a kifizető választása szerint a kiadások 20 százalékának, illetve - ha magáncélú telefonhasználat elkülönítése nem lehetséges - a kiadások 20 százalékának,cb) ha a kifizető a szolgáltatás nyújtója, a magáncélú használat szokásos piaci értékének vagy az összes használat szokásos piaci értéke 20 százalékánaka magánszemély által meg nem térített része."A hatályos rendelkezések lehetővé teszik, hogy a kifizető elkülönítse a magáncélú és nem magáncélú hívásokat, és az adófizetési kötelezettséget a magáncélú hívások után teljesítse. Ha erre nincs mód, vagy egyébként a kifizető a magán- és nem magánhívásokat nem különíti el, akkor adófizetési kötelezettség a kiadások 20 százaléka után keletkezik.Abban az esetben, ha a magánszemélynek nincs munkavégzési kötelezettsége, nyilván fel sem merülhet nem magánjellegű hívás, ezért ekkor a kifizetőnek, munkáltatónak a telefonszolgáltatás miatti kiadások 20 százaléka után keletkezik adófizetési kötelezettsége. Az adókötelezettséget mint egyes más meghatározott juttatás után, a 19 százalékkal növelt juttatási értéke 15 százalékos személyi jövedelemadó, valamint 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. október 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5206

3. találat: Egyes meghatározott juttatások ehója

Kérdés: Hogyan kerülheti el a külföldiek után keletkező egészségügyihozzájárulás-bevallási és -fizetési kötelezettséget egy magyar kft., amely külföldön rendezett éves régiós értékesítési konferenciá­ján egyes meghatározott juttatásokat, pl. üzleti ebédet juttat a résztvevőknek, amelynek 1,19-szeres értéke után megfizetik a személyi jövedelem­adót? A konferencia résztvevőinek 10 százaléka belföldi illetőségű, a többi EU-s, illetve harmadik országbeli állampolgár.
Részlet a válaszból: […]- jövedelem után,2. vagy a Tbj-tv. szerint belföldinek minősülő magánszemélyt terheli az általa megszerzett - Eho-tv.-ben meghatározott - jövedelem után.A nem belföldinek minősülő személlyel összefüggésben tehát nem merülhet fel sem a kifizetőt terhelő, sem a magánszemélyt terhelő egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség.Ennek köszönhetően a kérdéses
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. március 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5004