tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott cégautó magáncélú használata tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Köztestület választott tisztségviselőjének személygépkocsi-használata

Kérdés: Köztestület választott képviselői céges autót használnak a feladatok ellátására. Milyen adózási következményekkel kell számolni, ha a céges autót magáncélra is használják, és annak költségét a cég viseli, illetve mi a helyzet akkor, ha a kifizető bérbe veszi a magánszemély autóját minden költséget viselve, és azt a magánszemély használja, akár magáncélra is?
Részlet a válaszból: […]magáncélú használatával kapcsolatosan sem a kifizetőnek, sem a magánszemélynek adófizetési kötelezettsége nem keletkezik. A személygépkocsi üzemeltetésének költségeit a tulajdonos kifizető a saját nevére szóló számlákkal igazolja, és könyvelésében feltünteti. Ha a kifizető bérbe veszi a magánszemély személygépkocsiját, akkor a magánszemélynek ingó dolog bérbeadása címén keletkezik önálló tevékenységgel kapcsolatos bevétele. A kifizető által bérelt személygépkocsi magáncélú használata esetén azonban ezen a címen adófizetési kötelezettség nem keletkezik. A Gjt. 17/A § (1) bekezdése szerint adóköteles az a Szja-tv. szerinti személygépkocsi, amely nem magánszemély tulajdonában áll, és az a személygépkocsi is, amely után a számviteli törvény vagy személyijövedelemadó-törvény alapján[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. augusztus 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3067

2. találat: Evás cég cégautóadója

Kérdés: Van-e ehofizetési kötelezettsége egy evás cégnek a magáncélra használt cégautó után? Cégautóadót nem fizet a cég, mert azt az eva kiváltja.
Részlet a válaszból: […]egészségügyi hozzájárulás az Szja-tv. 70. §-a szerinti természetbeni juttatás után terheli az adóalanyokat. Mivel az evás társaságot cégautóadóval összefüggésben adókötelezettség nem terheli, ezen a címen ehofizetési kötelezettség sem merül fel. 2009. február 1-jétől az Eho-tv. 4. § (2) bekezdését hatályon kívül helyezték, a cégautóadó után egészségügyi hozzájárulást nem kell fizetni. Ennek az az oka, hogy a cégautóadó-fizetés rendszere átalakult, és a cégautóadó-fizetési kötelezettség már nem kötődik a magáncélú használathoz, vagy annak lehetőségéhez. A cégautóadó tehát nem jövedelmet adóztat, hanem a Gjt. hatálya alá kerülve vagyoni típusú adóvá válik. Az Eva-tv. 17. § (3) bekezdése[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. február 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2471

3. találat: Evás társas vállalkozás cégautóadó-fizetési kötelezettsége

Kérdés: Van-e az evás társaságnak a tulajdonában álló személygépkocsi után cégautóadó-fizetési kötelezettsége az új szabályok szerint? A cégautót magáncélra nem használjuk.
Részlet a válaszból: […]személygépkocsi van, vagy személygépkocsit pénzügyi lízingbe vesz. A cégautóadó havi kötelezettségét azokra a hónapokra kell megfizetni, amikor az adókötelezettség fennáll. Otto-motor esetén az 1600 cm3 hengerűrtartalmat meg nem haladó hajtómotorral ellátott személygépkocsi után havonta 7000 forintot kell fizetni. Az 1600 cm3 hengerűrtartalmat meghaladó személygépkocsi után az adó havonta 15 ezer forint. A Gjt. 17/C. §-a szerint a nem magánszemély tulajdonában lévő, hatósági nyilvántartásban szereplő személygépkocsi után az adókötelezettség a tulajdonszerzést követő hónap első napjával kezdődik, s a tulajdonos tulajdonából való kikerülés hónapjának utolsó napjáig tart. Pénzügyi lízingbe vett személygépkocsira az adókötelezettség a lízingbe vételt követő hónap 1. napján kezdődik, annak a hónapnak az utolsó napjáig tart, amikor a lízingbe adónak a személygépkocsit visszaadják. Az evás társaság csak akkor nem kötelezett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. január 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2450

4. találat: Cégautó magáncélú használata

Kérdés: Milyen közterheket kell megfizetnie a cégnek, illetve a magánszemélynek abban az esetben, ha egy kft. alkalmazottja nem csak céges ügyekben használja a vállalkozás tulajdonában lévő személyautót? Változik-e a helyzet akkor, ha a cégautót a személyesen nem közreműködő tulajdonos használja?
Részlet a válaszból: […]tényállás. Ebből következően a magáncélú használat lehetőségének kizárására a kifizetőnek belső szabályzatában meg kell tiltania a magáncélú használatot, ennek megvalósulását nyilvántartással - például útnyilvántartás - alá kell támasztania, valamint a körülményekből (például tárolás helye) sem derülhet ki más. A magáncélú használat miatt keletkező adófizetési kötelezettség megfizetésére elsősorban a kifizető kötelezett. A kifizető a magánszeméllyel kötött megállapodás alapján a cégautóadó összegét átterhelheti a magánszemélyre, de ettől függetlenül is adófizetésre kötelezett a kifizető. A magáncélra is használt cégautó utáni adó egyrészt a gépkocsi beszerzési árától, másrészt a beszerzés évétől függő havi fix tétel. A havi adótétel 6 ezer és 112 ezer forint között mozog. A cégautó után fizetendő egészségügyi hozzájárulás mértéke a cégautó adótételének 25 százaléka. Munkavállalónak biztosított cégautó esetén az adó 25 százalékának 3 százalékát kell munkaadói járulék címén megfizetni. A cégautó adótételének megfizetése adózottá teszi a személygépkocsi használata miatt keletkező jövedelmet, a használathoz biztosított egyéb járulékos költségeket, például üzemanyag, parkolás, úthasználati díj stb. Nem kell cégautóadót fizetni akkor, ha azért nem keletkezik a magáncélú használat címén jövedelem, mert azt a magánszemély a kifizető felé megtéríti.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. július 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2250