Bt. beltagjának üzemorvosi vizsgálata

Kérdés: Kötelező a munkavállalók üzemorvosi munkaköri alkalmassági vizsgálatának elvégzése egy kft. öregségi nyugdíjban részesülő beltagja esetében, aki a cég ügyvezetésén kívül részmunkaidőben személyesen is dolgozik a vállalkozásban? Hogyan módosult az ezzel kapcsolatos törvényi szabályozás?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...igazgatási szolgálati jogviszonyban, a bíró szolgálati viszonyában, az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyában, az ügyészségi szolgálati viszonyban, szövetkezeti tagság esetén a munkaviszony jellegű jogviszonyban, szociális szövetkezetben...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2024. április 9.
Kapcsolódó címke:

SZÉP-kártyára utalt összeg közterhei

Kérdés: Hogyan kell bevallani és megfizetni a közterheket abban az esetben, ha a munkáltató havonta 45.000 forintot utal a dolgozói SZÉP-kártyájára, amelyből az időarányos rekreációs keret 37.500 forint béren kívüli juttatás, az e feletti 7500 forintos rész pedig egyes meghatározott juttatás? A béren kívüli juttatás után negyedévente, az egyes meghatározott juttatás után pedig havonta kell leróni a kötelezettségeket?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Széchenyi Pihenőkártyára utalt összeg a rekreációs keret összegéig béren kívüli juttatásnak, rekreációs kereten felüli összege egyes meghatározott juttatásnak minősül. Az éves rekreációs keret 450 ezer forint. Ha a magánszemély jogviszonya a munkáltatónál...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2024. március 26.
Kapcsolódó címkék:  

Duális képzésben részesülő munkavállaló keresőképtelensége

Kérdés: Két különböző naplószámú orvosi igazolást kell leadnia a munkáltató felé annak a munkavállalónak, akit a munkáltató duális képzés keretében oktat 2023 májusától? A korábban egy jogviszonyként kezelt munkaviszony a törvényi változások következtében 2024. január 1-jétől egy heti 40 órás munkaviszonnyá és egy heti 16 órás szakképzési jogviszonnyá módosult, amelyet a cég a 'T1041-es nyomtatványon be is jelentett. Külön-külön kell elbírálni az ellátási igényeket a két jogviszonyban?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...időtartamát, a táppénz mértékét, összegét (Eb-tv. 63. §). A keresőképtelen állományba vételi joggal rendelkező orvos minden egyes jogviszonyban külön-külön bírálja el a keresőképtelenséget, és minden jogviszony esetében külön naplószámon rögzíti az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2024. március 26.

Nyugdíjelőleg

Kérdés: Mikor kapja meg a végleges nyugdíját az a személy, aki 2024. február 24-től igényelte meg az ellátást, és kapott egy végzést, amelynek értelmében nyugdíjelőleget állapítottak meg részére?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...második és a korábbi évek kereseteit a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez igazítsa. A nyugdíj megállapítása során az egyes években szerzett jövedelmeket meg kell szorozni az adott évre vonatkozó valorizációs szorzószámmal. A szorzószám a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2024. március 26.
Kapcsolódó címke:

Versenybírói elszámolás

Kérdés: Versenybírói elszámolás esetén keletkezik személyijövedelemadó- és járulékkötelezettség akkor, ha a kifizető egy egyesület, a kiküldő pedig a szakszövetség?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...tevékenység szabályai szerint visel adóterhet (Szja-tv. 17–18. §-ai).Kifizetőnek a játékvezető részére jövedelmet juttató egyesület minősül [Art. 7. § 31. pont a) alpont]. A kifizetőt adóelőleg-levonási kötelezettség terheli [Szja-tv. 46. § (1) és...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2024. március 5.
Kapcsolódó címke:

Ideiglenesen Angliába költöző biztosított

Kérdés: Mi a helyes eljárás abban az esetben, ha egy Magyarországon biztosított nő Angliába utazik a férjével, aki ott kapott munkát? Az érintett nő Magyarországon biztosított, jelenleg GYED-ben részesül, és a Magyar Államkincstárral, valamint a NEAK-kal történt telefonos egyeztetéseket követően a NEU 70 formanyomtatványon bejelentette a külföldi tartózkodását, és a magyar jogviszonnyal kapcsolatos nyilatkozat után kapott egy határozatot a tajszám felfüggesztéséről. Helyesen járt el az érintett nő ebben az esetben? Valóban fel kell függeszteni a tajszámot ebben az esetben? Hogyan tudja helyreállítani a magyar biztosítási jogviszonyát, illetve milyen módon lesz jogosult orvosi ellátásra Magyarországon, illetve Angliában?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...megszűnéséről. A bejelentést a magyarországi lakóhely szerinti illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási feladatkörében eljáró megyeszékhelyen működő járási hivatalnál kell megtenni, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon (NEU 70), mely a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2024. március 5.

Távolléti díj számítása

Kérdés: A távolléti díj részét képezi a túlórára fizetett bér? Ha igen, hogyan kell számolni vele?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Mt. részletesen szabályozza a távolléti díj kiszámításának egyes elemeit, szempontjait is. A távolléti díjat az általános szabály szerint az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, a pótlékátalány, valamint az esedékesség időpontját megelőző utolsó...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2024. március 5.
Kapcsolódó címke:

Béren kívüli juttatások és egyes meghatározott juttatások közterhei

Kérdés: Továbbra is havonta kell bevallani és megfizetni a szociális hozzájárulási adót a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások után, vagy erre a közteherre is vonatkozik az Szja-tv. 2024. január 1-jétől hatályos új szabályozása a negyedéves kötelezettségről? Hol található a Szocho-tv.-ben az erre vonatkozó előírás?
Részlet az állásfoglalásából: […] Valóban, az Szja-tv. 69. §-a (5) bekezdésének módosított a) pontja értelmében az Szja-tv. 70. és 71. szakaszában foglalt juttatások után 2024. január 1-jétől a közterheket a kifizetőnek – eltérő rendelkezés hiányában – a juttatás hónapját magában foglaló negyedév...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2024. február 13.

A csecsemőgondozási díjra való jogosultsághoz szükséges biztosítási idő

Kérdés: Milyen időszakok számíthatók be a csecsemőgondozási díjhoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe? Folyamatosnak kell lennie a biztosításnak, vagy az egyes időszakok között lehet 30 napnál hosszabb megszakítás is?
Részlet az állásfoglalásából: […] A csecsemőgondozási díjra jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani– a Tbj-tv. 6. §-a szerinti biztosításban töltött időt,– a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2024. február 13.

Egyéni vállalkozó rokkantsági ellátása

Kérdés: Van valamilyen megoldás arra, hogy ne kelljen 30 napra leállnia és szüneteltetnie a tevékenységét egy hat alkalmazottat foglalkoztató, határidős megbízásokon dolgozó egyéni vállalkozónak, aki rokkantsági ellátásra vált jogosulttá?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...váró, a hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/6080. számú törvényjavaslat erre vonatkozó előírása alapján. Tehát az látszik...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2024. január 16.
1
…
14
15
16
…
167