tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott előnyszabály tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Előnyszabály alkalmazása CSED és GYED megállapítása során

Kérdés: Alkalmazhatja az előnyszabályokat a harmadik gyermek után járó csecsemőgondozás díj és gyermekgondozási díj megállapításánál a kifizetőhely az alábbi esetben? A dolgozó jelenleg a 2016. október 3-án született második gyermeke után 2017. március 20-tól GYED-ben részesül, emellett 2017. augusztus 1-jétől napi 4 órában dolgozik. Első gyermekével 2015. december 2-áig GYED-ben részesült, amelyet szintén a kifizetőhely folyósított. A második gyermek jogán járó GYED összegének megállapításánál alkalmazták az Eb-tv. 51. §-a szerinti előnyszabályt, mivel a gyermek az előző GYED folyósításának megszűnését követő egy éven belül született, és kedvezőbb volt részére az első gyermek után járó terhességi-gyermekágyi segély naptári napi alapja. Lehetséges, hogy még mindig az első gyermek után járó GYED alapján kell folyósítani az ellátást?
Részlet a válaszból: […]mint az újabb gyermek jogán számított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani.Gyermekgondozási díj vonatkozásában, ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevétele alatt, illetve annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint a 42/D. § (2)-(3) bekezdése alapján számított gyermekgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani.A második gyermek jogán járó csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj összegének megállapításánál egyértelmű, hogy alkalmazható az előnyszabály. Azaz, ha az első gyermek jogán járó terhességi-gyermekágyi segély alapját képező naptári napi alap kedvezőbb, mint a második gyermek jogán járó ellátások (csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj) naptári napi alapja, a kedvezőbb naptári napi alap alapján kell az ellátásokat megállapítani.Tekintettel[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. március 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5682

2. találat: "Előnyszabály" alkalmazása

Kérdés: Összeszámíthatók az Eb-tv. 48. §-ának (5) bekezdésében felsorolt ellátások az előnyszabály alkalmazásakor, vagy ellátásonként kell meglennie a szükséges 180 napnak?
Részlet a válaszból: […]összegét, az utolsóként megállapított ellátás alapjának figyelembevételével kell megállapítani. Ez a törvényi szakasz rendelkezik arról is, hogy az ellátások folyósításának időtartama a 180 napnál összeszámítható. Felhívjuk a figyelmet, hogy nem vehető figyelembe az az ellátás, mely méltányosságból került megállapításra.A 48. § (8) bekezdése rendelkezik arról, hogy az utolsóként megállapított ellátás alapja kizárólag akkor vehető figyelembe, ha az a jogosultság kezdőnapján fennálló foglalkoztatónál elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy az előny­szabály csak abban az esetben alkalmazható, ha az így megállapított napi alap a biztosított szerződés szerinti jövedelmének napi alapjánál kedvezőbb.Más a helyzet a csecsemőgondozási díj összegének megállapításánál. A kiszámításra ebben az esetben csak az Eb-tv. 48. §-ának (1) és (2) bekezdéseiben foglaltakat[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. június 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4767
Kapcsolódó tárgyszavak: ,