tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

26 találat a megadott ellátások szülés esetén tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Ellátások gyermek születésekor

Kérdés: Hogyan fogják megállapítani a gyermek születésére tekintettel járó ellátások összegét annak a 2017 óta folyamatos munkaviszonyban álló nőnek, aki eddig 8 órás munkaidőben dolgozott, amelyet 2021 februárjában napi 4 órára csökkentettek? A munkavállaló el kíván helyezkedni egy másik cégnél is, szintén napi 4 órás munkaviszonyban. A két munkaviszonyban elért kereset alapján összevontan vagy külön-külön kerülnek megállapításra ezen ellátások? Hogyan kell benyújtani az igénylést, ha egyik munkáltató sem társadalombiztosítási kifizetőhely?
Részlet a válaszból: […]biztosításának megszűnését követő negyvenkét napon belül születik (Eb-tv. 40. §).GYED-re jogosult a biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, az anya, akinek a részére CSED került megállapításra, és a biztosítási jogviszonya a CSED-re való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, de ez esetben feltétel, hogy a CSED-re való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett (Eb-tv. 42/A. §).Táppénzre jogosult az, aki a biztosítás fennállása alatt válik keresőképtelenné, és a Tbj-tv.-ben meghatározott mértékű társadalombiztosítási járulék fizetésére kötelezett.Keresőképtelen az a szülő, aki tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja, és a gyermeket a saját háztartásában neveli, illetve ha a szülő a tizenkét évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartamára a gyermeke mellett van a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben. Táppénz a keresőképtelenség időtartamára, legfeljebb azonban a keresőképtelenség első napját közvetlenül megelőző biztosításban töltött napoknak megfelelő számú napra, de legfeljebb egy éven át jár.A gyermek betegsége miatti ápolás után járó táppénzes napok száma a gyermek életkorától függően változik a következők szerint: egyévesnél fiatalabb gyermek szoptatása, ápolása esetén a gyermek egyéves koráig, egyévesnél idősebb, de háromévesnél fiatalabb gyermek ápolása esetén évenként és gyermekenként nyolcvannégy napon át, háromévesnél idősebb, de hatévesnél fiatalabb gyermek ápolása esetén évenként és gyermekenként negyvenkettő, egyedülálló szülőnek nyolcvannégy napon át, hat-évesnél idősebb, de tizenkét évesnél fiatalabb gyermek ápolása esetén évenként és gyermekenként tizen-négy, egyedülálló szülőnek huszonnyolc napon át jár (Eb-tv. 43. §, 44. §, 46. §).Az ellátásokra való jogosultságokat tehát jogviszonyonként kell elbírálni. A CSED-hez, a GYED-hez szükséges előzetes 365 napi biztosításban töltött idő megléte a 2017 óta fennálló munkaviszonyban egyértelmű. A majdan létesített munkaviszonyban (biztosítási időben) a gyermek születése napjától függ majd a jogosultság. Ezért előfordulhat az az eset is, hogy az egyik jogviszonyban jogosult az anya az ellátásokra, a másik jogviszonyában az előzetes biztosítási idő hiánya miatt viszont nem.A pénzbeli ellátások összegének megállapításánál az ellátásra való jogosultság kezdőnapján[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. június 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6830

2. találat: Ellátások szülés esetén

Kérdés: Milyen ellátásra lesz jogosult az a munka-vállaló, aki 2020. szeptember 1-jétől áll a munkáltatója alkalmazásában, 2021. március 19-én gyermeke született, és korábbi biztosításban töltött idővel nem rendelkezik?
Részlet a válaszból: […]igazolnia. 2021. január 1-jétől viszont új típusú orvosi igazolások kerültek bevezetésre.A "6"-os keresőképtelenségi kód, azaz a "várandósság - szülés miatti keresőképtelenség" megszüntetésre került. Az új "Orvosi igazolás keresőképtelen állományról" elnevezésű nyomtatványon kerül igazolásra a keresőképtelenség - egyéb keresőképtelenség "8"-as kóddal. Az igazolt keresőképtelenség
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. március 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6759
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló szülése

Kérdés: Milyen ellátásokra lesz jogosult az a munkavállaló, aki 2016 óta áll jelenlegi munkáltatója alkalmazásában, a veszélyhelyzet miatt 2020. április 1-jétől fizetés nélküli szabadságon van, mert a munkáltatója átmenetileg bezárt, és első gyermeke előreláthatóan 2020. június közepén fog megszületni?
Részlet a válaszból: […]egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira, így táppénzre, CSED-re, GYED-re.Az Mt. 127. §-a rendelkezik a szülési szabadságról. Ennek értelmében az anya 24 hét szülési szabadságra jogosult. A szülési szabadságot az anya igénybe veheti a gyermek születése napjától, de a szülés várható időpontját megelőző 28 nap bármelyikétől is, ez az édesanya döntésén múlik. Mivel jelen esetben a dolgozó munkaviszonya nem szűnt meg, a szülési szabadságot a munkáltató köteles kiadni, s e naptól a biztosításának szünetelése megszűnik, a biztosítása helyreáll. Erről azért tájékoztatjuk, mert szorosan összefügg az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásaira (csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj) való jogosultságáról. A szülési szabadság időtartamára járó ellátás a csecsemőgondozási díj. Jogosultságának feltétele, hogy az anya biztosított legyen, és a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napi biztosításban töltött idővel rendelkezzen. A biztosításban töltött időnek ebben az esetben nem kell folyamatosnak[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. május 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6433

4. találat: Ellátások szülés esetén

Kérdés: Jogosult lesz CSED-re a szülés napjával az a munkavállaló, aki 2019. március 26-tól 2020. március 25-ig tartó GYES-ellátásának folyósítása alatt 2020. február 19-én munkaviszonyt létesített, és újra várandós? A szülés várható ideje 2020. július vége.
Részlet a válaszból: […]köznevelési intézmény, a szakképző intézmény vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot és a rehabilitációs ellátás folyósításának idejét.A CSED tehát biztosításhoz kötött, míg a GYES alanyi jogon járó ellátás. A CSED-re tehát önmagában nem ad jogosultságot a GYES folyósításának időtartama, sőt az előzetes 365 napi biztosítási időbe sem számítható be. Más a helyzet, ha a folyósítás időtartama alatt biztosítási idő is van. Sajnos az anya előző biztosításban töltött idejéről nincs információnk, válaszunkban csak az ismert adatokból tudunk kiindulni.A 2020. február 19-étől létesített munkaviszony a GYES folyósítása melletti jogviszony. Ha a baba pl. július 31-én születik, akkor az anya, ezen jogviszony alapján, 163 nap biztosításban töltött idővel fog rendelkezni (2020. február 19-től július 30-ig). A szülést megelőző két éven belül így nem lesz meg a szükséges 365 nap biztosításban töltött ideje, tehát nem jogosult CSED-re. Az anya a gyermek születésétől[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. március 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6382

5. találat: Ellátások harmadik gyermek szülésekor

Kérdés: Jogosult lesz CSED-re és GYED-re az édesanya, aki második gyermeke után 2020. április 2-ig GYED-et kap, utána igénybe kívánja venni a GYEST-t, és a harmadik gyermekét július elejére várja? Amennyiben jogosult a harmadik gyermek után járó ellátásokra, kaphatja ezekkel egy időben továbbra a GYES-t is? Az anya 2020. március 2-án munkahelyet változtatott, korábbi munkahelyén 2013. április 1. óta dolgozott.
Részlet a válaszból: […]születik. Gyermekgondozási díjra a biztosított szülő akkor jogosult, ha a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt. Az anya mindkét ellátásra való jogosultság feltételei-vel rendelkezik.Az Eb-tv. 39. §-ának (4) bekezdésében foglaltak szerint a szülő a különböző korú gyermekei jogán járó gyermekgondozást segítő ellátást (GYES-t), valamint csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat egyidejűleg is igénybe veheti.Tehát a GYES folyósítása mellett akár a harmadik baba születése napjától,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. március 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6380

6. találat: Főállású kisadózó szülése

Kérdés: Jogosult lesz CSED, GYED és GYES ellátásra egy főállású kisadózó egyéni vállalkozó, aki három éve folytatja tevékenységét, a magasabb összegű, havi 75 ezer forint tételes adó fizetését vállalta, és első gyermekét 2020. január végére várja? Amennyiben jogosult az ellátásokra, folytathatja vállalkozói tevékenységét azok folyósítása alatt, vagy a munkavégzés kizáró ok lehet?
Részlet a válaszból: […]díjra azért lesz jogosult, mert biztosított, és van a gyermek születését megelőző két éven belül 365 nap biztosításban töltött ideje.A pénzbeli ellátások alapja a fizetett tételes adó összegétől függően változik.Jelen esetben az igénylő havi 75 ezer forint adót fizető főállású kisadózó, ezért az ellátások alapja 2019. januártól júniusig havi 158 000 forint, majd július 1-től 164 000 forint havonta. A csecsemőgondozási díj 168 napra járó ellátás, mely mellett keresőtevékenységet az anya nem folytathat.A csecsemőgondozási díj lejártát követően gyermekgondozási díjra szintén jogosult az édesanya. A GYED összegét a már említett figyelembe vehető jövedelmekből kell kiszámítani. A gyermekgondozási díj folyósítása mellett keresőtevékenységet már az első naptól folytathat, tehát vállalkozói tevékenységét folytathatja, de a tételes adót ebben az esetben meg kell fizetnie. A Kata-tv. értelmében ugyanis nem kell megfizetni a kisadózó után az adót - többek között - azon hónapokra vonatkozóan, amelyek egészében a kisadózó táppénzben, baleseti[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. december 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6293

7. találat: Középiskolai tanuló szülése

Kérdés: Milyen ellátásokra lesz jogosult a szülés után az a kismama, aki 2016 szeptemberétől középiskolai tanuló, de a 2019-es tanévet már nem kezdte meg, mert várandós, és a szülés várható időpontja 2020. január hónap vége? Az igénylő 2019. október 1-jétől egy betéti társaságban dolgozik munkaviszonyban, adminisztrátor munkakörben. Amennyiben jogosult ellátásokra, akkor milyen összegre számíthat?
Részlet a válaszból: […]29-én születik, az édesanyának a jogosultsághoz csak 300 nap biztosításban töltött ideje van (180 nap az iskolai tanulmányokból és 120 nap a munkaviszonyból).Ez alapján tehát egyik ellátásra sem jogosult. A szülés napjától így csak a gyermekgondozást segítő ellátást (GYES) igényelheti, amely fix összegű ellátás, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével azonos, azaz jelenleg havi 28 500 forint.Másik lehetősége az anyának, hogy mivel a szülése miatt a munkáját ellátni nem tudja, és csecsemőgondozási díjra nem jogosult, keresőképtelen, és táppénzt igényelhet. A táppénz ezen a címen 42 napig jár részére. Ez keresetarányos ellátás. A táppénzt a naptári napi alap megállapítására vonatkozó szabályok értelmében a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér (2019. évben 149 000 forint) alapulvételével kell megállapítani, amennyiben a tényleges keresete legalább ennyi. Ha a tényleges jövedelme a minimálbér összegét nem éri el, a táppénz naptári napi alapja a tényleges jövedelem.Ha a baba olyan súlyosan beteg, hogy[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. november 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6273

8. találat: Külföldi jogviszony figyelembevétele szülés esetén

Kérdés: Hogyan lesz jogosult Magyarországon a szülést követően ellátásokra egy magyar állampolgár, aki 2019-ben 4 hónapig Spanyolországban volt biztosított? Mit kell tennie, hogy a szülést követően minden ellátást megkapjon abban az esetben, ha itthon volt munkaviszonya, mielőtt kiment Spanyolországba, de jelenleg nem rendelkezik semmilyen biztosítási jogviszonnyal?
Részlet a válaszból: […]kiadott igazolás szükséges, amit mindenképpen érdemes a lehető leghamarabb beszerezni, mert a hivatalból történő beszerzés körülményes, és nagyon sok időt vesz igénybe.Mivel jelenleg nem biztosított, felhívjuk a figyelmét, hogy a természetbeni egészségbiztosítási ellátások fedezetéül tételes egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, melynek összege havi 7500 forint, napi 250 forint.A fentebb leírtak alapján tehát az első lépés, hogy az érintett itthon minél előbb biztosításra kötelezett jogviszonyt létesítsen.A csecsemőgondozási díj a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár, mely 24 hét, azaz 168 nap.A gyermekgondozási díj a szülési szabadság lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig járó ellátás.A csecsemőgondozási díj összegét befolyásolja, hogy rendelkezik-e a jogosultsága kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári év első napjától, a jogosultsága kezdőnapját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban 180 vagy 120 naptári napra jutó jövedelemmel. Ezzel összefüggésben megjegyezzük, hogy jövedelemként a kint szerzett jövedelme nem vehető figyelembe. Amennyiben nincs sem 180, sem 120 napi jövedelme, abban az esetben a CSED alapját a jogosultsága kezdőnapján érvényes minimálbér kétszeresének harmincadrésze alapján kell megállapítani, ha a naptári napi jövedelme ezt az összeget eléri.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. november 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6254

9. találat: Ellátások szülés esetén

Kérdés: A GYES-en kívül jogosult lehet valamilyen egyéb ellátásra az a munkavállaló, aki 2018. június 11-től áll jelenlegi munkáltatója alkalmazásában, első gyermeke 2019. június 4-én született, akire tekintettel CSED-et igényelt, de nem volt jogosult az ellátásra, mert jelenlegi munkaviszonya előtt semmilyen biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya nem volt? Az édesanya egyedülálló.
Részlet a válaszból: […]szülése miatt munkáját ellátni nem tudja, és csecsemőgondozási díjra nem jogosult, keresőképtelennek kell tekinteni, és táppénzre jogosult, amely ebben az esetben 42 napig jár részére. Másik lehetősége, hogy méltányosságból kérje a CSED-re való jogosultság megállapítását. Az Eb-tv. 50. §-ának (1) bekezdésében foglaltak alapján méltányosságból CSED-et, GYED-et lehet megállapítani a biztosított részére, ha az ahhoz szükséges biztosítási idővel nem rendelkezik. A kismamának a méltányossági kérelmét is a kifizetőhelyhez kell benyújtania, melyhez csatolnia kell az ellátás elutasításáról szóló végleges határozatot. A?kifizetőhelynek a méltányossági[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. június 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6128

10. találat: Többes jogviszonyú kft.-tag szülése

Kérdés: Jogosult lesz valamilyen ellátásra a tagi jogviszonyára tekintettel az a várandós munkavállaló, aki 2015. március 1-jétől heti 40 órás munkaviszonyban áll egy zrt.-nél, ugyanettől az időponttól egy kft.-ben személyesen közreműködő tag, és a szülés várható időpontja 2019. július hónap? A kismama a kft.-ben tagi jövedelemben nem részesül, tekintettel arra, hogy van máshol legalább heti 36 órás jogviszonya.
Részlet a válaszból: […]és munkaerőpiaci járulékot. Van azonban kivétel is. A?Tbj-tv. 31. §-ának (4) bekezdésében foglaltak értelmében, ha a társas vállalkozó legalább heti 36 órás munkaviszonyban is áll, akkor társas vállalkozói járulékának alapja a ténylegesen kapott - elszámolt - járulékalapot képező jövedelme. Ha nincs a személyes közreműködése címén kifizetett jövedelme, járulékot nem kell fizetnie. Jelen esetben a tagnak személyes közreműködés alapján kifizetett tagi jövedelme nincs, ezért társas vállalkozóként járulékfizetési kötelezettsége sincs.Annak, aki egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, a pénzbeli ellátásokra (táppénz, CSED, GYED) való jogosultságát, a folyósítások időtartamát és az ellátások összegét jogviszonyonként kell elbírálni és megállapítani.A dolgozónak mint munkaviszonyban állónak nem vitás az ellátásokra való jogosultsága. Érdekesebb viszont, hogy biztosított társas vállalkozóként szintén jogosult CSED-re és GYED-re is, annak ellenére, hogy ebben a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. május 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6071
| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 26 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést